Skip to main content

Tenåringshjernen – et (svært) uferdig prosjekt

Hva skjer med de søte, små englebarna når tenårene setter inn?

Tekst Anne Lene Johnsen     Foto Shutterstock

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Forfatter: Frances E. Jensen med Amy Ellis Nutt
Tittel: Tenåringshjernen. Hjerneforskerens overlevelsesguide til livet med ungdom.
Utgiver: Pax forlag
Utgivelsesår: 2016
ISBN: 978-82-530-3826-1
Pris: kr 305 (www.pax.no)[/gdlr_box_icon]

Tenåringshjernen%2BforsideDet undret lege, hjerneforsker og barnenevrolog Frances E. Jensen seg da på hennes eldste, 15 år gamle sønn, en dag kom hjem og annonserte grettent at hårfargen heretter skulle være svart og rød. Fram til da hadde han vært et søtt, snilt og lykkelig barn som nærmest over natta hadde forandret seg til en annen skapning.

Den erfarne forskeren trengte en helt ny innsikt og forståelse for å forstå hvordan hun skulle håndtere sine to guttevalper som nå gikk inn i en ny æra. Ikke minst trengte hun helt konkrete tips til hvordan hun kunne holde styr på guttene og den ”ujevne verktøysamlingen de hadde til hjerne” i denne nye perioden av deres liv.

Jensen og vitenskapsjournalist og Pulitzer-prisvinner Amy Ellis Nutt skriver på en varm, klok og sjarmerende måte at det ikke er tenåringenes feil at de blir mer uhøflige, uvettige, klønete og risikovillige enn tidligere. Det er heller ikke din feil hvis du er blant dem som opplever dette. Det er nevrologi, fysiologi og psykologi i fri dressur som utspiller seg. En tenåring vil for eksempel påvirkes annerledes av de samme hormonene som en voksen. For eksempel kan steroidhormonet tetrahydroprogesteron (forkortet THP), som demper stress hos voksne, bidra til økt angst hos en tenåring. THP dannes i hjernen fra progesteron, som lages i eggstokkene og morkaken hos kvinner og i binyrebarken hos menn og kvinner.

LES OGSÅ  Historien om de spedalske i Norge

Tenåringshjernen er hyperaktiv og i vekst; en tilstand som gir mange muligheter, men også store påkjenninger. Det er i stor grad opp til deg som forelder å endre og styre tenåringens atferd, og da trenger du en plan. Denne boka er skrevet for alle som risikerer å ha en tenåring i hus. Les, lær, le og gråt, og husk: Det går over.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner