Skip to main content

Sukker og tannråte

Det har lengt vært kjent at sukker forårsaker hull i tennene. Derfor er et lavt inntak av hvitt sukker et mål som på samfunnsnivå indikerer forekomsten av tannråte i en befolkning. Verdens Helseorganisasjon (WHO) anbefaler at kostholdet trygt kan inneholde omkring 10 prosent av energien fra sukker, noe også våre ernæringsmyndigheter anbefaler.

To britiske forskere ønsket å undersøke om et såpass høyt inntak som 10 prosent kan være forenelig med et lavt nivå av tannråte i befolkninga. De vurderte land der sukkerinntaket var redusert på grunn av krigstilstand eller som del av endringer i befolkningas kostholdsvaner. Forholdet mellom dose og respons ble vurdert ut fra et representativt utvalg av japanske barn. Utbredelsen av fluor som kariesprofylakse ble også tatt med i betraktningen.

Undersøkelsen viste at en økning fra null til 10 prosent av energien fra sukker i kostholdet førte til at tannproblemene økte i alle studerte land.

Et sukkerinntak på 10 prosent fører til omfattende tannråte. Så lenge sukkerinntaket holder seg under 3 prosent på befolkningsnivå, er problemene forbundet med tannråte små. Forskerne anbefaler derfor myndighetene til å sette 3 prosent som et ideelt, maksimalt mål for sukkerinntak, men anser 5 prosent for å være et mer realistisk mål. Anbefalinga gjelder selv om fluorbruken er utbredt. Forskerne mener at forekomsten av hull i tennene hos barn og voksne bør danne bakgrunnen for kriterier for maksimalt sukkerinntak. IM

LES OGSÅ  Søtt og enda farligere enn du trodde?

Kilde:

Sheiham A, James WPT. A reappraisal of the quantitative relationship between sugar intake and dental caries: the need for new criteria for developing goals for sugar intake. BMC Public Health 2014; 14: 863. http://www.biomedcentral.com/1471-2458/14/863


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner