Skip to main content

Spis egg, unngå hjertesykdom!

Det er ikke lenge siden helsemyndighetene advarte mot å spise egg fordi eggeplommer inneholder mye kolesterol. Heldigvis er egg nå blitt ”frikjent” i debatten om hva som forårsaker hjerte- og karsykdom. Helsemagasinet har gjentatte ganger påpekt at egg er noe av det sunneste man kan spise fordi de inneholder nesten alle næringsstoffene vi trenger i en lettopptakelig form (unntaket er vitamin C). Ikke overraskende viser ny kinesisk forskning at å spise egg reduserer risikoen for å bli rammet av hjerte- og karsykdom. Inntil ett egg om dagen reduserer risikoen for å bli hjertesyk med rundt 12 prosent og reduserer risikoen for å rammes av hjerneslag med opp til 26 prosent, sammenliknet med ikke å spise egg i det hele tatt. Dette kom fram etter at forskerne har studert kostholdet og helsa til over 500 000 personer i alderen 30 til 79 år over en niårsperiode. Selv om dette ikke dreier seg om en eksperimentell studie, føyer studien seg inn i en lang rekke andre studier som gir samme resultat.

I en 27 år gammel studie av en 88 år gammel, normalvektig og svært frisk mann som spiste 25 egg per dag, fant forskerne at han hadde helt normalt kolesterolnivå. Konklusjon: spis så mye egg du lyster! IM

LES OGSÅ  Spis mer egg!

Kilder:

Qin C, Lv J, Guo Y mfl. Associations of egg consumption with cardiovascular disease in a cohort study of 0.5 million Chinese adults. Heart 2018.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29785957

Kern F. Normal plasma cholesterol in an 88-year-old man who eats 25 eggs per day. NEJM 1991; 324: 896–9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1953841


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner