Kategorier
Spis deg frisk fra diabetes på seks uker!
Har du diabetes 2, eller står du i fare for å få? Riktige valg i hverdagen kan gi deg bedre helse, men slike endringer er ikke alltid lette å gjennomføre. Den praktiske diabetesboka gir gode tips til å komme i gang og et 6-ukers program for å bli kvitt diabetes.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Tekst Anne Lene Johnsen Foto Shutterstock
Forfattere: Hege Hasler Barhaughøgda og Gunn-Karin Sakariassen.
Tittel: Den praktiske diabetesboka.
Utgiver: Cappelen Damm AS.
Utgivelsesår: 2017.
ISBN: 978-82-02-53179-9.
Pris: kr 379 (cappelendamm.no).
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»6-ukersprogrammet»]Uke 1: Sett deg nye mål: Etter å ha ”ryddet opp” i hodet er det tid for å rydde på kjøkkenet og starte planlegging av kostholdet framover.
Uke 2: Bruk kroppen: Kom i gang med fysisk aktivitet. Dette er den mest effektive metoden for å øke cellenes insulinfølsomhet.
Uke 3: Bekjemp stress: I tillegg til endret kosthold og trening innfører du nå øvelser for å sette grenser og prioritere, noe som krever bedre planlegging.
Uke 4: Søvn: Her får du tips til hvordan du kan forbedre søvnen. Denne uka er det også fokus på helsefordelene ved god sex og hvordan man kan få tilbake mer sexlyst.
Uke 5: Tarmen: Mange diabetespasienter har tarmproblemer. Denne uka får du tips til hvordan du kan bedre tarmhelsa.
Uke 6: Planlegge veien videre: Nå er du i gang med å endre vanene, og tiden inne for å fortsette i denne gode retningen.[/gdlr_box_icon]
Rundt 400 000 nordmenn antas å ha diabetes type 2, og mer enn 800 000 er på vei til å utvikle sykdommen. Mange vet ikke om det selv, ifølge forfatterne av Den praktiske diabetesboka (diabetesboka.no), som nettopp er kommet ut. Vi kan selv gjøre mye for å bli friskere eller helt bli kvitt diabetes type 2.
– Diabetes type 2 oppstår som en kombinasjon av feil livsstil og gener, og livsstilen har enorm betydning for hvorvidt man utvikler sykdommen eller ikke, sier Hege Hasler Barhaughøgda. Hun er sykepleier ved Fedon Lindbergs klinikk og har jobbet med diabetes i over 20 år. Hun og ernæringsterapeut Gunn-Karin Sakariassen har skrevet et praktisk verktøy for å hjelpe diabetikere til en bedre livsstil.
– Hos legen får du kanskje beskjed om du må gå ned i vekt fordi blodtrykket er høyt, sier Barhaughøgda. – Du får beskjed om å spise bedre, trimme mer og stresse ned. Men hvordan gjør man det? Mange leger sier ikke hva du skal gjøre, noe man kanskje ikke bør forvente av en fastlege.
6 uker en god start
Selv om du vet hva du burde eller må gjøre for å unngå diabetes type 2, er det uansett ikke lett å endre livsstil i en fei. Dette ønsker boka å bidra til. Den er en praktisk guide med blant annet et 6-ukersprogram som gir en god start for å komme i gang med en sunnere livsstil. – Å endre vaner krever litt av deg, og det har vi lagd et verktøy for, sier Barhaughøgda.
Første uke begynner med å gjøre hodet klart for en endring slik at man blir i stand til å endre vaner og mønstre for godt. – Det holder ikke å bare tenke at dette skal man få til. Man må påvirke den delen av hjernen der vanemønstrene ligger, sier Barhaughøgda, og fortsetter: – Først må du erkjenne at de vanene og tankene du har om mat og aktiviteter, er uhensiktsmessige, og at du trenger nye vaner. Hvis du ikke tenker at dette er viktig, kommer du ikke til å innføre de nye vanene for alltid, men falle tilbake i gamle spor.
Forfatterne er også opptatt av virkningene av stress på kroppen. – Hormonene som produseres i kroppen når vi stresser, øker blodsukkeret, sier medforfatter Gunn-Karin Sakariassen. – Kroppen vil gi oss mer energi når vi stresser, slik at vi for eksempel kan flykte unna stressede faresituasjoner, men det økte blodsukkeret dette medfører, kan på sikt føre til at vi legger på oss. I tillegg gjør stress at vi sover dårligere.
Boka inneholder blant annet pusteøvelser for å stresse ned, men intet er bedre enn fysisk aktivitet. – Kom i gang med å gå! oppfordrer forfatterne. – Trening er viktig for å holde blodsukkeret nede fordi det gir økt insulinfølsomhet. Du behøver ikke overdrive: Forskning viser at 3 x 10 minutters daglig mosjon er mer effektivt enn en halv times intens trening.
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Er du i faresonen?»]Sjekk om du står i faresonen for å utvikle diabetes ved å se etter disse symptomene og risikofaktorene:
Hvis din mor eller far har diabetes 2, har du 40 prosent økt risiko for å utvikle diabetes 2. Har flere i familien sykdommen, øker risikoen enda mer.
Er du overvektig? Er fettet plassert rundt midjen, har man økt risiko for å utvikle diabetes, selv om man ikke har så høy kroppsmasseindeks (KMI) og ellers er slank.
For lite fysisk aktivitet øker risikoen.
Er du litt for glad i søtsaker? Spiser du for lite fisk og grønnsaker?
Er du ofte mer energiløs enn du vet du burde være?
Har du tendens til inflammasjoner? Dette kan være et tidlig tegn på diabetes 2.[/gdlr_box_icon]
Noen og enhver bør kanskje tenke litt over prioriteringene i livet, planlegge bedre og lære seg å sette grenser. – Spesielt kvinner har ofte problemer med dette, mener Barhaughøgda, – vi gjør oss ofte veldig tilgjengelige. Tenk over hva som er viktigst å ta seg tid til og fortjener plass nummer en, to og tre i livet. Senk kravene, legg inn pauser, vær sammen med dem du er glad i.
Naturligvis er det viktig å spise blodsukkerstabilt. De fleste bør velge et kosthold med ren fisk og sjømat, litt kjøtt og egg og meieriprodukter, grønnsaker og bær og sunt fett. Boka inneholder handlelister, ukeplaner med oppskrifter og gir råd om å avsette en egen uke til tarmen. Tarmens tilstand er nemlig svært viktig for både blodsukker og vekt, og den påvirker vi gjennom det vi spiser:
– Studier viser at tarmfloraen hos diabetiker og friske, overvektige og normalvektige, har ulik sammensetning. Tarmbakteriene er altså viktige. Kanskje blir det om noen år like vanlig å ta en avføringsprøve som en blodprøve hos legen for å vurdere helsesituasjonen.
Man kan enten følge 6-ukersprogrammet slik det står, eller man kan hoppe over det som ikke passer. For eksempel handler en av ukene om søvn, så hvis du sover godt, kan du hoppe over dette. Siden alt henger sammen, er det viktig å ta alle faktorer i betraktning.
– Jeg har hatt pasienter som er kjempeflinke med kosten, men som har vanskelig for å ha stabilt blodsukker på grunn av stress eller andre årsaker, sier Barhaughøgda. – Det er derfor viktig å få orden på alt! Hvis du ikke føler deg trygg på at du klarer å opprettholde de nye, gode vanene etter 6 uker, begynner du simpelthen på uke 1 igjen.
Tips:
30 minutter mindre TV-titting per dag i et år frigir 7,6 dager som du kan bruke til matlaging!
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Diabetesforbundet skeptisk«]I en kommentar til Den praktiske diabetesboka hevder Diabetesforbundet på sine nettsider (diabetes.no) at selv om man kan bli symptomfri fra diabetes type 2, kan man dessverre aldri bli frisk:
– Diabetes er en alvorlig kronisk sykdom. Diabetes type 1 skyldes mangel på insulin. Diabetes type 2 skyldes dels nedsatt insulinproduksjon, dels at insulinet virker for dårlig, sier generalsekretær Bjørnar Allgot.
Diabetesforbundet skriver videre at selv om endringer av levevaner vil påvirke blodsukkeret positivt og mange kan oppleve å bli ”friske”, vil blodsukkeret stige igjen dersom man går tilbake til gamle vaner.
– Ved diabetes type 2 kan vektreduksjon, regelmessig fysisk aktivitet og et sunt kosthold føre til bedre blodsukkerkontroll og redusert insulinresistens. Det er viktig å finne et kosthold som passer for deg og som kan opprettholdes resten av livet, sier Allgot.
– Å legge om kostholdet eller levevaner i seks uker er ikke nok. Fysisk aktivitet og et kosthold bestående av grønnsaker, frukt, belgvekster, grove kornprodukter og magre meieriprodukter kan gi helsegevinst. I tillegg er det viktig å begrense inntaket av sukker. Ved endringer av levevaner kan man bli symptomfri, men ikke frisk fra diabetes type 2.[/gdlr_box_icon]
Frøloff med italiensk salat
Under en livsstilsendring dukker ofte spørsmålet opp om hva man kan erstatte det man vanligvis spiser med. Spesielt frokoster og lunsjer, der mange er vant til brødmat, kan være utfordrende. Hva med å prøve Hege og Gunn-Karins blodsukkervennlige loff med italiensk salat?
Loff
Brødet smaker og ser ut som loff, er veldig godt og holder seg fint 3–4 dager i kjøleskap.
1 dl mandelmel
2 dl pofiber (tørket potetfiber)
2 ss Sukrin Gold®
2 ss loppefrøfiber
1/2 ts salt
2 ts bakepulver
250 grevet cheddar, gouda eller Jarlsberg – eller en blanding
3 hele egg
6 eggehviter
Eggeplomme til pensling
Valmuefrø til pynt
Slik gjør du:
Sett steikeovnen på 250 grader. Plasser en langpanne nederst og legg en rist over.
Bland mandelmel, pofiber, Sukrin Gold, loppefrøfiber, salt og bakepulver i ei bolle.
Kjør den revne osten i en minihakker til den er nesten som malt. Ha egg, eggehviter og ost og bland godt.
Hell det tørre i eggeblandingen og bland alt godt sammen. Bruk kjøkkenmaskin.
Skrap sammen deigen og la den hvile i 5 minutter. Ha deigen i en bakepapirkledd brødform på 1,5 liter. Pensle oversiden av brødet med en vispet eggeplomme og dryss valmuefrø over.
Sett brødformen på risten, hell cirka 2 dl vann i langpanna og lukk straks stekeovnsdøra.
Skru ned til 175 grader etter cirka 10 minutter og la brødet steike videre i 50–60 minutter. Avkjøl brødet på rist.
Næringsinnhold per skive (30 g):
Fett: 3,3 g, karbohydrat: 0,7 g, fiber. 3,4 g, protein: 4,9 g.
Italiensk salat:
1 porsjon majones
2 gulrøtter, i tynne strimler
¼ hodekål i tynne strimler
150 g kokt skinke i små biter
1 ss hakket, fersk gressløk
1 ts pepper
eventuelt salt
Slik gjør du:
Vend gulrøtter, hodekål og skinke i
majonesen. Bland inn gressløk, smak til med pepper og kanskje litt havsalt.
Næringsinnhold per 100 g:
Fett: 22,2 g, karbohydrat: 3,4 g, fiber: 1,6 g, protein: 4,4 g