Skip to main content

Terapeutisk bruk av infrarød stråling: Infrarøde badstuer

 

Her gis en oversikt over infrarøde badstuer. Dette dreier seg om badstuer som er tilgjengelig på det norske markedet, samt enkelte som kan bestilles til Norge.

Tekst Iver Mysterud     Foto Produsenter

Alle typer infrarød varmestråling virker å være gunstig for organismen, og det ideelle ser ut til å være teknologi som påvirker oss med stråling fra hele det infrarøde spekteret. Dette tilsvarer det faktum at innelys med fullspekter dagslys er bedre enn belysning med tradisjonelle glødepærer eller lysrør. Tilsvarende blir derfor fullspekter infrarødt et ideal for infrarød teknologi. Faktisk finnes det badstuer som kombinerer nær, midlere og fjern infrarød stråling.

Ett eksempel er badstue av merke Sunlighten. Selv om dette firmaet også produserer tradisjonelle fjern infrarøde badstuer, har de utviklet en badstudeovn som kan avgi alle tre hovedtyper infrarød stråling. Firmaet skriver at det er umulig å få alle disse bølgelengdene fra en enkelt kilde, og derfor har de utviklet en spesiell teknologi som kombinerer tre oppvarmingselementer i samme badstueovn.1 Sunlighten er et amerikansk merke, og Uno Vita AS importerer disse badstuene til Norge. De koster fra kr 57 000 og oppover.2

Et annet eksempel er badstue av det amerikanske merket Clearlight. Også dette firmaet produserer tradisjonelle fjern infrarøde badstuer, men de har også en type som avgir fullspektrum (nær, midlere og fjern) infrarød stråling. Denne finnes i flere størrelser. Firmaet er spesielt opptatt av at deres badstuer skal ha lav elektromagnetisk påvirkning på personer som sitter i badstuene og har utviklet en spesiell teknologi for dette formålet. Den går ut på å legge to varmeplater mot hverandre slik at feltet nesten blir nullet ut. Firmaets tyske kontor sender bestillinger til Norge.3 En fullspekter badstue fra Clearlight koster vel 6 000 euro (ca. kr 57 400) og oppover.

LES OGSÅ  Terapeutisk bruk av infrarød stråling

Et tredje eksempel er terapisystemet Super Sauna,4,5 som kom på markedet i 2010 ( under navnet Photon Genius). Dette påstås av produsenten å være verdens mest teknologisk avanserte infrarøde badstue basert på fullspektrum infrarødt lys (nær, midlere og fjern). Det er imidlertid ikke utformet som en tradisjonell badstue, altså et kammer man sitter eller ligger inni, men er en halvbueformet, åpen enhet man står eller sitter på en stol inni. Sammenliknet med tradisjonelle badstuer (inkludert infrarøde) veier Super Sauna mindre, er i prinsippet flyttbar og er lettere å reingjøre.6 Badstua koster $24 700 (ca. kr 220 000) pluss forsendelse og håndtering sendt fra USA til Europa.

Fjern infrarøde badstuer

Vanligst i bruk og de som har vært lengste på markedet, er badstuer som (bare) bruker fjern infrarød stråling.

Som nevnt produserer det amerikanske firmaet Sunlighten også ”vanlige” fjern infrarøde badstuer til 3 000 euro (ca. kr 30 000) og oppover; også disse selges av Uno Vita AS.2 Tilsvarende gjelder det amerikanske firmaet Clearlight. Deres fjern infrarøde badstuer kommer i flere størrelser og koster vel 3 300 euro (ca. kr 31 000) og oppover. Som nevnt er dette firmaet opptatt av at alle deres badstuer skal ha lav elektromagnetisk påvirkning på personer som sitter i dem.

Både Sunlighten og Clearlight produserer også en halvbueformet ”dom”, et slags telt man kan ligge inni og få behandling. Den koster henholdsvis cirka 30 000 kr og vel 2 620 euro (ca. kr 24 800). Sunlighten har også en noe billigere tunnellvariant til kr 21 600 og en ”lakenposeaktig” terapimatte til cirka kr 9 300 (der man ligger nedi ”lakenposen” og får behandling).2

LES OGSÅ  Hva er energimedisin?

Den østerrikske badstua Physiotherm kombinerer teknologi for å avgi fjern infrarød stråling med såkalt ”lavasand-teknologi”.7 Samlet skal dette gjøre at kroppen varmes opp på en måte den kan tåle – ved at den gis tid til å tilpasse seg oppvarminga. Badstuene er utrustet med en spesiell sensor for fullautomatisk og berøringsfri måling av hudtemperaturen på ryggen. Denne brukes til å justere intensiteten på strålinga fra ryggelementene til verdier som er optimale for brukeren, noe som skal sikre brukeren maksimal komfort og sikkerhet. Badstuene er også egnet for personer med begrenset varmefølelse, for eksempel ved ryggmargsbrokk og lammelse. Firmaet omtaler denne typen badstuer for ”infrarødkabiner”, og brukerplassen(e) er utrustet med sitte-/liggefunksjon, en stol man kan justere helningen på og som er polstret med spesialskinn. Her er det altså ikke trebenker å sitte på, som man vanligvis forbinder med badstuer. Physiotherms infrarødkabiner finnes i en rekke modeller og størrelser. De billigste variantene koster nesten kr 23 000. Physiotherm har nylig utviklet en ryggsøyleinnsats til veggmontering i et vanlig badstuerom. Dette gjør at man kan oppgradere sin eksisterende badstue med en Physiotherm-ryggsøyle som har både varmeelementet og rygglener og hodestøtte. En slik ryggsøyleinnsats koster nesten kr 13 000.

I Norge har firmaet Badstueksperten spesialisert seg på badstuer med fjern infrarød varme. Produsenten heter Sanchunbao sauna & Equipment og ligger i Kina.8 Badstueksperten selger badstuer i en rekke størrelser og i flere modeller. De billigste variantene koster kr 9 400.

Sparmax påstås å være Norges største bad- og velværebutikk på nett, og de selger en rekke fjern infrarøde badstuer av det finske merket Josen. Den billigste modellen koster rundt 9 000 kroner, mens de største modellene kommer opp i rundt 20 000 kroner.

Radiant Health er en bærbar badstue til hjemmebruk, utviklet av Siw Hansson (f. 1978) fra Norge.9 Hun ble kastet ut av arbeidslivet på et tidlig tidspunkt med gåstol og en ME-diagnose. Hansson måtte flytte hjem til foreldrene og ble liggende i et mørkt rom. Årsaken til plagene viste seg å være flåttoverførte infeksjoner. Hansson fikk tips om at fjern infrarød badstue kunne være nyttig for smertelindring og avgiftning, og da hun forsøkte dette, fikk hun et helsemessig løft. Hun begynte å lete på nettet etter en badstue til egen bruk, men fant ingen som dekket hennes behov. Enten var de for store, eller så følte hun seg ikke trygg på kvaliteten. Liggende i mørke vokste tanken fram om å utvikle sin egen drømmebadstue. Denne badstua selges i dag under navnet Radiant Health og finnes i tre modeller. Den ene er en standardmodell, den andre er spesielt utviklet for personer som lider av sterk eloverfølsomhet og den tredje for personer som er 190 cm eller høyere. De koster henholdsvis kr 3 500, 4 500 og 3 700.

LES OGSÅ  Hva er energimedisin?

Radiant Health er et slags lite telt man sitter inni på en krakk, men der hodet er utenfor så man kan puste luft med normal romtemperatur. Badstua veier 5,5 kg og er sammenleggbar. Den er rask å montere eller pakke sammen og kan enkelt stues vekk under senga eller i et skap. Radiant Health kan bestilles på nett, eventuelt hentes og få demonstrert på et kontor i Oslo.10

Nær infrarød badstue

Eksempel på denne typen badstuer er Sauna Cabana, som er en bærbar (lett flyttbar) badstue. Dette er et slags telt man sitter inni mens man eksponeres for varme. Duken er av bomull. Denne badstua kombinerer tradisjonell varmeterapi (vanlig badstue) med belysning med rødt og nær infrarødt lys. Når det gjelder uheldig elektromagnetisk påvirkning, avgir den så å si ingen elektriske felt eller uheldige frekvenser. Her er kablingen skjermet, og pærene avgir kun nær infrarødt lys. I Norge føres denne badstua av UnoVita AS og koster kr 38 750.11


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner