Skip to main content

Sukker, ikke mettet fett, kan forårsake hjerte- og karsykdom

Ledende forskere har i flere tiår ment at mettet fett og kolesterol er viktige årsaker til hjerte- og karsykdom, og offentlige anbefalinger over store deler av verden inkluderer å redusere inntaket av mettet fett. De siste årene har imidlertid stadig flere studier indikert at dette er et feilaktig fokus og at man i stedet bør vurdere et høyt inntak av sukker og raffinerte karbohydrater som årsaksfaktorer. På denne bakgrunn har tre ledende hjerteforskere fra USA sett nærmere på disse kostholdsfaktorene og risiko for hjerte- og karsykdom.

Anbefalingen om å redusere inntaket av mettet fett skyldes at noen studier har vist at det kan bidra til å øke konsentrasjonen av kolesterol i blodet. Det ser imidlertid ut til at mettet fett bare i liten grad øker mengden totalkolesterol, som heller ikke har klar sammenheng med forekomsten av hjerte- og karsykdom. Et viktigere mål enn totalkolsterol ser ut til å være antallet og størrelsen på LDL-partikler i blodet.

Forskjellige mettete fettsyrer kan ha ulike effekter på LDL-partiklene. De amerikanske forskerne påpeker imidlertid at folk spiser hel mat, ikke isolerte fettsyrer. Noen mettete fettsyrer har ingen påvist konsekvens for hjerte- og karsykdom, mens andre til og med kanskje virker beskyttende. Rådet om å redusere inntaket av mettet fett uten nyanser om størrelsen på LDL-partiklene, ulike typer mettet fett eller kilder til fett, kan i virkeligheten øke folks risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom.

LES OGSÅ  Det franske ”paradokset”

Hvis man bytter ut mettet fett med raffinerte karbohydrater, særlig sukker, er sluttresultatet ikke fordelaktig for hjertehelse. Slike endringer fører til endringer i LDL- og HDL-kolesterol og øker blodets konsentrasjon av triglyserider, noe som kan øke risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom. Et kosthold med mye tilsatt sukker tredobler faktisk risikoen for å dø av hjerteinfarkt. Fruktose (fruktsukker) er mest skadelig, ikke glukose (blodsukker).

Forskerne konkluderer at sukker er et mye større problem for hjerte- og karsystemet enn fett. I stedet for å anbefale en reduksjon i inntaket av mettet fett, bør myndighetene anbefale folk å erstatte sukker og andre raffinerte karbohydratkilder med mettet fett. Kostholdsanbefalingene bør særlig fokusere på et redusert inntak av konsentrert sukker, særlig sukker som inneholder fruktose, slik som farin (bordsukker) og fruktoserik maissirup. IM

Kilde: DiNicolantonio JJ, Lucan SC, O’Keefe JH. The evidence for saturated fat and for sugar related to coronary heart disease. Progress in Cardiovascular Diseases 2016; 58: 464–72. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26586275


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner