Skip to main content

Stimulerer hjernen med trykk og øvelser

[wcm_restrict]

Refleksolog Ronny Eilertsen i Larvik behandler om lag 30 pasienter per dag og hjelper mennesker med mange forskjellige plager. Han bruker ”funksjonell nevrologi” som et tilleggsverktøy få andre norske terapeuter behersker.

Tekst Iver Mysterud     Foto Ellen Eckhardt

Eilertsen brenner for sitt fag og får mye energi av å hjelpe folk på beina. Dem har det blitt mange av. Etter 25-års praksis som terapeut har han behandlet over 40 000 pasienter.

Hvorfor valgte du å studere refleksologi? 

– Det var veldig tilfeldig, svarer Eilertsen. – Jeg hadde egentlig tenkt å utdanne meg til fysioterapeut, men mens jeg var i det militære, kjørte jeg av veien  med motorsykkel og fikk en real smell i ryggen. Enden på den visa ble at refleksolog Øyvind Henriksen behandlet meg for skaden. Jeg forsto raskt at dette var en langt mer virksom behandling enn fysioterapi. Valget var derfor enkelt. Det måtte bli refleksologi, fortsetter han.

Refleksologi

Refleksologisk behandling består av systematiserte trykk på nervepunkter for å stimulere indre prosesser i kroppen og dermed styrke evnen til selvhelbredelse. Norske refleksologer er primært utdannet ved Medica nova i Oslo.  De er hovedsakelig organisert i Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon (som Ronny Eilertsen) eller i Refleksologiforeningen. Sistnevnte er en utøverorganisasjon utelukkende for refleksologer som ble stiftet i 2008 og er godkjent av Helsedirektoratet som utøverorganisasjon. I dag har foreningen cirka 135 medlemmer, mens NNH har 24 godkjente refleksologer.

LES OGSÅ  Energimedisin mot smerte

Funksjonell nevrologi 

– I denne disiplinen stimulerer vi hjernen både sensorisk og motorisk, det vil si via huden, hørselen, smaken og øynene. Vi bruker øvelser for å stimulere hjernen akkurat der vi vil, og vi jobber med å skape balanse mellom høyre og venstre hjernehalvdel. I tillegg gir vi pasienten øvelser han/hun skal bruke hjemme mellom behandlingene, forklarer Eilertsen. 

Hvordan kombinerer du refleksologi og funksjonell nevrologi i din praksis?

–Refleksologi er et system for å behandle nervebaner i hele kroppen. Det samme skjer med funksjonell nevrologi: Når man stimulerer nervebanene, påvirker man også hjernen. Funksjonell nevrologi skaper balanse både nevrologisk og hormonelt via det autonome (ikke-viljestyrte) nervesystemet, sier terapeuten.

Hva kan du oppnå ved funksjonell nevrologi som du ikke kan med refleksologi alene? 

– Jeg når hjernen direkte mer effektivt enn kun å bruke refleksologi, det vil si hjernebarken og lillehjernen. Man kan også teste ulike områder av hjernen mer spesifikt, for eksempel frontallappen, basalgangliene og prefrontallappen. Med denne teknikken er det mulig å teste akkurat den delen av hjernen man ønsker å undersøke og samtidig stimulere den, forklarer Eilertsen. 

Stimulerer hjernen med trykk og øvelser / 2019 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Her sjekker Ronny Eilertsen stabiliteten i balanseorganet i det indre øret. Dette gjøres ved å teste hvordan øynenes hurtighet påvirkes av balanseorganet.

Pasientenes plager

Hanbehandler alt fra vonde rygger til betennelser i tarmen, leddgikt, revmatisme, Bekhterevs sykdom og psoriasisartritt. En del pasienter sliter med angst, depresjoner eller muskelsmerter. Eilertsen behandler også pasienter med relativt ”tung patologi”, slik som multippel sklerose (MS) og ME (kronisk utmattelsessyndrom), som kan ha mange årsaker. Eilertsen har lagt merke til som typisk for disse pasientene at det sympatiske nervesystemet ”står på” hele tiden. Hos denne pasientgruppa er det også viktig å balansere stoffskiftet. Også hendelser tilbake i tid kan ha skapt ubalanser, men også disse kan man gjøre noe med dersom man finner årsaken til symptomene.

Er det noen pasientgrupper du har spesielt gode resultater med? – Det er vanskelig å si fordi poenget er å skape balanse i hele kroppen. Det spiller med andre ord ingen rolle hva diagnosen er fordi målet er behandle de underliggende årsakene, svarer Eilertsen.

LES OGSÅ  Hodepine og migrene

Det er liten tvil om at han virkelig har noe å fare med i møte med så ulike pasientgrupper. Mange blir bedre eller friske, og jungeltelegrafen går. Eilertsen har derfor – tross lange arbeidsdager – lange ventelister. De som er kommet inn i systemet, blir godt ivaretatt. Eilertsen sørger for å sette opp mange timer framover, slik at det skal bli kontinuitet.

Behandling

Hvordan møter du en pasient?

– Ved første møte kartlegger jeg pasientens sykehistorie, symptomer, medikamentbruk og annet som er relevant for min vurdering. Deretter bruker jeg en del nevrologiske tester som tillegg til det jeg finner ut ved trykk på ulike punkter på kroppen (refleksologiske tester). Disse er viktige for å forstå sykdomsprosesser i kroppen og for å sette sammen en behandlingsstrategi, forklarer Eilertsen. – Jeg begynner alltid med hjernen for å undersøke hvordan de hormonelle prosessene fungerer, fortsetter han. – Dette skjer ved å trykke på spesielle punkter på kroppen, særlig de som sier noe om tilstanden i det sympatiske nervesystemet. Da kan jeg for eksempel kjenne om det er over- eller underaktivitet i et gitt organ, som binyrene eller leveren. Tilstanden i binyrene kan si noe om hormonproduksjonen, mens tilstanden i leveren kan avklare hvordan produksjonen av galle er, forklarer Eilertsen.

Hvor lenge varer en behandling? 

– Både førstegangs behandling og oppfølgende behandlinger varer i rundt 20 minutter, svarer terapeuten.

Korte behandlinger

Tyve minutter er vesentlig kortere enn andre refleksologer bruker på sine pasienter. Hvorfor bruker du kortere tid per pasient? 

– Resultatet blir dårligere hvis man overstimulerer kroppen. Det er viktig å gi kroppen en konsis beskjed om hva den skal gjøre, og derfor stimulerer jeg den delen av kroppen og hjernen som er svak, for derved å dempe den delen som ”fyrer av” for mye. Dersom man først har overstimulert i en behandling, har man lagd ”rot i systemet”. Da tar det tid for kroppen å hente seg inn igjen. Det kan sammenliknes med overtrening, sier Eilertsen. 

LES OGSÅ  Refleksologi – en vei til god helse

Nevrologi versus funksjonell nevrologi

I medisinen kan leger spesialisere seg i nevrologi. Hva er forskjeller og eventuelle likheter mellom nevrologi og funksjonell nevrologi? 

– Enkelt sagt behandler og diagnostiserer nevrologer med medikamenter, mens en funksjonell nevrolog behandler med øvelser og andre typer stimuli. Jeg bruker mange av de samme testene som nevrologer, men derfra og videre går vi hver vår vei, svarer terapeuten.

Hva slags terapeuter tar utdannelse i funksjonell nevrologi, og hvor gis denne utdanningen?

– Mange kiropraktorer videreutdanner seg i funksjonell nevrologi, men også manuelle terapeuter/fysioterapeuter og osteopater gjør det. Det samme gjelder leger, spesielt i utlandet. I Norge er vi to refleksologer som har tatt denne utdanningen ved Carrick-instituttet i USA. 

Hvor mange norske terapeuter har utdannet seg i funksjonell nevrologi? 

– Jeg kjenner til 10 som har tatt utdanningen, men det kan være flere. Kiropraktorene Kasper Andresen og Kasper Andresen jr. ved KA Klinikken AS i Oslo har drevet med dette i mange år. Senior har holdt på siden ”tidenes morgen”, sier Eilertsen. 

Om intervjuobjektet

Ronny Eilertsen (f. 1971) gikk først på idrettsgymnas før han tok grunnfag i anatomi, fysiologi og patologi ved Biomedicus Akademiet. Seinere har han utdannet seg i øreakupunktur (Biomedicus Akademiet), refleksologi (Medica Nova) og funksjonell nevrologi (Carrick Institute). Han har drevet egen praksis i 25 år og holder til i Larvik.

Telefon: 33 18 03 44; e-post: ronnyeilertsen@gmail.com

Les mer om funksjonell nevrologi

Det finnes mye informasjon på nettsiden til Carrick-instituttet i USA: www.carrickinstitute.com

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner