
– Svinekjøtt fortjener en nyansert diskusjon om kosthold og helse
– Hvis målet er å spre kunnskap og erfaringer, kan ikke Facebook-gruppen din være underlagt slik sensur, Thor Foseid. En åpen dialog er avgjørende for å fremme læring og utveksling av informasjon.
Ytring av Eli Gjerlaug Enger, forsker (PhD) i Norsvin SA og grisebonde
Thor Foseid er informert om teksten, Helsemagasinet følger opp med svaret fra ham.
Den 10. mars dukker det opp et spørsmål i Facebook-gruppen «Spør Thor»: «Hvorfor skal man unngå svinekjøtt?» Flere kommentarer følger, noen positive til svinekjøtt og noen negative. Jeg benytter anledningen til å skrive litt om omega-6 og omega-3 fettsyrer i svinekjøtt, da du ofte deler informasjon om svinekjøtt som kan være misvisende.
Fjernet
Men etter bare noen minutter er det jeg skrev fjernet. Jeg skriver det samme innlegget på nytt, men det blir også fjernet. Etter hvert fjernes også alle innlegg der svinekjøtt omtales positivt. Bare noen få kommentarer blir spart, og det er de som beskriver svinekjøtt som betennelsesfremmende og en kilde til urinsyre. En kommentar som påpeker at også flere andre matvarer er kilder til urinsyre, og den påfølgende diskusjonen, blir også sensurert bort.
Når man har en Facebook-gruppe med 80 000 følgere, er denne formen for sensur etter min mening noe på kanten. Administratorer av en Facebook-gruppe har rett til å moderere innhold og fjerne kommentarer i henhold til gruppens egne regler. Dette regnes ikke som ulovlig sensur, siden det er en privat plattform. Problemet her er ikke nødvendigvis juridisk sensur, men heller hvordan selektiv moderering påvirker kunnskapsformidlingen i et så stort forum.
Er ikke poenget med siden at folk som er nysgjerrige på lavkarbokosthold skal lære av hverandres erfaringer?
Kan undergrave troverdighet
Når en gruppe promoteres som en plattform for læring, men samtidig fjerner informasjon som er faglig underbygget, kan det undergrave troverdigheten. Hvis bare de som har noe negativt å si om svinekjøtt blir hørt og får sine kommentarer stående, da skapes det et uriktig narrativ om svinekjøtt. Sensuren kan også føre til et ekkokammer hvor bare én versjon av sannheten får stå, noe som i verste fall kan påvirke medlemmers helsevalg på feil grunnlag.
Jeg har forsket på svinekjøttkvalitet i 20 år, møtt mange mennesker og holdt mange foredrag. Det er faktisk relativt sjeldent at jeg møter noen som reagerer negativt på svinekjøtt. Noen få kan reagere på urinsyre, og svinekjøtt kan gi mer urinsyre enn for eksempel storfekjøtt. Dette viser også studiet jeg refererte til på Facebook. Jeg kjenner imidlertid folk med reumatiske lidelser som ikke merker noen uheldige effekter av svinekjøtt. Svinekjøtt er det kjøttslaget vi spiser mest av i Norge, og med et stort mangfold av produkter skaper svinekjøtt matglede for både hverdag og fest.
Norske griser spiser norsk korn og raps
Det jeg skrev i ‘Spør Thor’-gruppen var: «Norske griser spiser norsk korn og raps, og har derfor et relativt gunstig omega-6/omega-3-forhold. Denne norske studien viser svært positive effekter av svinekjøtt på både klassiske og nye kardiovaskulære risikomarkører: A Four-Arm Crossover Study.
Særlig i USA fôres griser på mye mais og soya, og da får de en altfor høy omega-6/omega-3-ratio. Norske griser får veldig lite soya og ikke noe mais. I alle tilfeller har svinekjøtt særlig mye omega-9, som er en gunstig fettsyre.» Jeg ønsker en forklaring på hva som var så problematisk med dette innlegget at det måtte fjernes, to ganger.
Feil om omega-6 og -3
Jeg benytter anledningen til å korrigere noen misforståelser om omega-6 og omega-3. Den 7. mars publiserte du i ditt innlegg: Utilbørlig samrøre! Mills margarin er ikke «ett fett». Jeg støtter deg i kritikken av Mills, samrøret med Helsedirektoratet, og jeg støtter at du fremmer smør framfor margarin. Men mye av det andre du skriver viser at du er på tynn is. Omega-3 fra plantekilder, som alfa-linolensyre (ALA), er ikke verdiløst, som du skriver.
Selv om omdanningen av ALA til EPA og DHA er ineffektiv, har ALA i seg selv helsefordeler, inkludert reduksjon av betennelse og risiko for hjerte- og karsykdommer. Påstanden om at forholdet 2:1 mellom omega-6 og omega-3 er helsefremmende kun hvis omega-3 kommer fra fisk og alger, er misvisende.
Selv om plantebasert omega-3 er mindre effektivt, kan et forhold på 2:1 fortsatt ha helsefordeler. Det er ingen vitenskapelig støtte for at forholdet bør være 1:5 når omega-3 kommer fra planter, som du hevder. Det er heller ikke mulig å finne matvarer med en slik ratio.
Fettsyreprofil
Gris og kylling som har fått omega-3-rike råvarer som linfrø og rapsfrø, får en gunstig fettsyreprofil og kan, som fisk, være en kilde til langkjedede omega-3 fettsyrer (EPA og DHA). Norske griser har nå slike gunstige fettsyrer, tilsvarende de som også beitedyr får når de hovedsakelig spiser gress, takket være betydelige mengder raps i kraftfôret.
Det er derfor feil å påstå at svinekjøtt er betennelsesfremmende på grunn av for mye omega-6-rike fettsyrer. Forholdet mellom omega-6 og omega-3 i mais er omtrent 46:1, mens raps har et forhold på 2:1. Vi må derfor slutte å bruke en tilfeldig internasjonal gris som beskrivelse for norsk gris, det er jo ikke «et fett» hvilke råvarer fettet i svinefôret kommer fra.
Det er viktig å ha en åpen og balansert diskusjon om kosthold og helse, spesielt i store forum som ‘Spør Thor’-gruppen. Sensur motvirker formålet med slike grupper. Ved å dele kunnskap og erfaringer, kan vi alle lære mer og ta bedre informerte valg, og støtte hverandre i jakten på sunnere kosthold.
Mange opplever at svinekjøtt er en utmerket matvare for et lavkarbokosthold, det er derfor synd at disse stemmene ikke blir hørt.