Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2018 > Tåler immunsystemet ditt at du blir tatovert?

Tåler immunsystemet ditt at du blir tatovert?

En publisert pasienthistorie underbygger at man bør forsikre seg om at immunsystemet fungerer normalt før man lar seg tatovere. Historien viser at en kvinne med undertrykket immunforsvar utviklet kroniske smerter i etterkant av å ha blitt tatovert. Den 31 år gamle kvinnen begynte å få kroniske smerter i venstre hofte, kne og lår flere måneder etter at hun i 2015 ble tatovert på venstre lår. Hun hadde blitt tatovert på høyre side av kroppen flere år tidligere uten noen negative effekter, men etter dette hadde hun begynt å ta medikamenter som undertrykker immunsystemet etter å ha gjennomgått en dobbel lungetransplantasjon i 2009. Kvinnen opplevde ikke noe ubehag etter selve tatoveringen annet enn mild hudirritasjon, noe som er vanlig. Smertene begynte å komme ni dager etter tatoveringen og vedvarte i månedene som fulgte. De var så ubehagelige at hun måtte ta smertestillende medikamenter.

Etter ti måneder tok hun kontakt med en klinikk for revmatologi, og da ble hun undersøkt skikkelig. En rekke andre diagnoser ble sjaltet ut, og legene mente hun hadde fått en type inflammatoriske muskelsmerter. Behandlinga besto i fysioterapi og øvelser for å styrke det betente området. Ett år etter at hun først fikk smerter, ble hun bedre, og tre år seinere var hun smertefri og tilbake til normale aktiviteter.

Moralen fra denne historien er at man ikke bør bli tatovert hvis immunsystemet er undertrykket eller på andre måter ikke fungerer normalt. Negative bivirkninger er dessuten relativt vanlige etter tatoveringer. Det dreier seg om akutt inflammasjon eller infeksjoner i huden eller dypere i kroppen, systemiske infeksjoner, fotodermatitt, inflammasjoner forårsaket av en gruppe immunceller kalt makrofager (granulomatøse reaksjoner) og hudreaksjoner som minner om psoriasis. Hvis en person er blitt tatovert og utvikler slike lidelser, er det viktig å tenke at det kan ha kommet i kjølvannet av tatoveringen. IM

Kilde:

Wilson WT, O’Boyle M, William J. Leach WJ. Unusual complication of a tattoo in an immunosuppressed patient. BMJ Case Reports 2018. http://casereports.bmj.com/content/2018/bcr-2018-224968

Annonse:

Legg igjen et svar