Skip to main content

Snøbrettveteran Terje Håkonsen: – spis ren og ubehandlet mat

Vi har intervjuet Terje Håkonsen, en av verdens fremste snøbrettkjørere som lever etter en gjennomtenkt filosofi. Han er et forbilde for mange når det gjelder valg av helsefremmende mat og drikke og lar seg ikke kjøpe av brusgiganter eller andre til å markedsføre usunne produkter. Innen profesjonell idrett er han derfor blitt ”en rebell” med en god sak.

Tekst Kenn Hallstensen     Foto Trygve Indrelid/Ego Superegg og Shutterstock

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Terje Håkonsen (41) har hele sin profesjonelle karriere vært opptatt av kosthold og helse – han ble profesjonell snøbrettkjører 15 år gammel. De seinere åra har han flere ganger stått fram som talsmann for naturlig mat uten tilsetningsstoffer. Han har blant annet vært negativ til sukkerholdige drikker, men også melk som drikke. For ham er det logisk ikke å bidra til å markedsføre helseskadelige drikker eller mat.

En levende legende

Håkonsen kan på mange måter kalles en levende legende og et ikon innen snøbrettkjøring. Merittene hans taler for seg selv: tre ganger verdensmester og fem ganger europamester innen halfpipe. Videre er han tre ganger sammenlagtvinner i verdenscupen, tre ganger vinner av det åpne amerikanske mesterskapet og innehaver av verdensrekorden for det høyeste hoppet i quarterpipen i Midtstuen i Oslo i 2007 – 9,8 meter. I tillegg har han vunnet en ”drøss” andre store konkurranser innen halfpipe, quarterpipe og snøbrettslalåm. I Norge har han nesten ikke deltatt i konkurranser, men han vant kongepokalen i 2000.

Fotballspiller

Håkonsen var et multitalent innen idrett, og han kunne trolig drevet det langt i en rekke idrettsgreiner. På slutten av 1980-tallet var han en av Telemarks største fotballtalenter med kallenavnet ”lille Maradona”1 og var på kretslaget både i fotball og alpint. Håkonsen har tidligere uttalt spøkefullt at det er fotballspiller han er, mens brettkjøring bare er en hobby.2 I barndomsåra var han også innom andre idrettsgrener som hopp, langrenn og friidrett.


Craig Kelly

Etter sesongen 1988/89 ble Håkonsen invitert til å møte Craig Kelly, som på den tida var verdens fremste og mest kjente snøbrettkjører. Dette ble på mange måter et vendepunkt i livet hans, og Kelly ble etter hvert både en læremester og et forbilde for Håkonsen.

– Craig var veldig nysgjerrig og utviklingsorientert på alt som kunne bidra til bedre helse og gjøre han til en bedre person. Han var en foregangsmann innen produktutvikling og var blant annet en viktig mann for utvikling av Burtons snøbrett. Han viste oss en masse nyttig, tok oss med i helsekostbutikker og strakk alltid ut før han la seg. Kelly belærte oss aldri, det var vi som ville bli som ham. Han var dyktigere og mer profesjonell enn de fleste andre, og derfor hadde han logisk nok lært mye om mat, kropp og helse.

Coca Cola

Allerede som 12-åring sluttet Terje Håkonsen å drikke Coca Cola. Da så han hva som skjedde med en bit kjøtt og en tann som ble liggende i denne drikken. Vissheten om de negative sidene ved sukkerholdige drikker ble mer framtredende da han begynte å arrangere snøbrettkonkurransen The Arctic Challenge.

Du har vært negativ til å motta sponsormidler fra sportsdrikker og firmaer som lager sukkerholdige drikker. Hvorfor?

  Det er ingen logisk sammenheng mellom produkter som ikke er bra for deg, og prestasjonsevnen innen idrett. Slike produkter hører ikke med i en ellers helsefremmende livsstil. Det finnes altfor mange slike produkter på markedet, og flere idrettsutøvere jeg kjenner, markedsfører dem selv om de ikke bruker dem. Det kan kanskje være ok å markedsføre noen slike produkter, men disse idrettsutøverne bør ikke samtidig prøve å framstå som rollemodeller. De bør være klare på at denne markedsføringen er ren forretning for dem. For meg er det uaktuelt å markedsføre helseskadelige drikker eller mat. Vi har sagt nei til sponsing fra mange produsenter fordi vi ikke kan stå inne for dem.

LES OGSÅ  Nordmenn på reisefot: Helseskadelig handelslekkasje

Økologisk

Du er opptatt av økologisk mat. Kan du forklare hvorfor?

– Det er enkelt. Jeg vil føle meg vel og vil følgelig tilføre kroppen helsefremmende mat. Maten skal gjøre at jeg også kan yte mer. Derfor vil jeg ha mest mulig ren, ubehandlet mat som ikke har vært innom en fabrikk. Økologisk mat er ikke nødvendigvis et sunnhetsstempel, da også forholdsvis dårlige produkter kan få en slik klassifisering. Likevel er det mindre risiko for at det finnes helseskadelige stoffer i slike matvarer. Dessuten tar slike produkter bedre vare på miljø og natur. Jeg må også presisere at jeg spiser ikke helsefremmende bare fordi jeg skal bli en bedre idrettsutøver. For meg er kosthold mye mer enn det. Det handler om livsstil.

Kan du beskrive kostholdet en typisk dag? Hvor mange måltider spiser du, og hvordan er de satt sammen?

– Jeg har ingen særskilte rutiner når det gjelder mat. Jeg spiser og vil spise en hel del forskjellig matvarer. Jeg elsker mat! Jeg starter dagen med å drikke noe – ofte bare vann med sitron, spiser når jeg er sulten og prøver ikke å spise mye rett før leggetid. Jeg spiser hovedsakelig ikke konvensjonelt produsert kjøtt, men foretrekker reinsdyr-, elg- eller hvalkjøtt. Jeg spiser også kjøtt fra dyr som har fått gå ute og har spist naturlig.

  Man kan lese bok etter bok om mat og helse, men jeg mener at det ikke er så vanskelig å finne ut av hva man burde spise og hvordan. Det meste er veldig logisk.

Hva med kosttilskudd?

  Jeg bruker magnesium og vitamin B6 og B12 når jeg har kjørt kroppen hardt. Ellers bruker jeg fiskeolje, men ikke Møllers tran. I forbindelse med trening inntar jeg en restitusjonsdrikk med fiskeolje og protein av høy kvalitet. Når jeg reiser, har jeg med en del ulike næringskonsentrater. De 3–4 siste årene har jeg begynt å drikke en del chaga-te.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Chaga»]Den mørkebrune, svulstliknende soppen chaga vokser helst på bjørketrær, men finnes også på andre typer trær.3 Soppen er en kraftig naturlig antioksidant og har en rekke medisinske egenskaper. Den sies blant annet å ha krefthemmende egenskaper, og den og stoffer som finnes i soppen, har vært og blir brukt som kreftmedisin.4,5 Chaga-soppen ser også ut til å virke blodsukkerregulerende og kan følgelig være gunstig ved diabetes type 2, overvekt og andre sykdommer som inngår i ”metabolsk syndrom”.6,7[/gdlr_box_icon]

Snøbrettveteran Terje Håkonsen: – spis ren og ubehandlet mat / 2016 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

”Drittmat” på idrettsarrangementer

Håkonsen har tre barn og er svært engasjert i kostholdet til den yngre garde. I en kronikk han og Andreas Viestad publiserte i Aftenposten april 2014,8 satte de søkelys på at det selges altfor mye ”drittmat” som brus, kaker, vafler, boller, is og pølser på idrettsarrangementer for barn i Norge. De tok opp det store paradokset at norske helsemyndigheter aktivt har fremmet betydningen av fysisk aktivitet og sunt kosthold, men hvor ble det av det sunne kostholdet?

Håkonsen er ikke imot litt ”kosemat” av og til, men de bør være knyttet til andre begivenheter enn idrett. Det er for mange arenaer som tilbyr helseskadelige alternativer. Det gir et feil signal om man belønner barn med sukkerholdig og annen usunn mat etter treninger og konkurranser. Vi bør tenke nytt og belønne barna i dobbel forstand med sunne alternativer.

Håkonsen kan forstå at noen utøvere fristes til å inngå avtaler med leskedrikk- eller ferdigmatprodusenter. Forbundene, som i stor grad er offentlig finansiert, bør derimot tenke nøye gjennom hvem de samarbeider med. Det er både synd og skam at man automatisk tenker på energidrikker eller hamburgere når man tenker på sport.

LES OGSÅ  Kostholdsråd på feil premisser

– Innen idretten i Norge har for eksempel noen av Tines produkter sterk knytning til både Olympiatoppen og flere særforbund. Jeg reagerer både på denne koblinga, og det blir ikke bedre av at andre liknende produkter blir uglesett av de samme aktørene.

The Arctic Challenge, Håkonsens kjente snøbrettarrangement, serveres det i størst mulig grad sunn, økologisk mat.

– I begynnelsen var vi opptatt av at utøverne skulle få servert helsefremmende og bærekraftig mat, men etter hvert utviklet dette seg til også å gjelde tilskuerne. Jeg ser med glede på at Norges Skiforbund er begynt å kopiere vår filosofi her.


Barn og kosthold

Med tre barn i huset er vi interessert i å vite hvordan Håkonsen legger opp kostholdet.

– Matpakkene til ungene er veldig typisk norske, vil jeg tro. De består av brødskiver og litt frukt, grønnsaker og nøtter. I vår familie lager vi dessuten sjokoladekuler som ungene får med seg på skolen. Disse består av egenprodusert sjokolade uten melkeprodukter, og blir tilsatt blant annet litt bokhvete eller havre, kokosolje og -mel og nøtter.

– Ungene drikker vann på skolen, ikke melk. Jeg har selv aldri likt melk og tror heller ikke at det er helsefremmende. Melk har mange egenskaper jeg tror ikke er bra for oss, og er derfor skeptisk til den massive markedsføringa av melk og melkeprodukter. Jeg skulle imidlertid ønske at det var bedre vann på skolen. Det virker som mange skoler har veldig gamle rør, for ungene klager på vond smak. Det kunne vært en god idé å tilby andre drikker enn melk til ungene på skolen, siden det ikke er bra at melk på en måte har monopol.

– Jeg nekter ikke ungene å spise mat de har fått servert et annet sted, men oppfordrer dem til å lese innholdsdeklarasjonen på maten og godteriet. Jeg husker da sønnen min på seks år kom hjem fra bursdag og ropte til mamma at han hadde fått ”sånn svart drikke” og ble da ganske stolt over at jeg hadde klart å holde ham unna den drikken så lenge.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Olympiske leker»]Halfpipe ble olympisk gren første gang i Nagano i 1998, men Håkonsen boikottet dette arrangementet fordi det internasjonale skiforbundet (FIS) hadde fått ansvaret i stedet for det internasjonale snøbrettforbundet (ISF). Han gikk hardt ut mot det Den internasjonale olympiske komité (IOC), som var ansvarlig for at FIS fikk arrangere snøbrettkonkurransen.

Håkonsen har en rekke ganger uttrykt misnøye med IOC og var også imot å arrangere olympiske leker i Oslo i 2022. I et intervju med en japansk avis har han blant annet sagt at ideen med olympiske leker er god, men at han blir kvalm av at de blir styrt av en liten gruppe mennesker uten kunnskap om sport.9 Han mener at IOC er mest opptatt av å tjene penger på TV-rettigheter og annen type forretning.

– IOC har en dårlig sportspolitikk, som ikke har noe å gjøre med sport og definitivt ikke med menneskerettigheter. Jeg forstår ikke hva Coca Cola og McDonald´s har å gjøre med idrett. De skaper dårlig helse. Hvilken verdi er det i det?[/gdlr_box_icon]

Feilslått kosemat

Vi har forstått at Håkonsen er nøye med maten både for seg selv og barna, men lurer på om han aldri spiser usunn mat av og til.

– Kosemat trenger ikke å være det samme som mat av dårlig kvalitet. Jeg kan nok spise helseskadelig mat jeg også, men ”å kose seg” med slik mat er blitt for vanlig. Unnskyldningen er alltid at det ikke skjer så ofte, bare denne ene gangen, og ”man må jo kose seg litt”. Ja, man må gjerne gjøre det av og til, men man kan gjøre det med kvalitet. Det er dessuten altfor mange slike ”kosedager” både for barn og voksne. Det er ikke rakettvitenskap å finne helsefremmende mat eller bruke ti minutter ekstra for å få noe som er godt og produsert på mer bærekraftig vis.

LES OGSÅ  Usunne produkter  – inneholder solsikkeolje

Fortsatt aktiv

Terje Håkonsen er fortsatt profesjonell snøbrettkjører og deltar i noen konkurranser, men er mest opptatt av innspillinger for snøbrettfilmer og sponsoroppdrag. I mars 2015 vant han ”sin egen” konkurranse Sudden Rush Banked Slalom i Laax i Sveits, som han arrangerte sammen med sveitseren Nicolas Müller. Håkonsen er mest aktiv i såkalt freeriding, som foregår i naturlig terreng – også kjent som offpiste snøbrettkjøring. Vi lurer på hvordan han holder seg i form.

– Det høres kanskje ikke ut som en ”typisk norsk formel”, men jeg har ingen rutiner for verken aktiviteter eller trening, jeg bare passer på at jeg gjør noe. Yoga er den eneste rutinen jeg har, men faller også ut av den rytmen noen ganger. Hvis man legger for mye vekt og tid på organisering av mat og trening, tror jeg livsgnisten blir mindre. Jeg er heldigvis glad og fornøyd med å være der jeg til enhver tid er og den personen jeg er.

– Som 41-åring drar jeg fortsatt til den offentlige skateparken for å kose meg. Man blir aldri for gammel til å leke seg og ha det moro med fysisk aktivitet. Altfor mange er redde for at de ikke er flinke nok, eller tror de er for gamle til å leke.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»The Arctic Challenge»]Konflikten fra Nagano-OL i 1998 var en viktig årsak til at han arrangerte The Arctic Challenge første gang i Lofoten 2000. De ville ha snøbrettkjøring ”tilbake til røttene”. Etter hvert ble The Arctic Challenge en del av den verdensomspennende Ticket to Ride World Snowboard Tour, som nå har endret navn til World Snowboard Tour. Dette er verdens største og mest prestisjefulle internasjonale snøbrett-turné.

– Etter hvert er slike arrangementer blitt mer som livsstilsarrangementer å regne. Da andre begynte å kopiere oss med hensyn til å bygge større piper, konsentrerte vi oss mer om å få tilbake lekenheten og moroa med å stå på snøbrett. I stedet for at konkurransene skulle overskygge alt, ble andre aktiviteter som frikjøring og annen ”lek” på snøbrett mer framtredende, og bølgesurfing er også kommet til. Dette har blant annet ført til at vi er kåret til det beste arrangementet av både utøvere og media. I framtida vil vi også tilby flere opplevelser og utfordringer for barn og unge.[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1.  Wikipedia. Terje Håkonsen. https://no.wikipedia.org/wiki/Terje_H%C3%A5konsen

2.  Nustad Ø. En levende legende. http://www.nustad.no/terje_haakonsen.html

3.  Urtekildens Planteleksikon. http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/inon_obl.htm

4.  Kang JH, Jang JE, Mishra SK mfl. Ergosterol peroxide from Chaga mushroom (Inonotus obliquus) exhibits anti-cancer activity by down-regulation of the β-catenin pathway in colorectal cancer. Journal of Ethnopharmacology 2015; 173: 303–12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26210065

5.  Wang Q, Mu H, Zhang L mfl. Characterization of two water-soluble lignin metabolites with antiproliferative activities from Inonotus obliquus. International Journal of Biological Macromolecules 2015; 74: 507-14. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25583019

6.  Joo JI, Kim DH, Yun JW. Extract of chaga mushroom (Inonotus obliquus) stimulates 3T3-L-1 adipocyte differentiation. Phytotherapy Research 2010; 11: 1592–9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21031614

7.  Ying YM, Zhang LY, Zhang X mfl. Terpenoids with alpha-glucosidase inhibitory activity from the submerged culture of Inonotus obliquus. Phytochemistry 2014; 108: 171–6.  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25446238

8.  Viestad A, Håkonsen T. Dropp drittmat på idrettsarrangementer. 25.4.2014. http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Dropp-drittmat-pa-idrettsarrangementer-7545341.html

9.  Terje Håkonsens offisielle hjemmeside. http://terjehaakonsen.com/article/interview-with-the-asahi-shimbun


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner