
Te mot Alzheimers?
Bli abonnent av Helsemagasinet og få Hormonskolen som PDF i velkomstgave!
Som abonnent får du:
Rabatterte priser på utvalgte produkter i Helsemagasinets nettbutikk
Tilgang til over 3000 artikler om helse
Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
Prøv Helsemagasinet for så lite som 10 kroner i 10 dager!
Kineserne er kjent for sin te, og da er det vel naturlig at det fra Kina kommer studier som viser hvilke helseeffekter te kan ha. For eksempel har dr. Feng Lei og kollegaer undersøkt effekten av te blant eldre kinesere og konkludert med at selv én kopp te per dag kan redusere risikoen for kognitiv svekkelse ganske dramatisk: Hos personer over 55 år minsket risikoen for å utvikle kognitiv svikt i alderdommen med 50 prosent, mens hos dem som hadde økt genetisk risiko for Alzheimers, ble risikoen redusert med hele 86 prosent.
Det spilte ingen rolle om testpersonene drakk grønn, svart eller den tradisjonelle, kinesiske oolong-teen. Det avgjørende var at teen var brygget på teblader. Forskerne tilskriver den gode effekten av teen til det høye innholdet av aktive plantekjemikalier som katekiner (en fenolforbindelse av typen flavonoider), teaflaviner (et polyfenol) og aminosyra L-teanin. ALJ
Kilde:
Feng L, Chong MS, Lim WS mfl. Tea consumption reduces the incidence of neurocognitive disorders: Findings from the Singapore longitudinal aging study. Journal of Nutrition, Health & Aging 2016; 20: 1002–9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27925140