Skip to main content

Slitasjegikt og lavkarbokosthold

Slitasjegikt (artrose) er den vanligste revmatiske sykdommen og forekommer ofte i hofter, knær og fingre.

Tekst Sofie Hexeberg

Frisk med lavkarbo

Sofie Hexeberg er en av VOFs faste spaltister og beskriver resultater av sin behandling av pasienter med høyfett-/lavkarbokosthold.

Leddbrusken blir ødelagt slik at bein gnisser mot bein i leddspalten. Leddene blir stive og smertefulle. Antall personer som får artrose, har økt over hele verden siste tiår. Minst 10 prosent av befolkningen mellom 25 og 75 år har symptomer på sykdommen. Artrose betegnes som den nye folkesykdommen både i Norge og i EU.

Lavkarbokosthold motvirker artrosesmerter

Mette var 50 år da hun oppsøkte meg fordi hun ønsket vektreduksjon. Hun hadde økt mye i vekt i svangerskapene, og i løpet av den siste graviditeten veide hun ytterligere 30 kilo. Hun var stadig på slankekur og hadde prøvd det meste av dietter uten å lykkes. Mette var veldig glad i sjokolade og hadde en plagsom søthunger. Både mor og mormor hadde hatt rikelig med fett rundt livet. Moren fikk hjerteinfarkt 55 år gammel, men det var ingen med diabetes i familien.

Leddproblemer

Mette hadde i mange år vært plaget med smerter i begge knærne. Røntgenbildene viste uttalt slitasjegikt, og Mette ble avhengig av å bruke smertestillende medikamenter dag og natt. Hun våknet ofte om nettene på grunn av smerter og var mye plaget i jobben som sykepleier. I tillegg hadde hun vondt i musklene og i fingerleddene. Vekten var nå 100 kilo, og KMI (kroppsmasseindeks = kroppsvekt delt på kvadratet av høyden i meter) ble beregnet til 37 (fedme grad 2).

Blodprøver

Blodprøvene var normale bortsett fra betennelsesmarkøren micro-CRP, som med en verdi på 10 mg/L var for høy. Ideelt bør den være mindre enn 1 mg/L, og over 5 mg/L er et signal om mulig økt risiko for hjerte- og karsykdom. Overvekt bidrar til betennelse fordi fettceller lager og blant annet skiller ut C-reaktivt protein, som fremmer betennelse. Artrose er en betennelsestilstand, og betennelse gir ofte smerter i muskler og ledd generelt.

LES OGSÅ  Lavkarbokosthold i klinisk praksis

Behandling

Jeg fortalte Mette grundig hvordan alt hang sammen og anbefalte henne først å trappe ned på karbohydratinntaket (karbohydrater er en fellesbetegnelse for ulike sukkerarter, inkludert stivelse, fruktsukker og farin). Da hun kom tilbake etter fire uker, hadde søthungeren forsvunnet, og hun hadde ikke vært plaget med sult slik hun ofte var før. Hun var ivrig etter å redusere vekten, og vi startet derfor med en diett med svært lite energi og karbohydrater, men som inneholdt nok protein til å opprettholde muskelmassen. Jeg anbefalte henne også å ta tilskudd av vitaminer, mineraler og omega-3 fettsyrer.

Videre forløp

De første fem ukene reduserte hun vekten med 10 kg, hvorav beregninger viste at ca. 8 kilo var rent fett og to kilo vann. Etter ytterligere seks uker hadde hun gått ned seks kilo til og hadde begynt å trappe ned på de smertestillende medikamentene. I løpet av fire og en halv måned ble hun 22 kilo lettere, og da var hun også smertefri i knærne og klarte seg uten smertestillende medikamenter. Mette fikk en betydelig økt livskvalitet etter at hun ble kvitt de kroniske smertene og avhengigheten av smertestillende midler. Blodprøveanalysene viste at micro-CRP hadde falt fra 10 mg/L til 3,5 mg/L. Da hun var kommet ned i 76 kg med en KMI på 29, henviste jeg henne til plastikkirurg fordi hun hadde et betydelig ”hudforkle” på magen etter det store vekttapet. Hun ble operert og var kjempefornøyd med resultatet. 

Plastiske operasjoner etter stort vekttap

Det offentlige betaler for slike operasjoner fordi det anses som et medisinsk problem når man har så mye overflødig hud. Når overflødig hud ligger mot hud på magen, oppstår problemer som sårhet, soppvekst og vond lukt. Man kan også få fjernet hud på overarmer og lår. Ved stort tap av fettmasse i brystet kan man også få utført brystplastikk. For mange kan en slik operasjon fungere som en motivasjon for vektreduksjon. Samfunnsøkonomisk er dette en liten utgift sammenliknet med utgiftene forbundet med alle de plagene sterk overvekt fører med seg. 


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner