Skip to main content

Sikkerhet, beredskap og erstatningsløsninger til besvær. Var det virkelig en god beslutning å legge ned kobbernettet?

Telenor har fått lov til å bestemme at kobbernettet skal legges ned. Mange sitter igjen med ett eller flere problemer.

Tekst Sissel Halmøy
Foto over er fra Telenor

Sikkerhet, beredskap og erstatningsløsninger til besvær. Var det virkelig en god beslutning å legge ned kobbernettet? / Aktuelt / Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Sissel Halmøy

Kobbernettet legges ned: Har du trygghetsalarm, må du fikse problemene forbundet med at du ikke lenger har fasttelefon! Det samme gjelder om du har annen alarm knyttet til fasttelefon. Telenor har funnet en lettvint metode for å avslutte en tjeneste som lenge har tjent oss godt. Alt som har virket i alle år, må nå ordnes på en annen måte, noe som overlates til den enkelte.

Det er også den enkelte som må betale for nye løsninger som følger av Telenors beslutning om å legge ned kobbernettet. Nesten alle som har fasttelefon i dag, har fått brev fra Telenor, med dato for når telefonforbindelsen forsvinner. I brevet har de også forslag til hvordan man kan få en ny ”fasttelefon”.

Telenor kaller det «Mobil Hjemmetelefon» – en omskriving

De som er tilknyttet Telenors bredbåndsnett, kan få installert en IP-telefon. Da kan du beholde din gamle fasttelefon, men er avhengig av at nettforbindelsen fungerer. Hvis man ikke har bredbånd fra Telenor, finnes en annen mulighet som er mye mer tungvint.

LES OGSÅ  Mobilstråling kan bidra til hjernekreft

I sistnevnte tilfelle dreier det seg ikke om en ”fasttelefon” – det er en mobiltelefon, bare at den er så stor og klumpete at du ikke får den i lomma. Telenor kaller det ikke en mobiltelefon, men ”Mobil Hjemmetelefon. Fasttelefon levert over mobilnettet”. Kanskje regner de med at folk ikke forstår at det er en mobiltelefon når de vrir og vrenger sånn på beskrivelsen? 

Noen problematiske sider ved erstatningsløsningen som Telenor tilbyr:

  • Den ”fasttelefonen” de tilbyr, har en 20 cm lang antenne. Det er altså en mobiltelefon som avgir stråling. Skal gamle, sengeliggende ha denne stående på nattbordet 24/7? Det står ingen steder at den avgir helseskadelig stråling, ingen advarsler slik man tross alt finner i bruksanvisningen til mobiltelefonene (vel og merke dersom man leter etter slike opplysninger). Man advares jo mot å ha mobiltelefonen på soverommet fordi strålingen forstyrrer søvnen. 
  • Fasttelefonen er et felles kontaktpunkt i hjemmet. De yngste i familien kan ringe hjemmefra hvis de er for små til å ha egen mobiltelefon. Barnas venner behøver ikke ringe til din mobil, og du kan ringe hjem til barna dine og sjekke at de har kommet hjem. Hjemmetelefonen er også grei å ha når kontantkortet eller batteriet på mobilen er tomt. Hvis barna skal bruke fasttelefonen, er det betryggende å vite at den ikke avgir helseskadelig stråling!
  • Den nye telefonen Telenor tilbyr har små knapper med små tall. Ikke alle klarer å treffe de knappene de har tenkt å treffe, og ikke alle klarer å se hvilke tall som står på knappene. Har Telenor glemt å tenke på at det finnes svaksynte, eldre med dårlig syn og mennesker som skjelver? 
  • Man må altså kjøpe et nytt apparat, få et nytt telefonnummer og et abonnement som koster kr 229 per måned. Det står IKKE at dersom man har et mobilabonnement, kan man ha et tvillingkort til den nye ”fasttelefonen”. Mange vil gjøre som Telenor sier, skaffe seg en slik ”fasttelefon” og få et mobilnummer til og en kostnad på kr 229 per måned. Hvorfor står det ikke noe om mulighet for tvillingkort? Gjøres dette å få flest mulig til å betale for et ekstra abonnement? 
LES OGSÅ  Frankrike forbyr mobiltelefoner på skolen

Telenor burde ha ventet med å nedlegge kobbernettet

Hvorfor kan ikke alle fortsette å bruke de gamle fasttelefonene? Mange har apparater med store knapper, tydelige tall og uten antenne som stråler? For det finnes slike løsninger. Nei, Telenor er nemlig utsolgt på koblingen man trenger mellom ruteren og de gamle apparatene. Kunne man ikke i det minste forventet at Telenor ventet med å legge ned kobbernettet til de kunne levere slike koblinger?

Det som også forundrer, er at kobbernettet er et ekte redundant nett, helt uavhengig av strøm og internett. Det er utbygd over hele landet og er den eneste kommunikasjonen som fungerer når strømmen har vært borte noen timer. Når alle batterier er tomme for strøm, det være seg mobiltelefonene eller mobilmastene, sitter folk igjen uten kontakt. Med tanke på sikkerhet og beredskap – er dette lurt? 

Kobbernettet ble bygd ut for skattebetalernes penger

Kobbernettet ble dessuten bygd ut for skattebetalernes penger. Er det da virkelig greit at et statlig eid selskap (private aksjonærer eier 22,3 prosent av aksjene) legger det ned, når det nettopp er en så mye sikrere løsning ved eventuelle kriser der strømmen forsvinner? Det er også urimelig at Telenor, et selskap der Staten eier majoriteten av aksjene, skal ha anledning til å forvalte deler av vår nasjonale infrastruktur basert på bedriftsøkonomiske prinsipper.

Et annet alternativ er for eksempel Telio, som har den koblingen man trenger for å bruke de telefonapparatene man har.

Om forfatteren

Sissel Halmøy (f. 1956) er bedriftsøkonom fra BI (1993) og sivilingeniør i teknisk kybernetikk fra Universitetet i Oslo (1996).
Hun arbeidet i 1978–1997 på Kongsberg Våpenfabrikk/KongsbergGruppen.
Fra 1992 var hun delprosjektleder for Nytt Sjømålsmissil og i 1997–2001 prosjektleder for SmartFields/SmartControls i FMC Energy Systems.
Halmøy ledet Foreningen for eloverfølsomme i 2001–2007, var fagansvarlig for EMF i Miljøvernforbundet 2007–2010, generalsekretær i Folkets Strålevern fra 2010 til august 2020 (er nå seniorrådgiver) og styreleder i International EMF Alliance, som internasjonalt representerer 105 organisasjoner tilsvarende Folkets Strålevern, fra 2010 til d.d..
I tillegg er Halmøy daglig leder i Softworks AS, som tilbyr målinger av elektromagnetisk stråling.
E-post: sissel@softworks.no

LES OGSÅ  Barn er sårbare for mobilstråling


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner