Skip to main content

Spis hvitløk – bli tiltrekkende

Inntak av hvitløk har en rekke positive effekter på helsa, og ”hvitløkånden” man får av å spise hvitløk, er velkjent. Hvordan påvirker egentlig inntak av hvitløk svettelukt under armene? Dette har tsjekkiske og britiske forskere testet i tre studier der det ble brukt rå hvitløk i studier 1 og 2 og hvitløkskapsler i studie 3. I studie 1 spiste halvparten av deltakerne en brødskive med to fedd (6 g) presset hvitløk blandet med fersk ost (gruppe A), mens den andre halvparten bare spiste brød med ost (gruppe B). I studie 2 skulle effekten av økt dose testes, og her ble det brukt fire fedd (12 g) presset hvitløk blandet med ost til gruppe A. I studie 3 ble deltakerne i gruppe A gitt 12 g hvitløkkapsler, mens deltakerne i gruppe B fikk kapsler med soyaolje (placebo).

42 menn ble delt inn i en hvitløk- og en kontrollgruppe (totalt fordelt på seks grupper), og de bar en bomullsdott under armene i 12 timer etter å ha inntatt hvitløk eller kontrollmat/-kapsel. En uke seinere ble rollene byttet om: at de som hadde spist hvitløk, fungerte som kontroller, mens kontrollene spiste hvitløk. Luktprøvene fra armhulene ble så vurdert av 82 kvinner. De vurderte hvor velluktende, tiltrekkende og maskuline de var og hvor intenst de luktet. Det var like vurderinger for svettelukt fra de to gruppene menn som hadde spist 6 g rå hvitløk i ost versus bare ost (studie 1). Svettelukta fra menn som hadde spist 12 g hvitløk, ble vurdert som mest velluktende, tiltrekkende og minst intens i studie 2 og mer tiltrekkende og mindre intens i studie 3. Alt i alt indikerer studien at inntak av hvitløk gjør at svettelukt oppleves positivt. Dette kan tenkes å bunne i hvitløkens helseeffekter, for eksempel dens antioksidative effekter og at den demper aktiviteten til ulike mikroorganismer. IM

LES OGSÅ  Derfor viser ikke andre deg empati

Kilde:

Fialová J, Roberts SC, Havlicek J. Consumption of garlic positively affects hedonic perception of axillary body odour. Appetite 2016; 97: 8–15. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666315300787


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner