Skip to main content

Svimmelhet

 

Jeg har vært fast abonnent på Helsemagasinet siden starten og synes det er interessant å lese ”Fra innboksen”. Jeg er en mann på 68 år, normal vekt, blodtrykk og puls og trener regelmessig, men har i en periode på 3–4 måneder hatt problemer med svimmelhet om morgenen. Idet jeg står opp, må jeg sitte med hendene bak og støtte overkroppen inntil svimmelheten forsvinner. Det har gjerne vart i 10–15 sekunder, hvoretter jeg har kunnet reise meg opp, stå litt og deretter begynne å gå.

Jeg tar ikke medikamenter av noe slag, kun rene vitaminer og mineraler som tilskudd. Etter min oppfatning går mange plager over av seg selv etter litt tid, men svimmelheten har ikke forsvunnet. Den gjentok seg hver morgen. Siden jeg har vært opptatt av både trening, kosthold og ernæring, lette jeg litt i mine notater og fant ut at jeg ville prøve mangan (5 mg) og tiamin (fikk resept på 150 mg). Etter ganske kort tid etter at jeg tok disse tablettene, forsvant svimmelheten helt. Den har siden ikke kommet tilbake selv om jeg ikke fortsatte å ta tablettene regelmessig. Er dette tilfeldigheter eller kjenner Helsemagasinet til om dette mineralet og vitaminet kan ha virkning som skissert?

LES OGSÅ  Bikarbonat

Per E. Ågren

VOF: Takk for interessante opplysninger. Vi kjenner ikke til studier som viser at mangan og tiamin (vitamin B1) kan motvirke svimmelhet, men en mulighet er at du har hatt mangel på disse næringsstoffene, som er viktige for cellenes ATP-produksjon. Svimmelhet (vertigo) kan skyldes sykdom, men kan også være en normal reaksjon på uvante bevegelser (sitte på en karusell), tretthet eller sterke følelser. Det kan også skyldes mangel på næringsstoffer som kreves av balansesystemet i hodet, blant annet de du nevner. Dersom en slik tilstand vedvarer over tid, anbefaler vi sterkt å oppsøke lege for eventuelt å få avkreftet muligheten for virus på balansenerven eller andre alvorlige tilstander. DVP


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner