
Sink og kreft i fordøyelseskanalen
Bli abonnent av Helsemagasinet og få Hormonskolen som PDF i velkomstgave!
Som abonnent får du:
Rabatterte priser på utvalgte produkter i Helsemagasinets nettbutikk
Tilgang til over 3000 artikler om helse
Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
Prøv Helsemagasinet for så lite som 10 kroner i 10 dager!
I flere epidemiologiske studier er det funnet korrelasjon mellom inntaket av sink og risikoen for å utvikle kreft i fordøyelseskanalen. På denne bakgrunn ønsket forskere fra Kina å få en systematisk oversikt over publiserte studier om temaet. De foretok derfor en samlestudie (metaanalyse) av til sammen 19 studier som inkluderte rundt 400 000 personer. Sett under ett viste det seg at risikoen for kreft i fordøyelseskanalen var størst for de gruppene som hadde lavest sinkinntak. Da de sammenliknet personer med høyest og lavest sinkinntak, fant de at risikoen for å utvikle kreft i tykk- og endetarmen var lavest hos de som hadde høyest sinkinntak. For kreft i spiserøret og magesekken fant de ingen slik samvariasjon i totalmaterialet, men for folk i Asia viste dataene at risiko for å rammes av slike kreftformer, var lavest for dem med høyt sinkinntak. Forskerne konkluderte at sinkinntaket var omvendt korrelert med risikoen for å utvikle kreft i fordøyelseskanalen, særlig i tykk- og endetarm: Jo høyere sinkinntak, desto lavere var risikoen. IM
Kilde:
Li P, Xu J, Yu Shi, Ye Y mfl. Association between zinc intake and risk of digestive tract cancers: A systematic review and meta-analysis. Clinical Nutrition 2014; 33: 415-20. 2014. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24148607