Skip to main content

Sukkerfri is – hjemmelagd i sommer

Tidligere i sommer fant vår ansvarlige redaktør oppskrifter i Aftenposten1 på vanilje-, bringebær- og blåbæriskrem og appelsinispinner, og lot seg opprøre over at de inneholdt inntil flere hundre gram sukker. Is kan utmerket godt lages uten sukker eller andre høyglykemiske karbohydrater, og undertegnede satte derfor i gang for å vise hvordan man kan lage iskrem vi trygt kan spise selv eller gi til barn. Vi har endret ørlite på oppskriftene og lagd de samme typene is vi fant i avisen, samt noen flere varianter mens vi først var i gang.

Tekst og foto Anne Lene Johnsen

Hvis du ikke har ismaskin: Det er lett og moro å lage is! Man kan bare eksperimentere i vei med mengden ingredienser og tilbehør. Du trenger ikke ismaskin for å lage is. Sett den ferdige ismassen i en lufttett bolle i fryseren, og husk å røre i den cirka en gang i timen for å unngå at den krystalliserer seg.


20140601_163017Vaniljeis

Vi starter med en base av vaniljeis. Bruk den som utgangspunkt for andre smaker, og lag gjerne ispinner av denne også. Her har vi også lagd en liten ”iskake” ved å fylle den ferdige isen i muffinsformer av silikon og puttet oppi en steinløs morell. Deretter har vi dyppet ”ismuffinsen” i flytende sjokolade. Iskakene har vi servert med jordbær- og karamellsaus, eller man kan tilsette noen dråper agavesirup med kanelsmak. Det blir noen få gram karbohydrat av det, men ikke mer enn ”tillatt”.

LES OGSÅ  Dansk julesild

Dette trenger du:

4 eggeplommer

50 gram Sukrinmelis® – eller mer etter smak

1 ss vaniljepulver

4 dl kremfløte (vi har også lagd en porsjon med Odense Erlet istedenfor fløte – det smakte like godt!)

Slik gjør du:

Pisk eggedosis av eggeplommer og Sukrinmelis®. Bland inn vaniljepulveret i eggedosisen. Pisk fløten til krem og bland sammen med eggedosisen. Kjør massen i ismaskin, og frys den så i ønskede former.


Bringebærblåbær4-kopiBringebær- og blåbæris

Dette trenger du:

400 gram frosne bringebær (eller ønsket mengde)

200 gram frosne blåbær (eller ønsket mengde)

Cirka 180 gram erytritol (Sukrin®)

1 ts vaniljeekstrakt (vi fant økologisk vaniljeekstrakt på Jernia)

3 dl kremfløte

Slik gjør du:

Bland fløte, bær og Sukrin® i hurtigmikser til en jevn masse. Kjør massen i ismaskin til den tykner, ha blandinga i en lufttett boks eller lag ispinner, og sett i fryseren i minst 3 timer. Tas ut litt før servering.


Appelsinpinne2Appelsinispinne

Dette trenger du:

6 dl ferskpresset appelsinjuice

0,5 dl Sukrin®

1 ss finrevet limeskall

1 ss limesaft

Slik gjør du:

Varm opp appelsinsaft, limeskall, limesaft og Sukrin® på middels varme til ”sukkeret” er oppløst. Avkjøl og hell blandinga i ispinneformer. Sett i fryseren og la stivne. Dypp eventuelt de frosne ispinnene i smeltet sjokolade før servering.


VannmelonMelonsorbet med sjokoladebiter

Dette trenger du:

”Kjøttet” av en halv vannmelon

Saft fra 1 lime

Litt Sukrinmelis® (smak deg fram)

En god neve hakket, mørk sjokolade

Eventuelt: Et par desiliter frosne, tinte og avsilte jordbær

Slik gjør du:

Skjær ut melonkjøttet i biter og fjern kjernene. Frys ned et par timer til melonkjøttet er fast. Mos de frosne melonbitene sammen med limesaften i hurtigmikser. Bland gjerne også inn litt moste jordbær med melonen. Da får du en is med ekstra mye deilig sommersmak (bare litt mer karbohydrat). Bland inn den hakkede sjokoladen til slutt. Hell blandinga rett i ispinneformer og sett dem i fryseren i 2-3 timer.

LES OGSÅ  Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 5 2013

Bananpå-pinne”Bananis”

En rask og artig variant får du slik:

Du trenger:


Hele bananer

Slik gjør du:

Del bananen(e) i deler av ønsket størrelse, og putt en ispinne i den ene enden. Fryses ned noen timer. Dypp de fryste bananene i smeltet sjokolade, og legg på (raskt!) ønsket strø.

Frys ned igjen.


mango2Mangosorbet

Du trenger:

Kjøttet fra en mango

0,75 dl Sukrin®

1,5 dl vann

Slik gjør du:

Mos mangokjøttet i en hurtigmikser til puré. Varm Sukrin® i vannet på svak til middels varme til det har smeltet. Avkjøl laken og bland den så med den moste mangoen. Kjøres i ismaskin til den tykner. Hell over i ønskede isformer og frys ned.


Cachew-og-kokos-med-jordbær3Nøtte- og kokosis med (eller uten) jordbær

(Denne varianten er inspirert av bloggen mjuuugly.blogg.no)

Du trenger:

2-3 frosne bananer

1 ½ dl cashewnøtter

1 ½ dl kokosmelk

½ ts vaniljepulver

Litt stevia, Sukrinmelis® eller annen søtning etter smak

1-2 dl frosne og tinte jordbær (eller ferske)

Pynt:

Smeltet sjokolade (med kokosfett) til å dyppe ispinnene i

Hjemmelagd strø

Slik gjør du:

Kutt bananene i biter og frys ned. Bløtlegg nøttene en times tid, og skyll dem. Kvern nøtter, kokosmelk, søtning og vaniljepulver i kjøkkenmaskin. Ha i de frosne bananbitene og bland til en jevn masse. Bland inn tinte jordbær. Kjør massen i ismaskin til den tykner. Hell isblandinga over i ønskede former, for eksempel ispinneformer, og frys ned.

Smelt sjokolade i vannbad og kjøl litt ned. Ta ispinnene ut av fryseren og dypp i sjokoladen. Det er lov å dyppe to ganger. Strø raskt (!) ønsket strø på sjokoladen. Isen kan spises med det samme, eller fryses ned til senere.

Tips til smakstilsetninger: Vaniljeisen kan du bruke som base, og tilsette for eksempel smeltet sjokolade eller sjokoladebiter, 1-2 ss ferdigbrygget kaffe eller moste bær etter smak (for eksempel jordbær). For en litt voksen variant, kan du blande inn litt konjakk og noen mandelflak.

LES OGSÅ  Kaker og annet julegodt

Tips til tilbehør:

Hakkede nøtter og/eller tørkede bær er fint å strø is med, eller lag ditt eget strø, for eksempel slik:

Kokosstrø

Du trenger:

Ca. 1 dl kokosmasse per farge

En klype steviapulver

Eventuelt litt vaniljepulver som smakstilsetning

”Fargestoff” røres i kokos- og steviablandinga. Dette kan være for eksempel moste, frosne bær, kaffe og saft fra paprika, rødbet, gulrot eller spinat.

Slik gjør du:

Bland kokosmasse, steviapulver og eventuelt smakstilsetning, og rør inn fargestoff i ønsket mengde. Strøet tørkes i dehydrator på 40 grader eller i stekeovn på svak varme i cirka et døgn. Pass på at det er helt tørket og at det oppbevares tørt, ellers vil det mugne.

Jordbær- og karamellsaus

Ønsket mengde frosne jordbær tines og blandes i hurtigmikser med 1 ss agavesirup (15 g), ½ dl vann og noen dråper stevia med karamellsmak (smak deg fram!)

Sjokoladetrekk

Smelt mørk sjokolade i vannbad, enten sammen med kokosfett, eller bland inn fløte i den smeltede sjokoladen. Slik får du mer fett i isen og enda bedre smak på sjokoladetrekket. For søtere sjokoladesmak kan du tilsette noen dråper stevia med sjokolade.

Farget strø av Sukrinmelis®

Pisk 1 eggehvite sammen med cirka 2 1/2 dl Sukrinmelis og en klype salt. Tilsett ønsket farge og rør sammen. Ha glasuren i en liten plastpose, og klipp et lite hull i tuppen. Sprut glasuren ut på matpapir, og la tørke før du kutter stripene i små biter. Forslag til fargetilsetninger: Gurkemeie (gul), kaffe (brun), jordbærsaft (rosa), blåbærsaft (lilla/blå), saft fra kokt spinat (grønn). Bruk fantasien og de matvarene du har!


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner