Skip to main content

Søvnproblemer

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Fra allmennpraksis»]Lege/naturlege Stig Bruset er spes. allmennmedisin. Regnbuen helsesenter har tverrfaglig kompetanse og egne treningslokaler. www.regnbuenhelsesenter.no[/gdlr_box_icon]

Einar er ikke av dem som går oftest til lege, men har nå bestilt time på grunn av søvnproblemer. Han er 52 år gammel og har vært plagd med dårlig søvn de siste månedene. Selve innsovningen er ikke noe problem, men han våkner ofte ved 4-5-tida om morgenen og klarer ikke å sovne igjen. Dette gjør at han er svært trøtt utover dagen og føler seg mindre effektiv på jobben. Han forteller at han drikker 8-10 kopper kaffe daglig for å holde seg våken, men likevel får han en uimotståelig trang til å sove etter lunsj. Han må ofte sette seg i en stol for å ta en kort lur. Hvis han er opptatt i møter, hender det at han sovner midt i møtet, og dette er blitt et økende problem.

Ved nærmere undersøkelse viser det seg at han har gått opp i vekt, og blodtrykket er også lett forhøyet. Jeg forklarer da at dette er symptomer som ofte er forbundet med dårlig eller uregelmessig søvn. Hvis man sover mindre enn 7 timer per natt over lenger tid, er dette for de fleste uheldig for helsa. Han forteller også at etter at han byttet jobb et halvt år tidligere, har han følt seg mer stresset og at han derfor har begynt å ta seg et par glass vin om kvelden for å få sove.

LES OGSÅ  Medikamenter forstyrrer søvnen ved AD/HD

Jeg spør også om kona har lagt merke til om han har pustestopp om natta og om han snorker mye. Han bekrefter det siste og forteller at kona har bemerket at han sover svært tungt i de timene han ikke er våken. Han lurer på om han kan få noe å sove på for å bryte det uheldige mønsteret han er kommet inn i.

Jeg forteller at det etter min mening ikke er et godt alternativ å bruke sovepiller. For det første egner tabletter seg best ved kortvarige søvnproblemer, særlig innsovningsvansker. Hans problem er tidlig oppvåkning, og tabletter som virker siste delen av natta, vil sannsynligvis føre til morgentrøtthet og ”bakrusfølelse”.

I stedet anbefaler jeg ham å kutte ut alkoholen om kvelden. Selv om vinen gjøre at han sovner raskere, kan den gi ham søvnproblemer på morgenkvisten.  Kroppen reagerer etter at leveren har forbrent alkoholen i løpet av noen timer med å påvirke nervesystemet og søvnen negativt. Han kan i stedet prøve en kopp te, gjerne med noen beroligende urter som kamille, humle og sitronmelisse. Vi snakker også om andre tiltak for å bedre søvnkvaliteten, blant annet ikke å jobbe med PC eller spise større måltider rett før leggetid.

Jeg understreker også at det er viktig å redusere kaffeforbruket totalt, ikke bare antallet kaffekopper han drikker på ettermiddagen. Siden koffein i store doser påvirker både nervesystemet og binyrene, anbefaler jeg ham å begrense inntaket til totalt tre kopper kaffe i løpet av arbeidsdagen. For enkelte virker dessuten kaffe vanndrivende og kan bidra til å tørke ut kroppen. Derfor foreslår jeg at han heller drikker rikelig med rent vann på ettermiddagen.

LES OGSÅ  Søvnproblemer og lavkarbokosthold

Vi blir også enige om at hvis han ikke blir bedre, skal jeg skrive en henvisning til et søvnlaboratorium. Her vil han kunne sove en natt med ulike instrumenter som registrerer oksygenmetning i blodet og de ulike søvnfasene.

Ved samtale noen uker seinere forteller han at plagene er blitt vesentlig bedre, men at det fortsatt hender at han våkner tidlig, særlig i forbindelse med stress på jobben. Vi blir derfor enige om å avvente videre undersøkelser, og han får med seg en CD med avslapningsøvelser som han kan utføre om kvelden.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner