Kategorier
Siste innlegg
Sterke korsryggsmerter
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Naturlig helbredelse»]I denne spalta forteller terapeuter om resultater fra sin praksis. Denne gangen slipper vi til Jason Shields ved Voss Kiropraktorkontor AS.[/gdlr_box_icon]
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
En 66 år gammel kvinne henvist av fastlege kom til meg med sterke korsryggsmerter og stråling i venstre bein og ut i tærne. Legen ønsket å få vurdert hvorvidt det fantes noen andre behandlingsmuligheter enn kirurgi.
Undersøkelsen viste at pasienten hadde tapt følelsen i leggen fra kneet til ankelen på venstre fot; mistet akillesrefleksen, vibrasjonssansen i huden ved siden at hun hadde en markant reduksjon av styrken i tærne. Propriosepsjon (posisjonssansen) i tærne var også borte.
Kvinnen kunne ikke stå oppreist med rett rygg og besvimte når hun forsøkte. Ryggmuskulaturen var tydelig anspent/spastisk på høyre side, men helt slapp på venstre. EMG-måling (elektromyelograf; avleser elektrisk aktivitet i muskler) bekreftet at musklene på venstre side ikke ble aktivert. Stående røntgen viste mekaniske feilbelastninger.
MR bestilt på dagen viste et stort venstrestilt prolaps med tydelig trykk på nerverota i nivå L5/S1. Et prolaps blir gjerne til over tid ved belastning eller skader på skiven der skivevæsken presser seg ut mot nærliggende strukturer.
Når det gjelder behandling, ble pasienten introdusert til konseptet “den grønne sonen” som vi bruker for å få prolapspasienter i aktivitet. ”Den grønne sonen” betyr at man finner en aktivitet hvor det ikke skjer noen økning i symptomene, det vil si at man avslutter eller bytter aktivitet før muskulaturen blir sliten.
Å håndtere inflammasjonen er et viktig element i behandling av prolaps. Hun ble anbefalt gurkemeiekapsler (curcumin), som er et dokumentert antiinflammatorisk middel uten særlige bivirkninger. Kiropraktisk justering ble utført basert på funn i utredningen.
Etter første behandling kom styrken igjen i tærne hennes. Pasientens tilstand ble vurdert til å være meget ustabil i den første og mest akutte fasen. Hun ble nøye fulgt opp første uka for å sikre at symptombildet ikke forverret seg.
Etter første uka var smertene redusert med 60 prosent. Undersøkelse viste da normal, symmetrisk styrke og reflekser, normal hudfølelse, vibrasjonssans og posisjonssans i beina. Kvinnen kunne stå rett uten sterke smerter.
Selv om symptombildet til pasienten var sterkt forbedret, var prolapsen der fortsatt. Den vil ligge latent en stund, og det kan ta mange måneder, selv under optimale forhold, å absorbere skivemateriale og reparere skiveveggen.
Over de neste tre ukene begynte den venstresidige ryggmuskulaturen sakte å fungere normalt igjen. Da var en økning i aktivitet/øvelser indikert.
I uke fire var kvinnen fri for smerter ut i beinet, men ryggen ble fort sliten i aktivitet. Hun var da blitt 50 prosent arbeidsfør. Belastningsnivået i hverdagen gikk opp gradvis, men holdt seg hele tida innenfor ”den grønne sonen”. Vi ga henne også holdningskorrektive øvelser (se www.vosskiropraktorkontor.no) som hjelp til samspill og aktivering av ryggmusklene.
I sjette uke var pasienten i 100 prosent jobb, følte seg mye sterkere og holdt middagsselskap for 11 personer uten å måtte hvile. Vi satte nå i gang trening for å stabilisere og samkjøre muskulaturen i samarbeid med fysioterapeut.
I niende uke var hun i 100 prosent funksjon og 100 prosent arbeidsfør og deltar nå sosialt i alt hun vil.
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]Jason Shields (f. 1971) er kiropraktor utdannet ved Parker College of Chiropractic i Texas, USA (1996). Han arbeider ved Voss Kiropraktorkontor AS. E-post: post@vkk.no. Hjemmeside: www.vosskiropraktorkontor.no[/gdlr_box_icon]