Skip to main content

Sjokkbølgebehandling

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Fra allmennpraksis»]Lege/naturlege Stig Bruset er spes. allmennmedisin. Lierskogen Legekontor har egne treningslokaler.[/gdlr_box_icon]

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Anne Sofie kommer til legekontoret med et klassisk symptom: smerter i høyre albue og litt nedover underarmen. Problemet startet i forbindelse med årsoppgjøret på jobben, noe som førte til mange timers ensidig arbeid foran datamaskinen. Etter å ha søkt rundt på internett tror hun at hun lider av ”musearm”. Til å begynne med var smerten kun lokalisert ved albuens ytterside, men etter hvert har ubehaget spredd seg nedover underarmen og oppover mot skulderen. Det er blitt vanskelig å jobbe, og hun ønsker derfor råd om behandling.

Når jeg undersøker armen, er hun svært øm når jeg trykker ved albuen og litt nedover underarmen. Jeg ber henne om å løfte pekefingeren og kan tydelig kjenne at smertene følger muskelen som ender i senen som løfter pekefingeren. Smertene har allerede vedvart i flere måneder, for hun har håpet at plagene skulle gå over av seg selv når hun fikk mindre å gjøre. 

Etter undersøkelsen diskuterer vi ulike behandlingsalternativer. Hun er i utgangspunktet skeptisk til kortisonsprøyter og smertedempende tabletter, sistnevnte fordi de påvirker hele kroppen inkludert nyrer og magesekk og ikke bare armen. Jeg informerer henne om at det er viktig å være tålmodig og at det kan ta flere måneder å bli kvitt plagene. I tillegg finnes flere behandlingsalternativer utenom injeksjoner og tabletter.



Det første og ikke minst viktige er egeninnsats. Årsaken til musearm er hovedsakelig ensidig belastning, og derfor er det viktig å endre arbeidsstilling. I stedet for en vanlig mus der pekefingeren med tilhørende muskelapparat er belastet, anbefaler jeg en annen type mus som for eksempel ”joy stick” der tommelen overtar pekefingerens arbeid. I tillegg viser jeg tøyningsøvelser der Anne Sofie kan strekke ut muskelfibrene flere ganger daglig.

LES OGSÅ  Sterke korsryggsmerter

Når det gjelder trening, så anbefales som regel eksentrisk trening, det vil si at man i dette tilfellet legger underarmen mot en bordplate og bøyer håndleddet mot den vonde siden i 90 grader og med den andre armen presses hånda nedover mot underlaget. Muskulaturen stimuleres ved å yte motstand.

Et alternativ til bruk av medikamenter er trykkbølgebehandling. Dette er en metode der man bruker et apparat som gir gjentatte harde støt mot senefester og muskler. Behandlingen er smertefull, men kan bryte en ond sirkel der kroppen ikke klarer å helbrede en kronisk betennelse. Som regel er det fysioterapeuter og idrettsmedisinske klinikker som tilbyr denne behandlingsmetoden.

Trykkbølgene ødelegger innveksten av små blodårer i vevet og knuser små nitrogenbobler som danner seg slik at man kan bryte en ond smertesirkel. Smertene blir ofte verre etter behandling, men så kommer helbredelsesprosessen i gang. Det er viktig å huske at selve behandlinga er smertefull, men hun ønsker likevel å prøve. Som regel er det tilstrekkelig med tre til fem behandlinger, og selv om behandlinga er dyr (700 kr per gang) er ofte ikke kostnaden totalt regnet høyere enn en serie med 12 behandlinger hos fysioterapeut til 200-250 kr per gang.

Etter fire uker kommer hun tilbake til ny kontroll, og plagene er redusert til omtrent halvparten. Hun er glad for at vi i utgangspunktet skisserte at det ville ta lang tid å bli bra, og hun er optimistisk vedrørende utsiktene til å bli helt bra. Jeg anbefaler i tillegg tilskudd av omega-3-fettsyrer og antioksidanter, inkludert gramdoser vitamin C, begge deler naturlige stoffer som virker betennelsesdempende.

LES OGSÅ  Spedbarn føler smerte

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner