Kategorier
Siste innlegg
Sunnere klær til hverdag og fest
Tekst Kenn Hallstensen
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
I 2015 startet Nina Eikerol fra Stavanger Bjørk Studio fordi hun ønsket å lage et miljøvennlig alternativ til treningstøy av polyester.1 Dette gjelder for eksempel populære treningsplagg som tette tettsittende tights og korte topper. Hennes første kolleksjon var ferdig i 2017, og da besto klærne kun av TencelR. Etter hvert har hun blandet inn merinoull i stoffet. Denne kombinasjonen er passe lun, myk og lett å bruke til både trening, fritid, avslapping og hvis man vil være finere kledd.
Tanken bak er at man ikke skal trenge mange forskjellig klesplagg, men at klær skal kunne brukes i flere ulike sammenhenger. Dessuten hindrer både ull og TencelR bakterievekst,2 og plaggene trenger heller ikke å vaskes ofte. Produksjonen av klærne til Nina Eikerol skjer i EU, et bevisst valg fordi det der er regulerte arbeidsforhold, lett å besøke og ikke noe barnearbeid.
Fakta om TencelR
Dette stoffet er cellulosebasert på lik linje med viskose og bomull. TencelR lages fra eukalyptustrær og har vært på markedet i mindre enn 30 år. Det holder seg mykt selv etter mange vasker, og tøymykningsmidler er ikke nødvendige. TencelR føles kaldere enn bomull, og grunnen er at det absorberer mer vann/væske.3 Dette er en viktig grunn til at det passer godt i treningsklær, og at det lukter mindre svette av det.
TencelR er sertifisert nedbrytbart og kan derfor brukes i kompost. For at et produkt skal få slik sertifisering, må alle materialene typisk kunne brytes ned innen en til fire måneder og kunne brukes opp igjen.
Kilder:
1. https://bjorkstudio.no/pages/about
2. Lou CW. Process technology and properties evaluation of a chitosan-coated Tencel/cotton nonwoven fabric as wound dressing. Fibers and Polymers 2008; 9: 286–92. https://link.springer.com/article/10.1007/s12221-008-0046-9
3. Schuster KC, Suchomel F, Männer J mfl. Functional and comfort properties of textiles from TENCELR fibres resulting from the fibres´water-absorbing nanostrucure: A review. Macromolecular Symposia 2007; 244: 149–65. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/masy.200651214
/wcm_restrict]