Skip to main content

Svimmelhet og fall hos eldre

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Fra allmennpraksis»]Lege/naturlege Stig Bruset er spes. allmennmedisin. Regnbuen helsesenter har tverrfaglig kompetanse og egne treningslokaler. www.regnbuenhelsesenter.no [/gdlr_box_icon]

Åttitre år gamle Anna føler seg ofte svimmel og har stadige fall og ledsages derfor av sin datter. Heldigvis har hun ikke brukket noe, men har fortsatt blåmerker på siden av brystet etter det siste fallet en uke tidligere. Plagene har utviklet seg langsomt, og det er vanskelig å finne en sikker årsak.

Hun er blitt stadig mer engstelig for å bevege seg utendørs og støtter seg gjerne på møbler og rekkverk når hun går. Selv mener hun det er fordi hun er gammel, men datteren vil ikke akseptere dette og har overtalt henne til å få time hos legen.

Under konsultasjonen svarer Anna greit på spørsmål og virker ikke å ha problemer med  hukommelsen. Hun forteller at etter hun ble enke noen år tidligere, hadde hun slurvet mer med maten og beveget seg lite utendørs. Om vinteren satt hun stort sett inne og fikk hjelp av barn og barnebarn til å handle.

LES OGSÅ  Sprek i høy alder

Ved undersøkelsen viser det seg at hun har lavt blodtrykk (100/65), og når jeg ber henne reise seg og måler blodtrykket pånytt mens hun står, faller det ytterligere, og hun forteller at hun føler seg svimmel. Vi blir enige om at vi skal ta noen blodprøver og setter opp ny time etter to uker. I mellomtida ber jeg henne drikke minst to liter vann daglig og gjerne spise mer salt.

Som mange eldre virker hun dehydrert. I tillegg kan hun gjerne unne seg lakris hvis hun har lyst på noe søtt, da det er kjent for å øke blodtrykket. Jeg anbefaler henne også ikke å reise seg hurtig fra liggende eller sittende stilling for å unngå blodtrykksfall. Om morgenen når hun står opp, bør hun sitte et minutt på sengekanten før hun reiser seg helt opp.

Ved neste kontroll føler hun seg noe bedre, og blodtrykket har steget til 105/70. Hun har i tillegg gått opp et par kilo, noe som indikerer at væskebalansen er bedre. Blodprøvene viser at hun har lite vitamin B12 og nesten ikke målbare verdier av vitamin D. På den annen side har hun nok jern, kalsium og magnesium. Hun fikk derfor en injeksjon med vitamin B12 og ble anbefalt en injeksjon hver måned i et halvt år og dessuten å ta 40 mikrogram vitamin D daglig. Begge disse vitaminene er sentrale når det gjelder nevromuskulær funksjon. Tilskudd av vitamin D til eldre har vist seg ikke bare å gi sterkere skjelett, men også å bedre balansen og dermed føre til færre fall.

LES OGSÅ  Musikk for eldre (og alle andre)

I tillegg anbefalte jeg at hun besøkte et dagsenter for eldre en dag i uka der de også har felles trim med knebøy og øvelser som å stå på ett bein. Jeg anbefalte at datteren og barna tok henne med ut når de kom på besøk og gjerne spaserte i litt ulendt terreng. Det siste var for å trene opp det nevromuskulære filteret. Gange på ujevnt underlag sender en rekke impulser og sanseinntrykk tilbake til balanseorganene og de refleksstyrte musklene. Tur i ulendt terreng gjør at man må bruke kroppen aktivt for vektoverføring og bruke støttemuskulatur.

Ved neste kontroll etter tre måneder hadde Anna ikke hatt et eneste fall, men måtte fortsatt være forsiktig når hun reiste seg. Hun trente hver dag ved ikke å holde seg i møbler og rekkverk og hadde dessuten begynt å stå på ett bein når hun pusset tennene.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner