Kvalitetsvarer // Fri frakt over kr. 1200,- // Rask levering på lagerførte varer

Schizofreni, infeksjon og proteinallergi

Bakterier, virus eller parasitter ser ut til å kunne forårsake en rekke psykiske lidelser som psykiatere og psykologer lenge har trodd hadde nevrologiske eller psykologiske årsaker. Sammenhengen med mikroorganismer er best dokumentert for schizofreni, men det er holdepunkter for at mikroorganismer også kan bidra til bipolar lidelse og tvangstanker/-handlinger. Omfattende studier finner en kobling mellom schizofreni og infeksjon av parasitten Toxoplasma gondii (jf. VOF nr. 7/2012). Flere studier har dessuten vist at en del personer med schizofreni har problemer med proteinene gluten fra korn og kasein fra melk, noe det også er omfattende klinisk erfaring for. Dette kan skje enten ved at proteinene ikke brytes skikkelig ned i tarmen og at halvfordøyde proteinrester er del av årsaken til problemene. Alternativt kan problemene oppstå fordi immunsystemet blir aktivert gjennom forsinkede allergireaksjoner (IgG).

Ny forskning fra USA på mus indikerer at det kan være en sammenheng mellom infeksjon med Toxoplasma gondii og glutenallergi. Mus som spiste sitt vanlige hvetebaserte fôr, ble infisert med denne parasitten, mens en annen gruppe på samme fôr fungerte som kontroll. Både de infiserte musene og avkommet de fødte, hadde økte nivåer av IgG mot gluten. Dette indikerer at pasienter både kan være infisert med Toxoplasma og ha problemer med proteiner i maten. Dette bør undersøkes i godt utformede studier av mennesker med schizofreni. IM

Kilde:

Severance EG, Kannan G, Gressitt KL mfl. Anti-gluten immune response following Toxoplasma gondii infection in mice. PLoS One 2012; 7 (11): e50991. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23209841

Del gjerne med dine venner
0
    0
    Din handlekurv
    Din handlekurv er tomTilbake til butikken