Skip to main content

Hvorfor har noen så lett for å lyve?

Mange mennesker lyver i både titt og ofte. Hos noen er dette så utpreget at tilstanden kalles mytomani.

Tekst Anne Lene Johnsen

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Dette kjennetegnes ved at personen stadig lyver, selv der det egentlig ikke tjener noen hensikt. Mønsteret med å stadig omgå sannheten, dikte opp saker og ting og å ha vanskelig for å snakke sant, forekommer ofte hos personer med mye utrygghet. Mange er ikke engang bevisste på at de stadig lyver. Felles for mange av dem er at de kan fortelle de villeste løgner uten å føle noe ubehag ved det.


Ifølge hjerneforskning ser årsaken ut til å være at dersom man stadig forteller små løgner, blir hjernen mindre følsom overfor å lyve. De negative følelsene som normalt produseres av hjerneområdet amygdala og som følger med en løgn, blir mindre hver gang vi lyver.

For hver løgn man forteller, blir det dermed nevrologisk sett lettere og lettere å fortelle en ny og større løgn, og til slutt er løgnene en naturlig del av uttrykksformen. Det er dermed ikke engang sikkert at løgneren selv merker så godt at han/hun lyver, siden hjernens naturlige ”alarmklokker” er skrudd ned.


Kilde:

LES OGSÅ  Høyt under taket?

Garrett N, Lazzaro SC, Ariely D mfl. The brain adapts to dishonesty. Nature Neuroscience  2016; 19:1727–32. https://www.nature.com/neuro/journal/v19/n12/full/nn.4426.html


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner