Skip to main content

Sushikurs for barn: Rå matglede

– Vi eeeelsker sushi! fastslår to glade jenter og smetter inn på kjøkkenet til sushikokk Arne Austbø. Arne driver til daglig cateringselskapet Taku. Nå er han klar for å ta imot 11 barn i alderen 10-13 år på sushikurs ved Geitmyra matkultursenter for barn ved Sagene i Oslo.

Tekst og foto Anne Lene Johnsen

På Geitmyra matkultursenter ser de forbi mange av de «vanlige» hindrene vi som voksne kanskje setter når det gjelder hva vi skal få barna våre til å spise. Her har de som mål å lære barn om gleden ved å lage og spise god mat. Matkultursenteret er stiftet av den profilerte matskribenten Andreas Viestad. Han er opptatt av å bruke barna som ressurser i matlagningen, og ikke bare som mottakere som man skal mates.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

– Småbarnsforeldre møter ofte utfordringer når de skal servere mat, sier Andreas. – Mange foreldre synes kanskje spesielt det er vanskelig å få barna til å spise fisk.

– Men, sier Andreas, –barn er mye mindre fordomsfulle enn vi tror! Ofte er det de voksnes fordommer som står i veien. Barn liker ikke alt, men de er nysgjerrige på alle ting.

LES OGSÅ  Etterlengtet bok om mat til barn

Sushikursene for barn på Geitmyra matkultursenter er for eksempel et av de mest populære. Jeg inviterte min egen kamerat, Anders (10) på et av disse. Pappaen til Anders (42) sa først at det trodde han ikke Anders ville, for Anders liker ikke fisk. Men Anders ringte meg selv og spurte om det var de voksne eller barna som skulle lage maten. Jeg sa at det er selvfølgelig barna og at jeg trodde ikke det var lov å ha noen voksne der i det hele tatt, utenom kokken, og at det nok var de selv som måtte lære å skjære fisk med skarpe kniver og… – Jeg blir med! erklærte Anders.



På kjøkkenet hos Arne får 6 gutter og 5 jenter forklær på og stiller seg opp ved hvert sitt skjærebrett. Knivene ser skrekkelig skarpe ut. – Det er de også, forteller Arne, og sier at det er sjelden noen skjærer seg, i hvert fall ganske sjelden, før han forteller at vi skal lage sashimi og maki og lurer på om noen har lagd sushi før. Flere har det. Samuel liker best laks. Noen vet at wasabi er veldig sterkt, og selv har jeg fortalt Anders at vi skal spise tang. Kokk Arne forklarer at han har tre fisketyper klare til oss: Laks, tunfisk og kveite. Vi lærer at det er best å ha så fersk fisk som mulig når man skal lage sushi, og at det er lurt å si fra at man skal ha fisk til sushi når man er i fiskedisken i butikken, slik at man får ferskest mulig fisk. – Er det ikke lurt å alltid si at man skal ha fisk til sushi, da? spør Samuel Joon Hove Brenna. – Så man alltid får den beste fisken? Luringen. – Godt forsøk, men nei, det er ikke sikkert fersk fisk er best til alle fiskeretter, svarer Arne.

LES OGSÅ  Hva skal vi gi barna å spise?

Kokk Arne forklarer om fargene på fiskene og får mange spørsmål om farger på andre fisker også. Vi snakker litt om blekkspruter og andre gøye sjødyr. Er alle spiselige, mon tro? Så lærer vi hvordan vi skal skjære biter. Vi bryter regelen om å skjære fra oss. Det er ikke slik man skjærer sushi! Noen laksebiter er allerede forsvunnet, andre forhandles det om. To tunfisk for en laks? Tre kveite? Helt egen skjæreteknikk for kveite, gitt. Alle danderer sashimi-tallerkener med tilbehør og valgfrie fiskebiter. Én finger har omtrent ubemerket fått plaster på. Ai, nei, to.

Arne har juksa litt og har kokt ris som straks er ferdig, og har lagd en smakstilsetning som han rører inn. – Det lukter kjempegodt! Alle får hvert sitt flak med tang, og ris, mango, agurk, sesamfrø og masse annet snadder fordeles utover. Ris danderes utover tangen, og hver og en fyller på med sine favorittbiter og tilbehør før vi lærer å rulle det hele sammen. Noen ruller blir veldig fulle, og tangen rekker ikke helt rundt. Da lager vi skjøt. Markedet for laks er brennhett. Et par stykker oppdager at også wasabi er brennhett. Foreldrene, som er invitert til middag klokken 1900, begynner å titte inn gjennom vinduene. Maki-rullene blir skåret opp og dandert. Det er fremdeles mange plasterlapper igjen, men det er virkelig helt, helt tomt for laks. 

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Geitmyra matkultursenter«]Geitmyra matkultursenter for barn mellom Ullevål og  Sagene i Oslo er organisert som en ikke-kommersiell stiftelse (opprettet av Andreas Viestad) og drives ved hjelp av bidrag fra offentlige og private samarbeidspartnere. På Geitmyra matkultursenter har de som mål å skape en sunn og god relasjon til mat og at barna skal skjønne hvor maten kommer fra. De fokuserer blant annet på hvordan vi som spiser mat inngår i en næringskjede, hvordan mat dyrkes og fanges. Barna skal oppleve at de når de lager mat er medprodusenter, ikke bare forbrukere. Mer kjennskap til råvarer, matlaging og smaker gjør at barna selv kan ta lyst- og kunnskapsbetonte valg når det gjelder hva de skal spise. Geitmyra arrangerer ulike aktiviteter rettet mot barn, blant annet har de ulike fritidskurs. For mer informasjon, se www.geitmyra.no.[/gdlr_box_icon]

LES OGSÅ  Gi barna probiotika!


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner