Skip to main content

Smertefullt hjemmekontor

Naturlig helbredelse
I denne spalta får ulike terapeuter ordet for å fortelle om resultater fra deres praksis. Denne gangen slipper vi til akupunktør Gunhild Sveen ved Klinikk Frogner i Oslo.

For mange arbeidstakere innebar overgangen til hjemmekontor under pandemien fysiske og/eller psykiske belastninger. Hver fjerde nordmann fikk ifølge Opinion AS smerter i rygg og nakke etter bare tre uker på hjemmekontor.1 En årsak er at kontormøbler ble byttet ut med spisestuemøbler, kjøkkenbord eller en sofa. I slike tilfeller er det vanskelig å ha en optimal arbeidsstilling. I det daglige klinikkarbeidet merkes dette ved økningen i antall pasienter med smerter i nakke, skuldre, rygg og armer.

Sofie (52) har jobbet på hjemmekontor siden pandemiens start. Arbeidsstillingen ved kjøkkenbordet er ikke optimal, noe hun etter hvert har kjent på kroppen. Nakken og skuldrene verker konstant, og hun har til tider sterk hodepine. Sofie oppsøkte derfor akupunktur som hun tidligere har hatt god erfaring med. Ved første konsultasjon møter hun med en dundrende hodepine, og jeg kartlegger hennes smerte, hvordan bevegeligheten er og om hun har andre symptomer. Sofie forteller om spenninger på toppen av begge skuldrene, en slags følelse av å ha ”høye skuldre”. Smerten brer seg oppover nakken opp til kanten av hodeskallen og videre på siden av hodet mot tinningene. Hun sliter med å snu på hodet og å bøye hodet ned mot brystet. Det strammer fælt også når hun forsøker å bevege øret mot skulderen. Sofie kan fortelle om noe dårligere søvn siste halvår, og noen dager våkner hun med hodepine. Konsentrasjonen er også blitt dårligere, forteller hun. Under lange Teams-møter sliter hun med å holde fokus på grunn av smertene.

LES OGSÅ  Ufrivillig barnløs – soneterapi og akupunktur hjelper

Basert på tradisjonell kinesisk medisin er Sofies smerter et såkalt meridianproblem. Det betyr at hun har redusert sirkulasjon i noen av kroppens meridianer, også kalt energibaner. For Sofie er galleblære-meridianen ”blokkert”, det vil si at energi, blod og væske sirkulerer dårlig. For å få fart på sirkulasjonen settes nåler i lokale punkter der hvor hun har smerter, i tillegg til punkter i hender og føtter.

Videre har Sofie det vi kaller triggerpunkter i muskulatur i skuldre og nakke, det vil si at muskulaturen er forkortet på grunn av spenninger. Sofie har triggerpunkter i kappemuskelen (trapezius), som ligger på toppen av skulderen mot nakken samt i skulderbladløfteren (levator scapulae).

Jeg bruker både østlig og vestlig metodikk sammen i min praksis, det vil si både muskelakupunktur og klassisk kinesisk medisin, noe som ofte er en kraftfull kombinasjon.

Sofie er vant med nåler i muskulaturen og vet at det ”hopper” og rykker når det stramme området blir truffet av nålen. En slik reaksjon gjør at muskelen slapper av og blir forlenget. Reaksjonen skjer fordi muskelproteinene aktin og myosin slipper taket i hverandre.

Sofie kjenner at hun blir støl og øm rett etter at nålen er ute. Triggerpunktbehandlingen varer bare noen få sekunder. Bevegeligheten testes umiddelbart etter behandling, og Sofie kan nå lettere snu på hodet, og musklene oppleves mykere. Hun legger seg komfortabelt til rette på benken, og behandlingen fortsetter med de klassiske akupunkturpunktene. For å få flyt i galleblæremeridianen velges ett punkt på hver ankel, og videre ett eller to punkter i hvert håndledd.

Behandlingen oppleves så beroligende at hun kjenner en varmefølelse i kanten på hodeskallen der smerten vanligvis er verkende. Siden Sofie også sover dårlig, benytter jeg meg også av punkter som har innvirkning på søvn. I tradisjonell kinesisk medisin er det sammenheng mellom søvn og hjerteenergien, som er et bredere begrep enn hjertet kun som et fysisk organ. En blokkert galleblæremeridian kan ifølge kinesisk medisin føre til en ubalanse som gjør hjertet litt ”urolig”. For å underbygge den beroligende effekten settes også punkter i øret.

LES OGSÅ  Akupunktur mot migrene

Sofie sovner under behandlingen. Etter bare én behandling har det skjedd store forandringer i kroppen hennes. Hun har fått mykere muskulatur, mindre hodepine, økt sirkulasjon i skuldre og nakke, og roligere sinn.

Sofie hadde behov for ytterligere fire behandlinger før hun ble kvitt smerten i hodet, nakken og skuldrene. For å forebygge tilbakefall utfører hun daglig noen enkle øvelser for nakken og skuldrene .

Mange som Sofie oppsøker akupunktur for slike plager, som er relativt enkle å løse opp i. Underliggende tilstander i muskel- og skjelettsystemet, som for eksempel skiveprolaps i ryggen eller tidligere skader, kan imidlertid kreve ytterligere, eventuelt komplementære behandlinger. Som behandler og pasient kan man ofte bli fascinert av akupunkturens kraft, dens umiddelbare og sterke effekt, uansett hvilken himmelretning den kommer fra.

Smertefullt hjemmekontor / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Om artikkelforfatteren

Gunhild Sveen (f. 1976) er offentlig godkjent sykepleier med utdanning i klassisk akupunktør fra Nordisk Akupunkturhøgskole. I forbindelse med akupunkturstudiet hadde hun både teoretisk og praktisk trening ved flere sykehus i Beijing våren 2000. Hun har 20 års praksis som akupunktør og er medlem av Akupunkturforeningen (www.akupunktur.no). Sveen arbeider til daglig på Klinikk Frogner i Oslo.
E-post: gunhild_sveen@yahoo.no. 

Kilde:

1 Berge J. Nedslående tall: Hver fjerde nordmann har fått smerter av hjemmekontor. Nettavisen 5.4.2020. https://www.nettavisen.no/nyheter/nedslaende-tall-hver-fjerde-nordmann-har-fatt-smerter-av-hjemmekontor/s/12-95-3423949558


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner