Skip to main content

Skaff deg en hund – unngå hjertesykdom

Hunder kan bidra til å redusere eiernes risiko for hjerte- og karsykdom ved blant annet å gi sosial støtte og motivere til fysisk aktivitet. For å få bedre innsikt i betydningen av hundehold for slike sykdommer studerte svenske forskerne data fra en nasjonal database med nesten fire millioner personer i alderen 40 til 80 år som var fulgt inntil 12 år. I tillegg fikk de tak i data om helse og livsstil fra det svenske tvillingregisteret.
Både for hundeeiende husholdninger med én og flere personer ble det funnet at risikoen for å dø generelt og for å dø av hjerte- og karsykdom i løpet av de 12 årene, var lavere enn for dem som ikke hadde hund. For enehusholdninger ble det funnet at tilstedeværelse av hund reduserte risikoen for å få et infarkt eller andre sykdommer i hjertet. De som hadde hund som tilhørte en jaktrase, hadde lavest risiko for å bli rammet av hjerte- og karsykdom. Forskerne konkluderte at hundeeierskap ga lavere risiko for hjerte- og karsykdom i enpersonshusholdninger og hadde lavere dødelighet enn den allmenne befolkningen. IM
nts. Neonatology 2017; 112: 187–2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/medKilde:
Mubanga M, Byberg L, Nowak C mfl. Dog ownership and the risk of cardiovascular disease and death – a nationwide cohort study. Scientific Reports 2017; 7: 15821.
https://www.nature.com/articles/s41598-017-16118-6


OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner