Skip to main content

Skyene er mørke

Flyktningstrømmen fra Syria har historiske og kulturelle årsaker, og denne gangen treffer konsekvensene av krigshandlingene oss her hjemme i hjertet etter at titusener har lagt veien til Norge for å søke asyl.1 Siden konfliktene i og omkring Syria har en 100 års forhistorie, må vi være forberedt på at de ikke lar seg løse på lenge – vi er rett og slett nødt til forholde oss til situasjonen og granske hjerter og nyrer for å finne ut hvor store kulturelle endringer vi kan tåle for å hjelpe desperate mennesker på flukt fra krigsinfernoet. Johan Galtung diskuterer den historiske bakgrunnen for framveksten av en muslimsk stat i Syria og Irak og mulige konsekvenser og alternativer til årtiers krigshandlinger og nød for flere titalls millioner av uskyldige barn, kvinner og menn i alle aldre.2

Tekst Johan Galtung     Oversatt/tilrettelagt og foto Dag Viljen Poleszynski    Foto Orlok/Shutterstock

Prosessen har nå gått sirkelen rundt, fra den nå avdankede, hemmelige Sykes-Picot-avtalen mellom Frankrike, Storbritannia og Russland framforhandlet fra 1915 til 16. mai 19163 om kontrollen over det osmanske riket, til et England som nå blir med Frankrike i bombing av Syria. Etter volden i Paris 13. november 20154 tok mange feil når det gjaldt hvorvidt England ønsker å holde seg unna. Men 2. desember stemte 397 mot 223 politikere i Underhuset for bombing av Syria.5 56 Labour-politikere var for, bare sju konservative politikere stemte imot. Russland spilte en mindre rolle i Sykes-Picot, men bomber nå kanskje hovedsakelig motstandere av president Bashar al-Assad (f. 1965).

Som Robert Savio påpeker: ”De kjemper alle til siste syrier.” Sannsynligheten for en katastrofal gjentakelse av samme type vold som i Paris 13. november 2015 økte mange hakk for Londons del. Og et russisk sivilt fly ble bombet som hevn over russiske bombetokter til støtte for Assad.

USA er like avhengig av bombing som en hammer av en spiker, ikke bare ved å bruke allierte styrker og opplæring av lokalbefolkningen. Ifølge James A. Lucas har ”USA drept mer enn 20 millioner mennesker i 37 land siden andre verdenskrig”.6 Disse krigshandlingene fra 1945 til i dag synes ikke å være nok; de bare fortsetter og fortsetter. Mer enn en million muslimer er siden 1991 drept i Vest-Asia hovedsakelig av USA. I San Bernardino ble 14 personer drept som hevn.7

LES OGSÅ  Pål Steigan: –Verden kan gå under, det er viktigere enn kritikken mot meg.

Det nye navnet for hva de slåss for, etter jihadisme, er Den islamske staten, noen ganger kalt IS, ISIS eller ISIL. Hva dreier det som om, dette Daesh?8

Det ser ut til å være tunge elementer av Saddams hær, det sekulære Baath-partiet (også Assads) og Tikrit-klanen fra nyere tid – som det kanskje blir ti flere krigere av for hver eneste som drepes av Vesten. Daesh synes å stå for ”gjengjeldelse med moderasjon” spesielt for ugjerningene i Irak; for ”frigjøring” av to av de fire Sykes-Picot-koloniene, Irak og Syria; for en gjenoppståelse av Sunni-kalifatet – ikke styrt fra Istanbul – som også har støtte i Saudi Arabia; og som framtidig vokter av de hellige moskeene i Mekka og Medina. Området går langt utover Irak-Syria.9

ISIL synes å vokse ved å skape guvernater i kanskje så mange som 16 land: Russland-Tyrkia-Syria-Irak-Algerie-Tunis-Libya-Egypt-Tsjad-Nigeria-Saudi Arabia-Jemen-Somalia-Afghanistan-Pakistan-Bangladesh. Dermed gir de felles administrativ struktur til islamsk Ummah, fellesskapet av de troende, i form av provinser, men med bare én stat som skal erstatte det som hovedsakelig var gamle, vestlige kolonier, i likhet med den gamle, vestlige drømmen om én kristen stat, EU.

Dette er vel mye, selv for et forenet Vest, å påta seg å ”eliminere”. I tillegg er Vesten ikke forenet. Tyrkia er den største støttespilleren til Daesh fordi de kjøper olje derfra – via EXXON-BP og Israel? – og ved å kjempe mot kurderne, de eneste bakkestyrkene som sloss mot Daesh. Tyrkia skjøt ned et russisk fly på grunn av overflyging av tyrkisk luftrom i bare 17 sekunder; Tyrkia er imot kurderne, Russland i favør av Assad. Kanskje håper Tyrkia på krig mellom Russland og NATO.

Muslimsk Tyrkia er mer knyttet til sin kalifat-fortid enn til Mustafa Kemal Atatürks (1881–1938) sekulære diktatur som brakte Tyrkia inn i NATO. Det ønsker å være en del av Daesh-kalifatet og kanskje forme det på sin måte. EUs avvisning av tyrkisk medlemskap spiller også en rolle.

Islam er heller ikke forenet: Sunni/shia og arabiske/ikke-arabisk (Tyrkia!) slår sprekker. Jo mer krig mot den islamske staten, uansett med hvilke midler, desto smartere kan krigen brukes politisk for å bygge bro over disse riftene. Jo mer ambisiøst Daesh, desto mer konflikt med Vesten, og jo mer islam som står på spill, desto verre blir det å slå Daesh. Det er allerede vanskelig, og blir vanskeligere.

LES OGSÅ  Bør Finland og Sverige slutte seg til NATO?

Det finnes andre Storstater enn IS i denne verden – Kina, India, USA, Indonesia, Russland – og et annet religiøst nettverk spenner over hele verden – Vatikanet. Det er vanskelig å argumentere mot dem med slike argumenter. Ord er til liten nytte, og vi ser ingen leting etter løsningsorienterte forlik.

Derfor argumenterer vi for defensiv bruk av militæret, forlik og forhandlinger. Men hvordan viklet Vesten seg inn i dette rotet, ved siden av Sykes-Picot? En årsak var en amerikansk intellektuell feilslutning: ”Fienden til min fiende er min venn”; men fienden kan faktisk ha andre punkter på sin dagsorden. USA støttet det fundamentalistiske mujahedin mot kommunismen i Afghanistan, noe som ga opphav til al-Qaida og Osama bin laden (1957–2011) i særdeleshet, støttet ham når han kjempet mot serbere i Bosnia-Hercegovina, og endte med å henrette ham uten en rettslig prosess. De var alle mot enhver sekularisme, også USA, ikke bare kommunisme.

Til dette kan legges en nært beslektet intellektuell feil nr. 2: USAs dualisme, som prøver å komme fram til en verden tydelig inndelt i ”oss mot dem” ved å engasjere allierte og frivillige til én side, og alle de andre klart avgrenset som ”terrorister” i den andre. Ingen er nøytrale; en veldig klar oppskrift på katastrofe: hvis det går galt, går det veldig galt.

Dette minner snarere om rotet vi har med mindre kriger enn Big Bang. Legg til USAs uvitenhet om historie-struktur-kultur, favorisering av militær evne/intensjon og hvordan USAs intellektuelle forråder menneskeheten. Legg til USAs allierte, inkludert intelligentsiaen, som går i amerikanske fotspor.

Skyene er mørke og blir mørkere. Med vold kommer opptrapping – mer og verre vold – og polarisering – og flere stater deltar. Det som nå er stilt opp, er allerede tilstrekkelig til å utløse en verdenskatastrofe. Våpen for å forsvare sivilisasjoner, atomvåpen, kan bli påkalt. Finnes noen glimt av håp, noen solstråler?

Én er negativ: det kunne ha vært verre. Tenk deg at Shanghais samarbeidsorganisasjon10 (SCO) og hele Organisasjonene for islamsk samarbeid11 (OIC) stilte opp for Den islamske staten. Men Russland befinner seg et annet sted, og Kina har en nøytral holdning og nekter å være involvert og involvere SCO. Kinas øverste leder Xi Jinping (f. 1953) var nylig i Afrika og forsøker uten tvil også å holde afrikanske land utenfor. India er fullstendig imot ethvert kalifat som involverer muslimer i India, men det ottomanske kalifatet kom aldri så langt (et annet kan).

LES OGSÅ  Hvorfor drepte Spanskesyken så mange?

Én er positiv: vestlig demokrati på sitt beste, med demonstrasjoner i alle store vestlige land mot å utvide krigen. Men løsningen fokuserer på negativ framfor positiv fred, på ”nei-alternativer”, men ingen kreative løsningsforslag.

USAs presidentkampanjer unngår utenrikspolitikk; Tyskland har med allierte og EU-medlemmer i en støttende, ikke-kjempende rolle mistet en stor mulighet til å være en fredsstifter. Fra NATO og EU kommer intet positivt.

Det eneste håpet blant stormaktene er Russland. Bombing og moderate tiltak kan bidra til at shiamuslimske Assad-Irak-Iran-Bahrain kommer fram til en våpenhvile og åpner for forhandlinger. President Vladimir Putin (f. 1962) har gjort det før. Imidlertid kan Vesten foretrekke krig framfor å la Putin løse problemene for dem.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]Johan Galtung (f. 1930) er professor i fredsstudier, dr. h. c. mult., grunnlegger av TRANSCEND Nettverk for fred, utvikling og miljø og rektor ved TRANSCEND fredsuniversitet (TPU). Han har utgitt 164 bøker om fred og relaterte temaer, hvorav 41 er oversatt til 35 språk, for totalt 135 bokoversettelser, inkludert 50 Years – 100 peace and conflict perspectives (TRANSCEND University Press, 2008; www.transcend.org/tup/). Galtung har hovedbase i Alfaz del Pi, Alicante (Spania).[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1.  Bosetting av flyktninger. http://www.imdi.no/bosetting

2.  Galtung J. The clouds are getting dark. Leder, TRANSCEND Media Service, 7.12.2015; https://www.transcend.org/tms/?p=67307

3.  https://no.wikipedia.org/wiki/Sykes-Picot-avtalen

4.  https://en.m.wikipedia.org/wiki/November_2015_Paris_attacks

5.  British parliament votes to bomb Islamic State in Syria. 2.12.2015. http://news.yahoo.com/british-parliament-set-vote-syria-air-strikes-004442555.html

6.  US has killed more than 20 million in 37 nations since WWII. 27.11.2015. http://peacefromharmony.org/?cat=en_c&key=641; jlucas511@woh.rr.com

7.  Ahmed S. Who were Syed Rizwan Farook and Tashfeen Malik? 5.12.2015. http://edition.cnn.com/2015/12/03/us/syed-farook-tashfeen-malik-mass-shooting-profile/index.html

8.  Arabisk akronym for ISILs arabiske navn al-Dawlah al-Islamīyah fī al-`Irāq wa-al-Shām

9.  Al Jazeera, 30.6.14. http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/06/isil-declares-new-islamic-caliphate-201462917326669749.html

10.  https://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation

11.  https://en.wikipedia.org/wiki/Organisation_of_Islamic_Cooperation


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner