Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2014 > Sukker og tannråte

Sukker og tannråte

Det har lengt vært kjent at sukker forårsaker hull i tennene. Derfor er et lavt inntak av hvitt sukker et mål som på samfunnsnivå indikerer forekomsten av tannråte i en befolkning. Verdens Helseorganisasjon (WHO) anbefaler at kostholdet trygt kan inneholde omkring 10 prosent av energien fra sukker, noe også våre ernæringsmyndigheter anbefaler.

To britiske forskere ønsket å undersøke om et såpass høyt inntak som 10 prosent kan være forenelig med et lavt nivå av tannråte i befolkninga. De vurderte land der sukkerinntaket var redusert på grunn av krigstilstand eller som del av endringer i befolkningas kostholdsvaner. Forholdet mellom dose og respons ble vurdert ut fra et representativt utvalg av japanske barn. Utbredelsen av fluor som kariesprofylakse ble også tatt med i betraktningen.

Undersøkelsen viste at en økning fra null til 10 prosent av energien fra sukker i kostholdet førte til at tannproblemene økte i alle studerte land.

Et sukkerinntak på 10 prosent fører til omfattende tannråte. Så lenge sukkerinntaket holder seg under 3 prosent på befolkningsnivå, er problemene forbundet med tannråte små. Forskerne anbefaler derfor myndighetene til å sette 3 prosent som et ideelt, maksimalt mål for sukkerinntak, men anser 5 prosent for å være et mer realistisk mål. Anbefalinga gjelder selv om fluorbruken er utbredt. Forskerne mener at forekomsten av hull i tennene hos barn og voksne bør danne bakgrunnen for kriterier for maksimalt sukkerinntak. IM

Kilde:

Annonse:

Sheiham A, James WPT. A reappraisal of the quantitative relationship between sugar intake and dental caries: the need for new criteria for developing goals for sugar intake. BMC Public Health 2014; 14: 863. http://www.biomedcentral.com/1471-2458/14/863

You may also like
Myseprotein
Kumelk- og glutenfri sjokoladekake
UR kraft + kolonial – Norges første ”kraftbar”
Alene i kampen mot kreft

Legg igjen et svar