Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2017 > Spis hvitløk – bli tiltrekkende

Spis hvitløk – bli tiltrekkende

Inntak av hvitløk har en rekke positive effekter på helsa, og ”hvitløkånden” man får av å spise hvitløk, er velkjent. Hvordan påvirker egentlig inntak av hvitløk svettelukt under armene? Dette har tsjekkiske og britiske forskere testet i tre studier der det ble brukt rå hvitløk i studier 1 og 2 og hvitløkskapsler i studie 3. I studie 1 spiste halvparten av deltakerne en brødskive med to fedd (6 g) presset hvitløk blandet med fersk ost (gruppe A), mens den andre halvparten bare spiste brød med ost (gruppe B). I studie 2 skulle effekten av økt dose testes, og her ble det brukt fire fedd (12 g) presset hvitløk blandet med ost til gruppe A. I studie 3 ble deltakerne i gruppe A gitt 12 g hvitløkkapsler, mens deltakerne i gruppe B fikk kapsler med soyaolje (placebo).

42 menn ble delt inn i en hvitløk- og en kontrollgruppe (totalt fordelt på seks grupper), og de bar en bomullsdott under armene i 12 timer etter å ha inntatt hvitløk eller kontrollmat/-kapsel. En uke seinere ble rollene byttet om: at de som hadde spist hvitløk, fungerte som kontroller, mens kontrollene spiste hvitløk. Luktprøvene fra armhulene ble så vurdert av 82 kvinner. De vurderte hvor velluktende, tiltrekkende og maskuline de var og hvor intenst de luktet. Det var like vurderinger for svettelukt fra de to gruppene menn som hadde spist 6 g rå hvitløk i ost versus bare ost (studie 1). Svettelukta fra menn som hadde spist 12 g hvitløk, ble vurdert som mest velluktende, tiltrekkende og minst intens i studie 2 og mer tiltrekkende og mindre intens i studie 3. Alt i alt indikerer studien at inntak av hvitløk gjør at svettelukt oppleves positivt. Dette kan tenkes å bunne i hvitløkens helseeffekter, for eksempel dens antioksidative effekter og at den demper aktiviteten til ulike mikroorganismer. IM

Kilde:

Fialová J, Roberts SC, Havlicek J. Consumption of garlic positively affects hedonic perception of axillary body odour. Appetite 2016; 97: 8–15. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666315300787

Legg igjen et svar