Skip to main content

Søtningsmidler

[wcm_restrict]

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Jeg ser at ulike ”ernæringseksperter” gir forskjellige anbefalinger når det gjelder bruken av sukker og andre søtningsmidler. Noen fraråder søtningsmidler som stevia, Sukrin og kokosblomstsukker. Jeg vet også at noen bruker dadler som søtning i syltetøy. Hvordan ser Helsemagasinet på dette? Thore K. Aalberg

helseogkropp.no - liposomale tilskudd fra zooki

VOF: Iver Mysterud og jeg har gjennomgått ulike søtningsmidler i vår bok Syk av sukker – frisk av fett (2. utgave. Gyldendal, 2014). Med få unntak trenger vi ikke sukker fordi leveren kan lage nok av alle sukkerarter kroppen trenger. Vi anbefaler generelt å kutte ut all bruk av søtningsmidler og venne seg til matvarenes naturlige smak. Frukt inneholder sukker (i mindre grad bær) og trenger ikke å søtes. Tidligere brukte man sukker som konserveringsmiddel, men det er ikke nødvendig fordi bær kan fryses uten tilsatt sukker og brukes som de er. Hvis man ønsker søtsmak i for eksempel te eller kaffe, kan man bruke Sukrin (erytritol), som ikke opptas av cellene, men skilles ut i urinen, eventuelt kombinasjoner med stevia. En annen mulighet er å tilsette ribose, som gir litt søtsmak. Denne sukkerarten inngår i DNA og RNA og kan derfor ha positive virkninger på vår helse. 

De som følger et lavkarbokosthold, må inkludere alle kilder til sukker og stivelse i regnestykket over hvor mye man tåler. Et vanlig mål er å innta maksimalt 50 g sukker per dag, mens noen må ned på 20 g/d for å gå ned i vekt eller unngå insulinresistens. DVP


/wcm_restrict]

LES OGSÅ  Trenger vi karbohydrater?

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?