Skip to main content

Sukker øker faren for leverkreft

En studie av mus viser at sukker øker risikoen for å utvikle leverkreft. I studien ble hunnmus eksponert for et stoff som framkaller leverkreft (dietylnitrosamin) og gitt fôr med varierende innhold av sukker og fett. Mus som fikk et høyt sukkerinnhold i kostholdet, utviklet flest kreftsvulster, mens fettinntaket påvirket ikke svulstdannelsen. Et høyt blodsukkernivå etter et måltid og forhøyet insulinnivå i fastende tilstand økte også risikoen for svulstdannelse, mens fedme og fedmerelaterte problemer ikke gjorde det.

Musestudier er ikke direkte overførbare til mennesker, men forskerne påpekte denne studien indikerer at en reduksjon av sukkerinnholdet i kostholdet kan være en effektiv og gjennomførbar strategi for å redusere risikoen for å utvikle leverkreft også for vår art. IM

Kilde:

Healy ME, Lahiri S, Hargett SR mfl. Dietary sugar intake increases liver tumor incidence in female mice. Scientific Reports 2016; 6: 22292. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4770276/


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner
LES OGSÅ  Antioksidanter kan motvirke og helbrede kreft