Skip to main content

Sjarmerende bestselger om tarm

I Sjarmen med tarmen gir Giulia Enders en underholdende og grundig innsikt i tarmen som organ og hvordan tilstanden i tarmen påvirker både hjernen og resten av kroppen.

Tekst Iver Mysterud     Foto Shutterstock

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Forfatter: Giula Enders
Tittel: Sjarmen med tarmen: Om et av kroppens mest undervurderte organer
Utgiver: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2015 (290 sider)
ISBN: 978-82-02-50928-6
Pris: Heftet: kr 146 (adlibris.com), 169 (tanum.no, cappelendamm.no). Innbundet: kr 305  (bokklubben.no), 349 (ark.no, cappelendamm.no). E-bok: kr 169 (cappelendamm.no)[/gdlr_box_icon]

Enders_2015_Sjarmen-med-tarmen_ForsideEnders’ mål med boka er å gjøre viten om tarm lettere tilgjengelig og spre den kunnskapen om temaet som ellers er forbeholdt forskere gjennom deres fagartikler. Hun forsøker å forklare så enkelt som mulig hva som foregår i tarmen, hva forskningen har avdekket og hvordan vi kan oppnå en bedre hverdag ved hjelp av denne kunnskapen. At Enders har nådd sitt mål med boka, er selvinnlysende, all tid den er blitt en internasjonal bestselger som har fått stor oppmerksomhet. Hun var for eksempel gjest i fjernsynsprogrammet Skavlan 13. februar 2015.1

Spiren til Sjarmen med tarmen ble sådd da Enders fikk noen underlige sår hun ikke ble kvitt med hudbehandling og som ingen leger fant årsaken til. Da hun til slutt tok saken i egne hender, oppdaget Enders at hun faktisk hadde en tarmsykdom, la om kostholdet og ble frisk. Dette motiverte henne til å starte på medisinstudiet, og hun opplevde der at tarm og tarmproblemer fikk en stemoderlig behandling. I tillegg viste temaet tarm, tarmflora og helse seg å være et relativt lite forskningsområde (noe som er i ferd med å endre seg). All den spennende forskningen Enders kom over, var lite kjent i samfunnet, noe som motiverte henne til å skrive Sjarmen med tarmen.

LES OGSÅ  ”Kriminelt spennende” om 2. verdenskrig, styrke og utholdenhet

Oppbygning

Boka har et forord av dr. Jørgen Valeur, som er ekspert på tarmsykdommer. I Enders’ eget forord beskriver hun sin sykehistorie og bakgrunn for hvorfor hun ble interessert i temaet tarm. Resten av boka er delt inn i tre hovedkapitler, som hver består av en rekke unummererte deler.

Første kapittel heter ”Sjarmen med tarmen” og innledes med det som skjer når vi kvitter oss med avføring. Det inneholder også en bolk om folk i vår del av verden sitter riktig på do ut fra vår anatomi. Det gjør vi ikke, noe som blir tatt opp i Helsemagasinet i en egen artikkel. Dernest følger en del om munnhulen – selve inngangspartiet til tarmpassasjen. Så kommer en bolk om hvordan tarmen er bygd opp – fra spiserøret til endetarmen. Videre tar Enders opp det som blir brutt ned i tarmen, nemlig maten vi spiser. Deretter følger en del om allergi, overfølsomhet og intoleranse mot gluten, laktose og fruktose. Til slutt kommer en bolk om avføring – dens bestanddeler, farge og konsistens.

Andre kapittel heter ”Nervesystemet i tarmen” og begynner med hvordan organene transporterer maten – fra øynene og nesas påvirkning til hva som skjer nedover i tarmsystemet. De tre neste delene handler om sure oppstøt, oppkast og forstoppelse. Her presenteres leseren for hvorfor problemene oppstår og hva man kan gjøre for å motvirke dem. Til slutt kommer en del som tar opp hvordan tarmen påvirker hjernen, bakgrunnen for irritabel tarm og hvordan stress og psykiske lidelser påvirkes av tilstanden i tarmen. Til slutt tar Enders opp hvordan ”jeget” oppstår, et tema som avsluttes med et omskrevet sitat av den franske vitenskapsfilosofen René Descartes (1596–1650): ”Jeg føler, og deretter tenker jeg – altså er jeg.”

Tredje kapittel heter ”Mikrobenes verden” der første del handler om mennesket som økosystem med en omfattende sammensetning av mikroorganismer. Videre tar hun opp hvordan immunforsvaret påvirkes av tarmbakteriene, hvordan tarmfloraen utvikles og hva et voksent menneskets tarmflora består av. I de neste delene tar Enders opp betydningen av tarmfloraen for vår helse, inkludert tre hypoteser for hvordan bakterier i tarmen kan gjøre oss overvektige samt en forklaring på hvordan tarmbakterier påvirker blodets kolesterolnivå.

LES OGSÅ  Hva alle bør vite om demens og Alzheimers sykdom

I neste del fokuserer hun på infeksjoner med uønskede bakterier og hvordan de påvirker oss: Salmonella, Helicobacter (både ”slemme” og ”snille”), Toxoplasma gondii og innvollsorm. Delen etter tar opp renslighet og gode bakterier, der tre strategier kan brukes for å få en ønsket balanse mellom sykdomsframkallende og ønskede bakterier: Antibiotika kan fjerne akutte sykdomsframkallere, mens pre- og probiotika er helsefremmende.

Til slutt presenteres en kapittelvis liste over en del av kildene som er brukt. Her står studiene imidlertid alfabetisk ordnet for hvert kapittel, og det er ingen korrespondanse mellom referansene og hvor i teksten de er brukt. Dette gjør kildelista relativt lite oversiktlig for folk som vil etterprøve eller lese mer om spesifikke forhold som er nevnt i teksten. Selv om innholdsfortegnelsen inneholder en del informasjon, ville et stikkordregister gjort boka mer oversiktlig.

Boka er illustrert med en rekke strektegninger av Jill Enders, Giulias søster.

Jill er kommukasjonsdesigner og illustratør med vitenskapsformidling som hovedområde.

Vurdering

Dette er en utmerket populærvitenskapelig framstilling av et viktig problemkompleks som tradisjonelt har vært lite framme i mediene. Skrivestilen er lett og underholdende og river leseren med. I det store og det hele er fagstoffet framstilt på en korrekt måte, selv om gluten omtales som om det var et antibeitestoff, mens det i virkeligheten er et lagerprotein.

Boka er oversatt til et godt og levende norsk språk, selv om det finnes småting som faglig er feil. Nature er for eksempel ikke en avis, men sammen med Science de to mest prestisjetunge naturvitenskapelige
fagtidsskriftene. Den spiseolja man får ved å presse linfrø, heter linfrøolje, ikke linolje, og vi sier på norsk ”dyrefett” eller ”animalsk fett”, ikke ”dyrisk fett”.

LES OGSÅ  Er natron et unikt helbredelsesmiddel?

Dette er uansett pirk og rokker ikke ved konklusjonen at Sjarmen med tarmen er ei bok de fleste bør ha i hylla – for selv å få innsikt, men også for å kunne svare på alt barn lurer på om betydningen av tarm, fordøyelse, avføring og ikke minst det som på fagspråket heter flatulens. Giulia Enders har virkelig kommet med et bidrag som både er viktig og lettlest og av allmenn interesse.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om bokforfatteren»]Giulia Enders (f. 1990) er forsker og medisinstudent ved Institutt for mikrobiologi og sykehushygiene i Frankfurt. Hun fikk i 2012 førstepris i en tysk vitenskapskonkurranse med foredraget ”Darm mit Charme” (Tarm med sjarm). Temaet ble seinere utvidet til en hel bok, som har solgt 1,7 millioner eksemplarer i Tyskland og 70 000 i Norge. Den er utgitt i 36 land.[/gdlr_box_icon]

Kilde:

1.  https://tv.nrk.no/serie/skavlan/kmte50000615/13-02-2015


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner