Kvalitetsvarer // Fri frakt over kr. 1200,- // Rask levering på lagerførte varer

Sukker og demens

Et kosthold med mye sukker (raffinerte karbohydrater) sammen med en relativ mangel på fett og kolesterol er vist å kunne bidra til utvikling av Alzheimers sykdom. Dette er i tråd med at sykdommen av enkelte omtales som diabetes type 3. Her trekkes det parallell til diabetes type 2, som er kjennetegnet av insulinresistens og utilstrekkelig opptak av glukose fordi muskelcellene (og etter hvert leveren) har utviklet insulinresistens. Hvis hjerneceller bare har tilgang på glukose, men ikke får nok av det, dør de. For å motvirke glukoseavhengighet kan en løsning være å forsøke et lavkarbokosthold med høyt fettinntak. Poenget er å tilføre et alternativt drivstoff (til glukose) som hjernecellene også kan bruke – ketoner – og som kroppen produserer i leveren fra mellomlange fettsyrer. Dette temaet er utførlig tatt opp i Helsemagasinet nr. 6/2012.

Nå har norske forskere underbygget sammenhengen mellom høyt sukkerinntak og demens ved å koble ulike helseregistre, der de samme individene var undersøkt midt i livet (35–49 år) og ved høy alder (65–80 år), altså 30–40 år seinere. Individer midt i livet som ikke hadde diabetes type 2 og med blodsukkernivå mellom 6,5 og 11 mmol/l, hadde økt risiko for å dø av demensrelatert sykdom seinere i livet enn personer med blodsukkernivå under 5,1 mmol/l. Det ble også påvist et dose-respons-forhold: Jo høyere blodsukker midt i livet, desto større risiko for å dø av demensrelatert sykdom. Et høyt blodsukker tidlig i livet gir økt risiko for demens, selv når det ikke fører til diabetes type 2. IM

Kilde:

Rosness TA, Engedal K, Bjertness E mfl. Association between random measured glucose levels in middle and old age and risk of dementia-related death. Journal of the American Geriatrics Society 2016; 64: 156–61. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26782866

Del gjerne med dine venner
0
    0
    Din handlekurv
    Din handlekurv er tomTilbake til butikken