Skip to main content

Sprekere med vitamin K2-tilskudd?

[wcm_restrict]

Dr.philos. Mona E. Møller har skrevet en oversiktlig, liten bok om vitamin K kalt Alder ingen hindring. Forfatteren er både sivilingeniør og biokjemiker og har en doktorgrad i toksikologi fra UiO. Hun har jobbet med vitamin K2 i omkring 10 år, vært forskningsleder ved Norsk Hydro og gjesteforsker ved USAs nasjonale helseinstitutter og professor II ved NTNU i Trondheim.

Boka forteller alt ”du trenger å vite om hvorfor vitamin K2 er viktig for god helse”. Den inneholder et forord etterfulgt av 10 kapitler og avsluttes med ordforklaringer og forkortelser samt 250 referanser som er nummerert for hvert kapittel. 

Møller forteller historien om ”det glemte vitaminet”, hvilke funksjoner det har i kroppen og forklarer forskjeller mellom ulike varianter av vitamin K, som har en felles kjernestruktur kalt naftokinon med forskjellige ”haler”. Variantene av vitaminet har ulike virkninger i kroppen. Tidligere overså mange betydningen av vitamin K2, såkalte menakinoner, som inkluderer alt fra MK-4 til MK-13 og finnes i animalske produkter. Disse tas best opp i kroppen om man samtidig spiser fettrik mat og oppholder seg mye lengre i kroppen enn K1, som finnes i grønnsaker.

LES OGSÅ  Spis deg frisk fra diabetes på seks uker!

En oversiktlig tabell (side 33) viser hvilke varianter av vitaminet man finner i ulike matvarer. Den rikeste kilden til K2 er natto, en tradisjonell matrett lagd av gjærede soyabønner, som i Japan gjerne spises med ris. 

I kapittel 8 forklarer forfatteren betydningen av et tilstrekkelig inntak av vitamin K2 for å unngå blant annet diabetes type 2, som ofte sammenfaller med overvekt, stillesitting, høyt blodtrykk og sigarettrøyking. Vi vil legge til at insulinresistens er en underliggende faktor for diabetes, noe hun ikke nevner. Ikke desto mindre er de positive virkningene av vitaminet udiskutable, blant annet for blodkoagulering, regulering av kroppens kalsiumomsetning og opprettholdelse av et sterkt skjelett, hjerte- og karhelse og for å motvirke kroppens generelle aldringsprosesser.

Vi er enige med forfatteren om at et daglig tilskudd av vitamin K2 er en billig livsforsikring og anbefaler boka både for legfolk og forskere som ønsker å sette seg nærmere inn i vitenskapelig litteratur. Forfatteren mottar gjerne spørsmål om boka og hvilke tilskudd hun anser for mest effektive; e-post: mona.moller@axil.no.  DVP

Sprekere med vitamin K2-tilskudd? / 2019 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Forfatter: Mona E. Møller

Tittel: Alder ingen hindring. Hold deg sprek med K2.

Utgiver: Cappelen Damm 

Utgivelsesår:
2018 (127 sider)

ISBN:  9788283870145
Pris: kr 298; heftet 

(www.tanum.no)

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner