Skip to main content

Smartere om høsten

Høsten har alltid vært min favorittårstid. Da har jeg blant annet følt at jeg ”kvikner” til etter en ofte litt daff sommer, og at både luften og hodet mitt blir litt skarpere.

Det viser seg at det ikke bare er jeg som synes dette, men at det er helt vanlig å fungere bedre på sensommeren og tidlig på høsten:

Tre studier med tester av 3 352 personer har vist at vi på denne tida rent kognitivt sett presterer nesten som om vi er fem år yngre enn vi faktisk er i forhold til hvordan vi presterer resten av året.

Det er dessuten økt sjanse for å falle innenfor kriteriene for mild kognitiv svikt om vinteren eller våren enn det er om høsten eller på sensommeren. Noen av deltakerne i studien var diagnostiserte med Alzheimers sykdom. Hos disse deltakerne så man om høsten et lavere nivå enn ellers av proteiner som er koblet til denne sykdommen.

Slike sesongbetonte variasjoner kan derfor kaste lys over mekanismene bak hjernesykdommer som Alzheimers.

Kilde:

Lim ASP, Gaiteri C, Yu L mfl. Seasonal plasticity of cognition and related biological measures in adults with and without Alzheimer disease: Analysis of multiple cohorts. PLOS Medicine 2018; 15: 1–27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30180184

LES OGSÅ  Selvrefleksjon hjelper oss å kontrollere drømmer

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner