Skip to main content

Søtt og enda farligere enn du trodde?

Robert Lustig (f. 1957) er professor ved Universitetet i California, San Francisco. Han er lege og med spesialitet i nevroendokrinologi, hormonelle virkninger av mat og regulering av energibalansen i sentralnervesystemet. Boka Søtt og farlig ble utgitt etter at han besøkte Oslo og foreleste på ”Høstkonferansen” 2013.1

Tekst Dag Viljen Polezsynski

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Forfatter: Robert Lustig.
Tittel: Søtt og farlig. Den bitre sannheten om sukker.
Forlag: Oslo: Lille Måne AS.
Utgivelsesår: 2014 (innbundet, 341 sider)
ISBN: 978-82-8311-000-5
Pris: kr 399 (innbundet) inkludert frakt; e-bok kr 159 fra http://www.lillemaane.no/bok/1165//S%F8tt+og+farlig[/gdlr_box_icon]

Boka oppsummerer på en utmerket måte skadevirkningene av et høyt sukkerinntak og forklarer detaljert forskjellen mellom glukose (druesukker) og fruktose (fruktsukker), som utgjør 50/50 av monosakkaridene i vanlig sukker (sukrose), og sammenlikner disse sukkerartene med alkohol.

Mens et glukoserikt måltid fører til høyt blodsukker og et påfølgende høyt insulinnivå som stimulerer til økte fettlagre ved fulle glykogenlagre, påvirker ikke fruktose blodsukkernivået direkte. Glukose kan brukes som energisubstrat i de fleste cellene i kroppen, og det som ikke brukes, lagres i musklene og leveren som glykogen (animalsk stivelse) til framtidig bruk. Fruktose påvirker blodsukkeret marginalt og lagres ikke som glykogen. Begge sukkerartene deltar i Maillard-reaksjonen, hvor de binder seg til protein og utløser frie radikaler, glykosylert hemoglobin (HbA1c) og aldringsfremmende kryssforbindelser mellom kroppens kollagenfibre. Sistnevnte fører blant annet til rynker. Fruktose stimulerer imidlertid Maillard-reaksjonen sju ganger sterkere enn glukose og omdannes av leveren direkte til fett i likhet med alkohol. Det betyr at ikke bare alkohol, men også fruktose, kan bidra fettlever.

LES OGSÅ  Myndighetenes usunne matvarepyramide

På grunn av de særlig negative virkningene av fruktose går Lustig langt i å karakterisere fruktose som et ”giftstoff”. Han forklarer detaljert hvordan glukose, fruktose og alkohol omsettes i leveren og hvilke metabolske følger det får om man inntar større mengder av hvert stoff enn menneskekroppen evolusjonært er tilpasset å håndtere.

Søtt og farlig er en instruktiv bok som bør interessere alle som er opptatt av overvekt, slanking og aldring. Lustig avliver effektivt den feilaktige forestillingen om at ”en kalori er en kalori”, slik konvensjonelle ”ernæringseksperter” fortsatt tror. Mat med samme energiinnhold kan imidlertid ha helt ulike virkninger i kroppen dersom forholdet mellom sukker, fett og protein og måltidets glykemiske indeks varierer. Han avliver forestillingen om at overvektige lett kan miste kroppsfett ved å spise mindre enn de trenger og at man kan trene seg slankere. En rekke faktorer i miljøet fremmer fedme og gjør bildet langt mer komplekst. Genetiske forklaringer på overvekt gjelder også svært sjeldent og kan stort sett sees bort fra.

Boka gir lett forståelige forklaringer på de biokjemiske og fysiologiske følgene av et sukkerholdig kosthold, men er ikke helt oppdatert når det gjelder forståelsen av hvordan menneskets evolusjonære bakgrunn har formet og tilpasset oss til matinntaket. Det er for eksempel ikke allment akseptert blant evolusjonsbiologer at ”sankerne levde side om side med jegerne”, at ”forbrenning av fett og karbohydrater utviklet seg helt separat” under evolusjonen (side 129). Det er heller ikke korrekt at Ancel Keys ”viste” (han påsto det feilaktig) at årsaken til hjertesykdom var ”det engelske kostholdet som bestod av mat med ekstremt mye fett og kolesterol”, eller at kjøttinntak gir hjerteproblemer (side 132).

LES OGSÅ  Sjarmerende bestselger om tarm

I tråd med dette er Lustigs anbefalte handleliste basert på en manglende forståelse av jeger- og sankerkostholdet, men også resultatene av siste års studier av høyfett-/lavkarbokosthold. Disse indikerer sterkt at mange anbefalte matvarer, som for eksempel fiberrike kornblandinger, ikke er spesielt helsebringende (side 226 etc.). Bortsett fra slike innvendinger (samt delvis dårlig tegnsetting og språk) anbefaler vi boka på det varmeste til alle som ønsker en dypere forståelse av hvorfor fremmedstoffet raffinert sukker er den viktigste årsaken til mange av dagens sykdommer, ikke naturlig fett fra planter eller dyr.

Boka inneholder en oversiktlig referanseliste til hvert av de 22 kapitlene og en fyldig stikkordliste som gjør det lett å finne fram til temaer man ønsker å studere nærmere.

Kilde:

1.  https://www.youtube.com/watch?v=oUgP_Mk4qW8


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner