Skip to main content

Tannpussing og hjertesykdom

Folk som sjelden eller aldri pusser tennene, har økt risiko for å få hjerte- og karsykdommer og svake betennelsesreaksjoner (inflammasjoner) i kroppen. Det kommer fram av britisk forskning på et representativt utvalg på over 11.800 personer i Skottland. Munnhygiene ble vurdert ut fra hvor ofte deltagerne oppga at de pusset tennene, noe som ble koblet sammen med sykehusdata. Studien kan imidlertid ikke avklare om dårlig munnhygiene er en årsaksfaktor for inflammasjon og hjerte- og karsykdom. Den underliggende årsaken er snarere feil kosthold, dvs. at vi spiser for mye karbohydrater, som er en grunnleggende forutsetning for å utvikle tannråte og tannkjøttsykdommer, jf. studiene til den amerikanske pioneren Weston A. Price (1870-1948) og omtalen av hans viktige forskning med tannhelse av George E. Meinig. IM

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Kilder:

? de Oliveira C, Watt R, Hamer M. Toothbrushing, inflammation, and risk of carciovascular disease: results from Scottish Health Survey. British Medical Journal 2010; 340: c2450.


? Meinig GE. Root canal cover-up. Ojai, CA: Bion Publishing 1993, 1994.

? Price WA. Nutrition and physical degeneration. 18th printing. La Mesa, CA: Price-Pottenger Nutrition Foundation, 1939, 2008.

Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner