Skip to main content

Si det én gang til for å bli trodd

[wcm_restrict]

I filmen Uærlighetens pris fra 2009 (The invention of lying) finnes ikke løgn. Alle snakker sant. Dermed stoler alle på alt andre sier. Du trenger dermed bare fortelle noe én gang, og du blir trodd. 

I virkeligheten er det selvsagt ikke så enkelt. For å bli trodd må du minst gjenta det du har på hjertet én gang: En av de beste metodene å få folk til å tro på det du sier, er nemlig å repetere det. Vi tror lettere på informasjon, uttalelser eller andre påstander hvis vi får høre dem flere ganger, uavhengig av om det faktisk er sant eller ikke. Politikere og reklamefolk benytter seg selvsagt stadig av dette fenomenet, som psykologer kaller «illusjonen om sannhet». Når vi skal bedømme om noe stemmer, benytter vi oss nemlig blant annet av en magefølelse der vi veier ny informasjon opp mot tidligere erfaringer og kompetanse. Det er lettere å tro på ting når det høres kjent og «riktig» ut, men det er likevel lurt å stoppe opp og tenke etter om det faktisk er riktig, selv om vi har hørt det før. ALJ

LES OGSÅ  Slik kan kreativiteten få en ny gnist

Kilde:

 Fazio LK, Sherry CL. The Effect of repetition on truth judgments across development. Psychological Science 2020. 31; 9: 1150–60. Https://doi.org/10.1177/0956797620939534.

/wcm_restrict]


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner