Skip to main content

Sosial avvisning setter i gang kroppens egen smertelindring

Det er vondt å bli avvist. Å bli valgt bort, vraket eller nedprioritert sosialt kan føre til at vi blant annet føler oss triste eller sinte, sjalu og utenfor, blir deprimerte, opplever angst, skammer oss og føler oss alene.

Tekst Anne Lene Johnsen

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Sosial avvisning kan også føre til fysiologiske effekter, som at vi sover dårligere og til og med at immunsystemet svekkes.


For noen år siden gjorde forskere en studie med 18 deltakere der de undersøkte hva som skjer i hjernen når de ble avvist. De fant at avvisning gjør at kroppen reagerer med å produsere naturlige smertelindrende stoffer, akkurat som om man skulle fått en fysisk skade.

Deltakerne i studien fikk prøve seg på nettdating og ble bedt om å velge ut profilene de var interesserte i. Deretter ble de plassert i en PET-skanner hvor hjerneaktivitet ble målt. Mens de lå i denne, ble de fortalt at de hadde fått nei fra alle de hadde kontaktet på nettstedet. Det var ikke noe gøy, viste PET-skanningene, selv om deltakerne visste at dette var et forsøk og ikke reelle avvisninger. Skanningene avslørte at når de opplevde å bli avvist, reagerte det opioide systemet i hjernen akkurat som om de skulle blitt skadet fysisk. 


Kroppen reagerer altså ganske likt på psykisk og fysisk smerte. Hensikten med å danne opioider, er å redusere smertefølelsen. Deltakere som hadde stor psykologisk motstandskraft og god evne til å håndtere stress, produserte flere slike naturlige smertestillende stoffer. Dette indikerer også at de som produserer mindre mengder av disse stoffene, er mer sårbare for avvisning.  ALJ

LES OGSÅ  Dypere samtaler er koblet til velvære

Kilde: Hsu DT, Sanford BJ, Meyers KK mfl. Response of the μ-opioid system to social rejection and acceptance. Molecular Psychiatry 2013; 18: 1211-7. https://www.nature.com/articles/mp201396


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?