Skip to main content

Regnes maltitol som karbohydrater?

[wcm_restrict]

Matvarer søtet med maltitol regner det som karbohydrater? Jeg har funnet en kokosbolle som er søtet med det og lurer på om de er akseptable på et høyfettkosthold. Jeg har lest så mye forskjellig, og samme spørsmål gjelder tagatesse. Er det ok? Kai

VOF: Hvis man ønsker å leve på høyfett-/lavkarbokosthold, er poenget at karbohydratinntaket tilpasses hver enkelt. Noen tåler lite, andre noe mer. Et utgangspunkt kan være å begynne med maksimalt 20 g karbohydrat per dag og øke litt hver uke inntil man finner vektbalanse, slik den amerikanske legen Robert Atkins (1930–2003) i sin tid foreslo. Generelt anbefaler vi at forholdet mellom protein, fett og karbohydrater i vekt ligger på omkring 1:3–4:0,6–0,8. 

I et lavkarbokosthold begrenser vi inntaket av sukkerarter som opptas i tarmen og gir en viss blodsukkerstigning. Maltitol har en glykemisk indeks (GI) på moderate 35 (glukose = 100) og må dermed tas med i regnestykket. Tagatesse er et naturlig søtstoff basert på tagatose, en naturlig sukkerart som finnes i frukt (eple, appelsin, ananas). Tagatesse blir kommersielt produsert ved enzymatisk omdanning fra galaktose, den ene sukkerarten i laktose – den andre er glukose (melkesukker). Tagatose er nesten dobbelt så søtt som vanlig sukker og påvirker nesten ikke blodsukkeret (GI = 2–3) og er dermed forenlig med et lavkarbo-/høyfettkosthold. DVP

LES OGSÅ  Brystkreft og karbohydrater
/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner