Skip to main content

Så mye protein trenger vi for god helse

Kostprotein er avgjørende for å bygge og reparere kroppsvev. Det påvirker alt fra muskelvekst til funksjonen til enzymer og hormoner.

Protein: Ni essensielle aminosyrer må skaffes fra kostholdet siden kroppen ikke kan lage dem. Animalske proteiner gir ikke bare essensielle aminosyrer, men også næringsstoffer som er avgjørende for helsen, som vitamin B12 retinol og taurin, som støtter hjerne-, hjerte- og muskelfunksjon.

En tredel av det daglige proteininntaket bør være i form av kollagen.

Voksne trenger vanligvis omtrent 0,45 g per kilogram (1 gram protein per pund) av sin ideelle kroppsvekt daglig for å opprettholde muskelmassen. Kollagen utgjør omtrent 30 prosent av kroppens proteiner og er avgjørende for å opprettholde styrken og fleksibiliteten til vev som hud, bein og ledd.

Omtrent en tredel av det daglige proteininntaket bør derfor være i form av kollagen.

Dette er hovedinnholdet i en artikkel av den amerikanske osteopaten Joseph Mercola 12. juni.

Vår kommentar:

Å sikre nok protein av god kvalitet er en sentral del av ethvert kosthold. Det er utmerket at Joseph Mercola tar opp dette. Et unntak er kreftpasienter, som bør finne det mininale inntaket som kreves for å opprettholde kroppens proteiner (muskler, enzymer, osv.) IMKollagen er kroppens bindevev, og som alt annet protein brytes det normalt ned i tarmene og

LES OGSÅ  Viktig protein ved glutenproblemer

opptas som aminosyrer/peptider. Bruk av kjøttkraft er ypperlig, siden man får tilført alle aminosyrene i kollagen. Normalt brytes alt protein man inntar via maten, ned til enkle aminosyrer og korte peptidkjeder.

Helsemagasinets redaktør Dag Viljen Poleszynski om kollagen:

– Det kan være gunstig å ta tilskudd av kollagen for dem som ikke bruker kjøttkraft og ikke har tid/tilgang på kraftbein, hønseføtter og liknende. Kollagenpulver inneholder alle nødvendige aminosyrer som trengs for å danne bindevev og kan være nyttig.

Dersom man har normale mengder magesyre og er sulten når man spiser, kan man normalt regne med at inntatt protein kommer til nytte i kroppen.

great lakes hydrolysert kollagen

Hydrolysert kollagen

Kollagen fra Great Lakes klumper seg ikke fordi det er hydrolysert med tanke på raskt opptak i kroppen.

Aktuelt fra Helsemagasinet


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner