Skip to main content

Slanking som behandling av søvnapnésyndrom

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Frisk med ketogen kost»]Tekst Torkil P. Andersen     Foto Shutterstock[/gdlr_box_icon]

Jon kom til min klinikk en mandag på grunn av trøtthet og problemer med å konsentrere seg på jobben. Han jobber i en hektisk industribedrift og fortalte at han flere ganger de seneste par årene av og til glemte avtaler og beskjeder. Med en vekt på 121 kilo og en høyde på 179 cm hadde han helseskadelig overvekt, men han syklet 20 minutter til og fra jobb hver vei, så dårlig form var neppe  årsaken til trøttheten. Etter hvert som vi snakket om mulige årsaker, kom vi inn på søvnen. Jon sa at han sov godt, men følte seg like sliten om morgenen som når han la seg om kvelden. Da jeg spurte om han snorket, kunne han bekrefte at kona hadde klagd over at han snorket så mye at hun ofte gikk inn på gjesterommet for  å få sove. På grunn av mistanke om søvnapnésyndrom henvistw jeg Jon til et søvnlaboratorium.

Undersøkelsene der viste tallrike pustepauser og redusert søvnkvalitet samt fall i oksygeninnholdet i blodet i forbindelse med pausene. Her hadde vi forklaringa på trøttheten og problemene med konsentrasjonen.

LES OGSÅ  Ketogen diett motvirker alkoholabstinens

Søvnapnésyndrom  disponerer for høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdom, depresjon,  økt risiko for trafikkulykker mm. Det går også ut over parforholdet når man velger separat soverom og alltid er trøtt.

Jon lurte på hvorfor han hadde fått denne lidelsen. Jeg måtte fortelle ham at fedme er en vanlig årsak, selv om slanke mennesker også kan lide av søvnapnésyndrom.

Behandlinga av tilstanden har lenge vært operasjon, som dessverre kun hjelper cirka halvparten. I dag behandles mange med en maske tilkoblet en luftpumpe som man må sove med (kalles CPAP). Masken er koblet til en maskin som sørger for at det er overtrykk i masken slik at luftveiene holdes åpne og man unngår pustepauser. Mange har fått et ”nytt liv” med slike maskiner, men det er jo ikke uten ulempe å måtte koble seg til en maskin for å få puste normalt om natta.

Spesialisten Jon hadde vært hos, anbefalte operasjon, og Jon var satt på venteliste til fjerning av mandlene, drøvelen og deler av ganebuen.

Jon spurte om slanking kunne hjelpe, hvilket jeg kunne bekrefte. Men med en vekt på 121 kilo ville det kreve et betydelig vekttap å bli kvitt plagene. Vi snakket om forskjellige slankekonsepter, og han lurte på om han måtte trene mye for å komme ned i vekt. Jeg fortalte ham at forskning viser at trening alene er lite effektivt ved slanking. Spesielt ved fedme er  maten vi spiser,  den viktigste faktoren. Han var skeptisk til å slanke seg ved å spise mindre, siden han hadde forsøkt det flere ganger med samme resultat: Etter kort tid ble han så sulten at han avbrøt prosjektet og ga blaffen i å redusere  vekta.

LES OGSÅ  Ketogent kosthold mot schizofreni

Jeg foreslo derfor ketogen diett for Jon og lovet at han ikke ville være sulten mens han fulgte dietten. Jeg kunne også love at han ville oppleve mere energi etter få uker på ketogen diett. Den største ulempen med dietten er at den må følges – det er lite rom for utskeielser. Han gikk litt motvillig med på å prøve et slikt kosthold og lovte å ringe meg etter en uke for å fortelle hvordan det gikk. Det gikk to uker før han ringte, og da var han fornøyd: Han hadde gått ned 5,5 kilo og var virkelig motivert for å fortsette. Sult hadde han bare kjent de to første dagene,  og han begynte å føle seg mer opplagt enn tidligere.

Ved kontroll en måned seinere var vekttapet 8 kilo, og nå følte Jon seg skikkelig opplagt. Han gikk en rask spasertur daglig og fulgte ellers dietten til punkt og prikke. Positive tilbakemeldinger fra kollegaer på jobb gjorde det lettere å fortsette  kuren.

Etter tre måneder fikk han innkalling til operasjon, men han ringte meg da og var usikker på om han ville opereres fordi kona hadde bemerket at han snorket mye mindre, og han  hadde nesten ingen pustepauser. Jon hadde da gått  a ned 18 kilo og gikk fortsatt på ketogen diett. Jeg ba ham ringe og utsette operasjonen og bestilte samtidig en ny test på søvnlaboratoriet. Tilbakemeldingene fra laboratoriet var veldig positive. Søvnen var nesten normalisert med kun få og korte pustepauser!

Jon fortsatte på ketogen diett i tre måneder til, og vekta viste da 92 kilo. Han følte seg veldig opplagt, og vi hadde en prat om hvordan han skulle unngå vektøkning etter å ha sluttet med ketogen diett. Trening er lite effektivt når man skal slanke seg, men forskning viser at regelmessig trening etter endt slanking fordobler sjansen for å beholde vekta. Jon fortsatte å sykle til og fra jobb, og jeg anbefalte ham styrketrening to ganger i uka.

LES OGSÅ  Barnløs kvinne gravid på ketogen kost

Jon avlyste  operasjonen. Han føler seg i dag opplagt og har ikke lenger problemer med konsentrasjonen. Ett år etter slankingen  har vekta ligget stabilt på 92-95 kilo, og han har fortsatt ingen problemer med pustepauser når han sover.

Søvnapnésyndrom behandles stort sett med CPAP-maske, operasjon eller skinner og andre innretninger som skal skaffe åpne luftveier. I min praksis opplever jeg dessverre meget sjeldent at spesialistene anbefaler pasientene å  slanke seg selv om det  ofte har frapperende gode virkninger på søvnapné og selvfølgelig også på pasientenes totale helsesituasjon.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]Torkil P. Andersen ble født i Viborg i Danmark i 1958. Han tok medisinsk embetseksamen ved Århus Universitet i 1987, er spesialist i allmennmedisin og har vært allmennpraktiserende lege i Arendal siden 1994. Han har spesiell interesse for livs-stilssykdommer og har utgitt bøkene Slank med ketolysekuren (2005) og Etter slankekuren (2008) på Gyldendal. Nettside: www.ketolyse.no; e-post: post@ketolyse.no. Les mer om ketogen diett på hans nettside.[/gdlr_box_icon]


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner