Skip to main content

Storestølen Fjellstue – et sted der du kan legge fra deg hverdagen

[wcm_restrict]

For 13 år siden startet drømmen for ekteparet Anne Gørild og Tore Holtskog om å finne et sted der de kunne hjelpe folk med ulike helseproblemer. Omstendigheter gjorde at planene måtte legges på is en periode, men drømmen ble ikke glemt. I 2016 ble den realisert.

Tekst Birthe Storaker     Foto Birthe Storaker og privat

For fire år siden fikk de anledning til å jobbe videre med drømmen og var klar til å satse på en ny tilværelse. Målet var å skape et fellesskap i fin natur, ta vare på folk og få klientene til bare å være

Tore satt i gang med veilederutdanning ved siden av jobben han hadde hatt de siste 20 årene  som snekker og prosjektansvarlig for entreprenører. Nå ønsket han å prøve noe nytt og mer usikkert.

Paret søkte på finn.no etter et sted med vakre omgivelser og en egnet bygningsmasse. – Vi kom over Storestølen, som hadde en flott beliggenhet, veiforbindelse hele året og ny gjesteavdeling med god standard, forteller Anne Gørild. I vinterferien 2016 tok de stedet nærmere i øyesyn. Aller helst ønsket de å vente noen år, men de bestemte seg for å satse for fullt etter at begge ble overbevist om at nettopp dette stedet var det de ønsket seg. 

Anne Gørild og Tore brenner for det samme og var klare for å sette i gang med prosjektet de hadde drømt om. Tore kontaktet banken for å få til finansieringen. For Anne Gørild kom muligheten ideelt sett to-tre år for tidlig, men de kastet seg ut i det og tenkte at de ikke kunne vente på et ”perfekt” tidspunkt. Sammen delte de visjonen om at de ville skape et sted der man kan legge fra seg hverdagen og å få servert ren mat.

Todelt kundegruppe

Allerede sommeren 2016 overtok de Storestølen, og driften gikk fint fra starten. Deretter har det gått stadig bedre, og de er kommet lenger enn de trodde var mulig. – Den første sommeren var veldig hektisk med full rulle i to måneder i juli og august med fotturister, forteller Anne Gørild. Mange turister drar forbi stølen på vei mellom øst og vest, og de holder derfor åpent i denne perioden med vanlig kafédrift så reisende kan få seg en god, bærekraftig matbit på vei over fjellet. Resten av året satser de på kurser og rekreasjonsopphold, en fin kombinasjon uten at det ene går på bekostning av det andre. 

LES OGSÅ  Argumenter for en viss proteksjonisme

Fokus på helse

På Storestølen kan man holde sitt eget tempo. Her kan man finne seg selv i naturen uten at mange andre ting krever oppmerksomhet. Anne Gørild og Tore er opptatt av helhetlig helse og å se hele mennesket. En av målgruppene de retter seg mot, er de som sliter med kroniske plager som ME, irritabel tarm-syndrom og utbrenthet. Men de har også tilbud til dem som måtte ønsker en whisky eller konjakk foran peisen. Selv om vertskapets fokus er helse, ønsker de ikke at stedet skal oppleves for sært. Selv om de satser på ren mat, helse, kurs og avslapping, ønsker de ikke å misjonere. – Vårt mål er å vise vei og inspirere andre til å forstå at omlegging av kostholdet ikke trenger å være så vanskelig og radikalt som mange vil ha det til, forteller Anne Gørild.

– Både grupper og enkeltpersoner er velkomne til helseopphold hos oss, sier Anne Gørild. Hun forteller at gjestene tilbys en kartleggingssamtale når de kommer og at de sammen blir enige om et opplegg veiledet av terapeuter som har gått veien før og vet å inspirere til en ny start.

De som ønsker å reise miljøvennlig med tog, kan bli hentet på stasjonen i Ål med minibuss til Storestølen.

Rommene på Storestølener store, moderne og komfortable og innbyr til avslapping. Gjesteavdelingen ble bygget i 2011, og i 2017 ble rommene pusset opp. Samtlige rom har eget bad med varmekabler og fantastisk utsikt over det vakre landskapet med Hallingskarvet nasjonalpark som kanskje det mest spektakulære. Her kan gjestene slappe av etter en lang dag på fjellet!

Kurs og avstressing

Anne Gørild og Tore ønsker å samarbeide med andre aktører som kan utfylle deres helhetlige helsetilbud. Eksempler på noe de vil satse på, er å avholde matkurs der deltakerne lærer om matens betydning for helsa, samtidig som de får tilbud om legekonsultasjon under oppholdet. Andre kurs vil omhandle stressmestring, yoga og avgiftning. Her får man mulighet til å trene på å ta vare på seg selv, å oppleve økt mestring i hverdagen og blir mer bevisst egne ressurser. 

LES OGSÅ  Bør vaksinering mot meslinger påbys?

Folk fra hele landet har deltatt på kursene. Deltakerne opplever at Storestølen tilbyr noe som ingen andre gjør på samme måte. Mye skyldes maten i kombinasjon med gode kurs. Selv den mest uerfarne reiser hjem herfra med en metode, oppskrifter og tryggheten som skal til for å få til en varig kostomlegging. 

På Storestølen serveres ren mat, lokale råvarer, allergivennlige alternativer og biodynamisk vin.

Stedet tilbyr også konferansepakker for bedrifter med skreddersydde opplegg. Inkludert i slike pakker organiseres fellesaktiviteter som for eksempel kjøring med hundeslede. Stedet passer utmerket for å samle venner, arbeidskamerater, foreninger og enkeltpersoner som liker seg på fjellet. Det er også mulighet for å bestille massasje etter en lang dag i fjellet før gjestene serveres en bedre middag basert på lokale råvarer!

Ren mat for alle

På Storestølen serveres allergivennlige alternativer og biodynamisk vin, kraft kokt på bein fra reinsdyr, storfe og økologisk kylling. Maten serveres uten syntetiske tilsetningsstoffer, kasein, gluten og sukker. – Storestølen Fjellstue er opptatt av matkvalitet. Derfor tilbyr vi nesten bare økologiske, lokale og rene råvarer, forteller Anne Gørild. –Vi bestreber oss dessuten for å servere mat som er tilpasset hver enkelt, fortsetter Tore.

Den hyggelige kafeen tilbyr hele sommeren hjemmelagd lokalmat. På menyen står blant annet rømmegrøt og spekemat, fjellørret fra Strandavatnet, karbonadesmørbrød av elg eller reinsdyr, kjøttkaker, vafler og kaffe uten bruk av gluten og melk. Menyene er tilpasset både veganere og dem som spiser lavkarbo eller steinaldermat eller følger en lavFODMAP-diett. – Alle som bor hos oss og har allergier eller intoleranser, får tilrettelagt mat. Vi baker glutenfritt lavkarbobrød, og sauser og supper er lagd fra bunnen av med kraft uten gluten og melk, forteller Anne Gørild.

Høstferien og jula

I tillegg til høysesongen i juli og august er høstferien en ypperlig tid å tilbringe på stølen med fine farger i fjellet og nysnø på toppene. – Jula 2018 arrangerte paret for første gang «jul uten gluten og melk» fra 26. desember, forteller Anne Gørild. – Det var veldig vellykket og vil bli en tradisjon. Etter å ha jobbet som terapeut i mer enn 12 år med fokus på ren mat og helhetlig helse, ser Anne Gørild hvor utfordrende jula kan være. Mange spiser feil og kommer skjevt ut og får dermed en vanskelig start på det nye året. Hensikten med jul uten gluten, melk og hvitt sukker er å vise at det går fint å kose seg med velsmakende mat, slik at kroppen får en god start på det nye året. På nyttårsaften tilbys blant annet en festmiddag med fem retter og økologisk vin.

Vertskapet har en sterk bevissthet rundt forhold som kan belaste mennesker som er sensitive.

Velvære for alle

Ekteparet Holtskog har en plan om å videreutvikle stedet som et ”velværehus”. De har pusset opp hovedbygningen med naturlige materialer som ikke avgir skadelige gasser. Feng shui er også en del av konseptet, en eldgammel kinesisk praksis med å plassere og arrangere rom for å oppnå harmoni med miljøet og en god flyt av energi. Paret har fått målt elektromagnetisk stråling og valgte ikke å ha internett på rommene, kun i egne soner i hovedbygget. – Vi kan derfor ta imot el-følsomme gjester, forteller Tore. Smartmåleren er plassert i en transformator på utsiden av tomta. De har også planer om å kle gjesterommene med kullmaling, noe som skal kunne nøytralisere 98 prosent av strålingen fra omgivelsene. I tillegg har stedet eget vannverk med rent, levende fjellvann. Vertskapet er oppmerksomme på forhold som kan belaste gjester som er overfølsomme for ulike miljøpåvirkninger og arbeider kontinuerlig for å bedre miljøet. 

LES OGSÅ  Det var en gang et lite land...

Naturen rundt Storestølen er fantastisk, der majestetiske Hallingskarvet er et imponerende syn med panoramautsikt mot Strandavannet i forgrunnen som kontrast. Her er til og med nærhet til skisenter, badeland, jakt, fiske og friluftsområder.

Om vertskapet  
Anne Gørild O. Holtskog er naturterapeut og kvantemedisiner med utdanning fra blant annet Tunsberg medisinske skole. Hun har blant annet grunnmedisinsk utdanning og VEKS-fag (vitenskap, etikk, kommunikasjon og samfunn), naturterapi og er i gang med ernæringsterapi. Anne Gørild har også tatt diverse kurs i kvantemedisin med Victor Sims, grunnleggeren av e-Lybra.

Hun er eier av og driver Storestølen Fjellretreat og har de siste 12 åra jobbet som terapeut med fokus på kosthold og ernæring. Anne Gørild har også jobbet med et behandlingsopplegg for barn med atferds- eller lærevansker (”Eduterapi”) og har i den forbindelse hjulpet familier med å legge om til et kosthold uten gluten, melk og hvitt sukker. For å lese mer om Eduterapi, se artikkel av Iver Mysterud i Helsemagasinet 2/2012.

Tore Holtskog er tømrer og har jobbet som prosjektleder i et  byggevarefirma. Han er utdannet LBH Coach (http://lbhcoach.no/fellesskap/) og spinningtrener fra My Life (https://mylifelivsstilsenter.no/).

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner