Skip to main content

Tanken på mat minsker lysten

Har du noen gang hatt veldig lyst på noe godt og gjort alt du kunne for å motstå fristelsen, bare for å ”sprekke” og ende opp med å sette tenna i godsakene likevel? Når vi forsøker ikke å tenke på noe, fører det stort sett bare til at vi blir enda mer fokusert på det vi prøver å overse. Det kan derfor være mer effektivt ikke å skyve tankene unna, men heller ønske dem velkommen. I tillegg har forskere funnet ut at hvis du forestiller deg at du faktisk spiser den maten du prøver å unngå, vil det redusere hvor mye du ender opp med å spise av den: I fem eksperimenter viste det seg at de som gjentatte ganger visualiserte at de spiste en bestemt matvare, etter hvert mistet lysten på den og dermed spiste mindre. De ble mer ”lei” av den på grunn av en effekt som kalles habituering (tilvenning) – en prosess der kraften i hvordan vi reagerer på et stimuli, minsker desto oftere vi utsettes for det. Dette kan jo være et nyttig tips for mange av oss! ALJ

LES OGSÅ  Ukeslutt: Om at kinoene pusher godteri, og om korona

Kilde:

Morewedge CV, Huh YE, Vosgerau J. Thought for food: Imagined consumption reduces actual consumption. Science 2010; 330: 1530–3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21148388


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner