Skip to main content

Søvnproblemer og lavkarbokosthold

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Frisk med lavkarbo»]Sofie Hexeberg er en av VOFs faste spaltister og beskriver resultater av sin behandling av pasienter med høyfett-/lavkarbokosthold.[/gdlr_box_icon]

Tone var 40 år da hun konsulterte meg. Hun hadde fått en anbefaling fra en terapeut på hjemstedet om å kontakte meg. Vekten til Tone hadde økt betydelig de siste årene, og hun hadde fått store søvnproblemer. Om kvelden hadde hun vanskelig for å sovne inn, og hun våknet ofte etter to timer. Da kunne hun være våken i timevis før hun endelig sovnet igjen. På grunn av den dårlige søvnkvaliteten var hun alltid trett og sliten om dagen og syntes det var tungt å gå på jobb. Det siste året hadde hun regelmessig reist 60 mil til et privat søvnsenter for å få behandling. Tone var ikke blitt bedre av denne behandlingen, som hadde kostet henne 30.000 kroner.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

I mange år hadde Tone vært plagd med smerter i muskler og skjelett. Smertene dukket stadig opp nye steder på kroppen. For dette fikk hun regelmessig kortisonsprøyter, noe som ga lindring for en periode, men som ikke fjernet årsaken. Tone var også daglig plagd med venstresidig hodepine av pulserende karakter. Den kunne vare fra en time til et døgn. Videre hadde hun stadig kraftig hjerteklapp som bekymret henne. Hjertet var spesielt urolig om natten, og hun våknet ofte med hjerteklapp. Tone hadde vært rytmeovervåket noen døgn med såkalt telemetri, men man fant ikke noe annet galt enn perioder med ufarlige ekstraslag.

Tone jobber som lærer og hadde det siste året registrert at hun hadde påfallende dårlig konsentrasjon og hukommelse. Ofte kunne hun ”falle helt ut” slik at hun mistet sammenhengen i det hun sa og stadig glemte hva hun skulle fortelle om. Hun spurte meg om hun kunne ha en begynnende demens.

LES OGSÅ  Lavkarboklubben – nettbasert tjeneste for bedre helse

Kostholdet


Tone spiste et vanlig, norsk kosthold med brødmat til frokost, lunsj og kvelds. Til middag spiste hun to poteter, kjøtt/fisk og grønnsaker. Hun elsket frukt og spiste minst fire per dag. På grunn av sterk søthunger klarte hun ikke å unnvære søtsaker og spiste 50 gram sjokolade fire ganger i uken. Dersom hun ikke klarte å sove om kvelden, tok hun seg ofte en banan.


Anbefalt kosthold

Jeg rådet Tone til å trappe ned på inntaket av karbohydrater og stabilisere det på ca. 20 gram per dag. Begrunnelsen for dette var å få i gang fettforbrenningen og stabilisere blodsukkeret. Jeg antok at de fleste problemene til Tone skyldtes betydelige svingninger i blodsukkeret og inntak av for mye omega-6-fettsyrer.

Resultat etter fire uker

Etter fire uker kom Tone tilbake, og alle blodprøvene hun hadde tatt, viste normale verdier. Den siste måneden hadde hun spist fiberrikt brød med skinke og makrell i tomat til frokost. Lunsjen hadde bestått av salat med kylling/tunfisk eller middagsrester. Til middag hadde hun vært nøye med å spise rent kjøtt og ren fisk i tillegg til grønnsaker, og hun lagde alltid store porsjoner slik at hun hadde litt til kvelds også. Hun fortalte at hun nå sovnet lett inn om kvelden, sov gjennom hele natten og våknet uthvilt og klar for dagens arbeid. Den plagsomme hodepinene hadde fullstendig uteblitt disse fire ukene. Tone hadde vært fokusert på jobben, hukommelsen var god, og hun følte seg gladere og mer stabil i humøret. Vekten var redusert med 5 kg, noe hun var veldig fornøyd med. Det som gjenstod av plager, var muskel- og skjelettsmertene og hjertet som ikke hadde roet seg.

LES OGSÅ  Viktig bok om lavkarbo og trening

Resultat etter åtte uker

Tone hadde følt seg psykisk og fysisk sterk og hadde ikke hatt hodepine denne måneden heller. Til hennes store glede hadde nå hjerteklappen også forsvunnet. Muskel- og skjelettsmertene hadde hun fremdeles, men de var betydelig mindre i styrke. Vekten var redusert med ytterligere 3,5 kilo, og hun var nå normalvektig. Jeg anbefalte Tone å trappe forsiktig opp karbohydratinntaket til ca. 50 gram per dag og holde det der resten av livet. Jeg fortalte henne at muskel- og skjelettsmertene etter all sannsynlighet ville forsvinne helt hvis hun fortsatte med dette kostholdet. Erfaringsmessig kan det ta noen måneder til et halvt år før slike smerter forsvinner helt.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner