Skip to main content

Sluttet med astmamedisiner

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Frisk med lavkarbo»]Dr.med. Erik Hexeberg (f. 1957) beskriver i denne spalta diverse pasienthistorier basert på behandling med lavkarbo-/høyfettkosthold. Han jobber ved Dr. Hexebergs klinikk i Sandvika og kan kontaktes på e-post til erik@drhexeberg.no, jf. www.drhexeberg.no.[/gdlr_box_icon]

Det var en hektisk dag med kontroller, og en ung pasient med ulcerøs kolitt hadde akkurat vært innom. Jeg hadde vært bekymret da jeg fem uker før introduserte henne for lavkarbokost. Da hadde hun 20 blodige diareer daglig. Nå hadde hun kommet tilbake, strålende og med et smil om munnen. Hun fortalte at hun var mye bedre og ikke hadde blodige diareer, men fortsatt litt hyppig avføring. Jeg måtte innrømme at jeg var lettet og glad for å høre om den flotte utviklingen.

Da jeg åpnet døra for neste pasient, hadde jeg ikke helt greid å skifte fokus. Jeg hørte at jeg rent mekanisk sa «Hvordan går det med deg?» Svaret hennes ble vel nesten like mekanisk – «Det går greit med meg, men vekten står stille.» «Ja vel, da får du gå på vekten slik at vi får se hvordan det kan henge sammen.»

LES OGSÅ  Fedon Lindberg – fra fettfobi til ”smarte karbohydrater”

Johanne var 48 år gammel og hadde kommet til meg første gang for vel et år siden. Vekten var nå redusert med 12 kg, hvorav 10 kg var fett. Jeg var godt fornøyd, og hun hadde også en klar vektreduksjon siden sist hun hadde vært hos meg, det vil si for 6 måneder siden. Men Johanne var ikke helt fornøyd. Hun ønsket fortsatt å bli kvitt 5 kg.

Vi gjennomgikk blodprøvene, og de viste en fin utvikling. Langtidsblodsukkeret, HbA1c, var normalt og viste en liten reduksjon. C-peptid, som er et uttrykk for insulinproduksjonen, viste derimot en klar reduksjon. Også mikro-CRP, som er en indikator for betennelse i kroppen, var blitt redusert og viste nå 0,9 mg/L. Vi er godt fornøyd når mikro-CRP er mindre enn 1,0 mg/L.

Johanne hadde hatt litt høyt blodtrykk da hun kom for et år siden, 142/91 mmHg. Nå var blodtrykket normalt, 121/78 mmHg. Mens blodtrykksapparatet hadde arbeidet med å måle blodtrykket, bladde jeg tilbake i journalen for å se hvilke plager Johanne hadde for vel et år siden. Den gang var hun betydelig plaget med astma, noe hun hadde vært plaget med i en 15 års tid. Hun brukte inhalasjonsmedisiner både morgen og kveld for å forebygge anfall. I tillegg brukte hun ofte inhalasjonsmedisiner ved anfall, noe hun hadde nærmest daglig.

Astmaen hemmet henne betydelig, så da blodtrykket var ferdig målt, spurte jeg hvordan det gikk med astmaen. Hun fortalte at hun hadde trappet ned astmamedikamentene på egen hånd, og for en god stund siden hadde hun sluttet med samtlige fordi hun ikke lenger var tungpusten og plaget med astmaanfall. Astmaen var rett og slett forsvunnet! Vi ble enige om at med så flotte resultater måtte vi ha lov til å ha litt tålmodighet med de siste fem kiloene.

LES OGSÅ  Mindre karbohydrat – bedre fotball

Det er lett å glemme hvilke endringer som skjer over tid, og mange fokuserer bare på de siste kiloene som skal bort. De gode helseeffektene er tross alt det aller viktigste. Astma er en betennelsessykdom. Både et høyt blodsukker i seg selv og et høyt nivå av insulin, en følge av et høyt inntak av karbohydrater, stimulerer betennelse. Det betyr at når sukker og insulin i mindre grad belaster kroppen, blir betennelsene i kroppen redusert.

I tillegg til kostomlegging hadde Johanne brukt kosttilskudd med magnesium, som kan virke avslappende på glatt muskel. Den muskelavslappende effekten av magnesium er gunstig både for luftveiene, hvor glatt muskulatur trekker seg sammen ved astma, og for blodårene, hvor glatt muskulatur i blodårene trekker seg sammen og gir høyt blodtrykk.

Konsultasjonen var ferdig, og Johanne forsvant ut døra langt mer fornøyd enn da hun kom inn. For meg var dagen slutt, og jeg ble sittende å undre meg over om jeg opplevde like fantastiske resultater den gangen jeg arbeidet i allmennpraksis eller da jeg arbeidet som assistentlege på diabetespoliklinikken. Nei, jeg opplevde ikke at pasienter som var invalidisert av migrene, i løpet av relativt kort tid ble så mye bedre av sin migrene at de var tilbake i arbeidslivet, jeg opplevde ikke at pasienter med diabetes type 2 fikk flott blodsukkerkontroll etter at medisinene var fjernet eller at astmaen forsvant uten bruk av medikamenter. Det hadde definitivt vært en god dag på jobben!


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner