Skip to main content

Sukkeravhengighet og spiseproblemer

Mari lever i medienes rampelys. Hun tok kontakt med oss i Frisk uten sukker våren 2019.

Tekst Bente Josefsen

Naturlig helbredelse

I denne spalten får ulike terapeuter ordet for å fortelle om resultater fra deres praksis. Denne gangen slipper vi til sukkeravhengighets-terapeut Bente Josefsen i selskapet Frisk uten sukker.

Mari har helt siden barndommen slitt med å kontrollere inntaket av sukker. Hun stjal penger til søtsaker og kjøpte noe hver dag. Slikkeriene ble bare dyttet innpå. Da hun skulle ha sin første jobb i TV, fikk hun høre at hun måtte slanke seg. Selv om hun allerede var slank, startet hun sin første slankekur. Mari hadde lite kunnskap om ernæring og levde på pasta fordi hun trodde at det ville fungere etter hensikten. Hun erfarte i stedet at hun ikke klarte å begrense matinntaket når hun spiste pasta. For å kompensere for overspising begynte hun å kaste opp og hadde vekslende perioder med sult og oppkast.

Årene gikk, og Mari erfarte at hun plutselig kunne få lyst på røyk eller snus uten at hun kunne forklare hvor denne lysten kom fra. Da vi kom innpå temaet alkohol, fortalte Mari at hun ikke drakk ofte, men at hun hadde hatt episoder hvor hun hadde mistet bevisstheten etter å ha drukket for mye. 

Overspising som følge av sukkeravhengighet gir mange dårlig samvittighet, noen fordi de ikke klarer å kontrollere sin kroppsvekt. 

Vi gjorde en kartlegging med verktøyet Sugar, og Mari hadde mange symptomer på sukkeravhengighet. En annen test indikerte at hun også hadde problemer med alkohol. Hennes trang til røyk og snus lærte henne at belønningssenteret hadde funnet nye veier. 

LES OGSÅ  Bipolar lidelse: En vanskelig vei gjennom verden

Spiseforstyrrelser kan være del av en ubevisst strategi for å kontrollere en sukkeravhengighet. Overspising som følge av sukkeravhengighet gir mange dårlig samvittighet, noen fordi de ikke klarer å kontrollere sin kroppsvekt. Noen forsøker kompenserende strategier som å spise mye i perioder for deretter å sulte seg (anorektisk atferd), andre overspiser for så å overtrene, kaste opp eller bruke avføringsmidler (bulimisk atferd). Andre igjen veksler mellom perioder med anoreksi og bulimi. En umiddelbar årsak til overspisingen ser ut til å skyldes at sukker og andre raske karbohydrater gir uhensiktsmessige reaksjoner i hjernens belønningssenter, noe som igjen leder til kompenserende strategier som bulimi og anoreksi.

Mari utarbeidet i samråd med oss en plan for omlegging av kostholdet. Vi gjennomgikk spesielt hvordan man kan bli kvitt sukkeravhengighet, dernest avhengighet generelt og en innføring i hvilket kosthold som var gunstig for henne. Først skulle hun eliminere sukker, søtningsmidler og andre raske karbohydrater. Vi kartla også andre faktorer som utløste hennes overspising og trang til søtsaker. Hun fikk tilskudd som skulle hjelpe henne i en overgang. 

Tanken på ikke å skulle spise sukker og andre raske karbohydrater var stressende for henne. Vi avtalte at hun skulle ta en dag om gangen, en tilnærming som fungerte forbausende godt. Hun lærte også teknikker som pusteøvelser og betydningen av egenomsorg. 

Jeg opplever ikke lenger det enorme søtsuget som var umulig å stå imot, helsa er blitt drastisk bedre, og jeg føler ikke lenger trang til å kaste opp eller sulte meg. 

Fordi Mari er slank, har ingen forstått at hun har hatt et problem. Ingen har kjent til at hun har vekslet mellom sult og oppkast, at hun har strevd med kronisk forvirring om hva hun helst burde spise eller at hun hadde brukt antidepressiva. 

LES OGSÅ  Lurere enn vi tror å bare la tankene vandre

Mari sier følgende i dag:

”Jeg hadde aldri trodd at livet kunne bli så bra. Det normale var å tenke på hva jeg til enhver tid skulle spise, med påfølgende dårlig samvittighet og mye skamfølelse hver gang jeg sprakk. Forbauselsen var stor da ”sukkertåka” lettet etter noen dager. Det var som å se livet med totalt nye øyne. Jeg opplever ikke lenger det enorme søtsuget som var umulig å stå imot, helsa er blitt drastisk bedre, og jeg føler ikke lenger trang til å kaste opp eller sulte meg. Jeg har også sluttet med alkohol, noe jeg trodde skulle gjøre meg sosialt handikappet. Det er derfor deilig å kunne fortelle at det sosiale livet er blitt bedre. Jeg skulle bare ønske at jeg hadde visst før at livet faktisk kunne bli så bra. Jeg klarer nå å utføre min jobb i offentligheten på en helt annen måte og med en mye større tilstedeværelse.”

Sukkeravhengighet og spiseproblemer / Behandling / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Om forfatteren

Bente Josefsen (f. 1974) fra Harestua er daglig leder av selskapet Frisk uten sukker. Hun har bakgrunn fra avhengighetsmedisin med fordypning i sukkeravhengighet. Josefsen er utdannet sukkeravhengighetsterapeut fra Bittens Addiction i Sverige (www.bittensaddiction.com).

I tillegg har hun tatt fordypningsstudier i sukkeravhengighet ved det private helsesenteret Gorski CENAPS Corporation i USA (cenaps.com). Josefsen er også utdannet friskvernkonsulent og kommunikolog (tverrfaglig metakompetanse innen kommunikasjon og forandring).

Frisk uten sukker er det eneste norske selskapet som er spesialisert på sukkeravhengighet, og som holder nettbaserte kurs kun for sukkeravhengige. Josefsen tilbyr også foredrag til konferanser, bedrifter, etater, skoler og institusjoner. Hun er forfatter av boka Sukkeravhengig? Bli Frisk uten sukker (Gyldendal, 2021).

E-post: bente@friskutensukker.no; nettside: www.friskutensukker.no


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner