Skip to main content

Slik får du et optimalt immunforsvar!

[wcm_restrict]
Slik får du et optimalt immunforsvar! / Aktuelt / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Immunforsvaret skal verken være for aktivt eller for svakt, men det skal være i balanse og skikket til å ta seg av trusler utenfra. Hva kan vi selv gjøre for å sørge for at immunforsvaret opprettholder orden og sørger for at vi er best mulig rustet dersom vi skulle få en infeksjon – enten det er trasige virus eller andre mikrober? Her kan du lese den delen av artikkelen hvor Dag Viljen Polezsynski er intervjuet.

Skrevet av Elisabeth Hægeland Reynolds for magasinet MEDIUM

I år har vi alle fått grundig innprentet strenge regler for smittevern i hele befolkningen. Selv om koronasmitten har stabilisert seg og samfunnet åpnes gradvis igjen, er det ifølge epidemiologer sannsynlig at vi får en ny og større bølge til høsten. Det sies at vi kommer til å leve med Covid-19 i uoverskuelig fremtid, slik vi også gjør med vanlig influensa. Og til nå har vi verken vaksiner eller behandlinger som virker.

Da er spørsmålet: Hva kan vi selv gjøre for å støtte vårt immunforsvar i kampen mot både korona og andre typer mikrober som truer oss? Vi har spurt professor og immunolog Anne Spurkland, lege Fedon Lindberg, ernæringsfysiolog Dag Viljen Polezsynski, samt naturopat og ernæringsterapeut Hanne Irene Nyborg.

LES OGSÅ  Møt influensaen med styrket immunforsvar

Selv om de er fra helt forskjellige ståsteder innen ernæring, er de enige om at tarmhelsen og mikrobiomet vårt har stor betydning for både immunforsvarets helse og kroppens helse som helhet. Mikrobiomet er samlingen av alle mikroorganismer som lever på indre og ytre overflater i oss.

Slik får du et optimalt immunforsvar! / Aktuelt / Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Dag Viljen Polezsynski

Jevnt og stabilt blodsukker

En del fagfolk og private leger innen ernæring, både i Norge og ute i verden, mener at de norske kostholdsrådene anbefaler for mye kornprodukter og for lite fett i forhold til det vi evolusjonært er tilpasset til som art. En av de mest kjente blant dem i Norge er dr. philos. og ernæringsfysiolog, ansvarlig redaktør i Helsemagasinet, Dag Viljen Poleszynski. Han sitter i et internasjonalt vitenskapelig råd for ortomolekylær medisin.

− Et enkelt, forebyggende tiltak mot infeksjoner er å redusere inntaket av høyglykemiske matvarer, sier han. Generelt anbefaler Poleszynski et næringstett kosthold med lite sukker og mye fett, altså et ketogent kosthold i større eller mindre grad. Dette mener han er i tråd med det kostholdet våre forgjengere evolusjonært er blitt tilpasset gjennom flere millioner år.

− En rekke forsøk har vist at en viktig del av vårt virusforsvar, de hvite blodcellene, «lammes» hvis blodsukkerkonsentrasjonen avviker sterkt fra 4,5–5,5 mmol/L, enten det blir for lavt eller for høyt. Et for lavt nivå gjør at spiseceller og andre blodceller, som er avhengig av glukose, ikke klarer å bekjempe virus eller bakterier. Blodsukkeret kan holdes jevnt ved å spise lite brød, søte frukter, poteter og andre stivelsesholdige produkter og å unngå søte drikker, kaker og søtsaker. Naturlige fettstoffer bidrar til stabilt blodsukker. Et for høyt blodsukkernivå hemmer også opptaket av vitamin C blant annet i hvite blodceller. Det forklarer hvorfor diabetikere er mer utsatt for å bli syke og dø av koronaviruset, sier han.

LES OGSÅ  Trenger vi vaksiner mot koronavirus?
/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner