Skip to main content

Terapimatter

 

Her omtales to typer matter man kan ligge på og bli eksponert for fjern infrarødt lys.

Tekst Iver Mysterud     Foto Privat

Biomatte

Biomatte er en terapeutisk matte som brukes rett på gulvet, på en seng, i en stol eller på en behandlingsbenk.12 Den kobles til strømnettet og avgir fjern infrarød stråling. Temperaturen kan justeres fra 35 til 70 grader Celcius, og ved høye temperaturer oppnås liknende effekt og fordeler som ved infrarød badstue. Høye temperaturinnstillinger anbefales når man ønsker å svette og avgifte kroppen. En biomatte avgir også negative ioner som passerer direkte gjennom huden. Dette øker kroppens pH og dermed antioksidantstatus, noe som har en rekke gunstige virkninger på helsa.

De terapeutiske effektene av matta forsterkes ved at de infrarøde lysbølgene går gjennom et tykt lag av ametystkrystaller (en lilla variant av kvarts). Dette påstås å omforme lysbølgene til å få en spesielt gunstig virkning på kroppens funksjoner. Biomatta er resultat av høyteknologisk forskning ved NASA, som er videreutviklet i Japan og med bruk av en spesiell ametyst fra Korea. En biomatte kontrolleres av avansert datateknologi som styrer og regulerer alle funksjonene. Dersom noen deler av matta får forhøyet temperatur, nedreguleres den automatisk ved hjelp av varmesensorer som er fordelt jevnt over hele matta. Biomatta angis å ha en rekke anvendelsesmuligheter, for eksempel for å ta en rask, nærende hvil for å hente seg inn og finne nye krefter. Den kan brukes for å øke effekten ved mange typer behandling. Matta kan også brukes som underlag i godstolen eller overmadrass i senga for dyp og god søvn. Biomatta finnes i flere modeller og størrelser og koster fra vel 13 000 kroner (+ forsendelse og mva) og opp til vel 33 000 kroner.

LES OGSÅ  Healing nyttig ved tarmproblemer

Sammenliknet med en fjern infrarød badstue er en biomatte rimeligere, og man kan sove på den hvis temperaturen er justert ned. Man kan også bruke den som et varmeteppe. Videre bruker en biomatte mindre strøm enn en badstue og kan lett transporteres. To av modellene leveres med transportkoffert. Ametystkrystallene påstås å modulere det infrarøde lyset, slik at en biomatte tilbyr høyere og renere infrarødkvalitet enn en badstue. Ulikt en badstue avgir en biomatte negative ioner.13

BetterHealthGuy.com er primært en nettside om flåttoverførte sykdommer. Utgiveren Scott Forsgren og de som kommenterer innleggene der, bruker ofte biomatter og fjern infrarød badstue litt om hverandre. Det kan virke som om de fleste synes en matte er enklere i bruk og derfor bruker den oftest.14

Kan eloverfølsomme bruke biomatter?

Det er angitt at folk som er eloverfølsomme, kan bruke biomatta. Produsenten Richway opplyser at den har et eget lag som skjermer mot elektromagnetisk stråling. Selve kontrolleren er ikke skjermet, men den kan plasseres et stykke unna (ledningen er lang). Kontaktpunktet mellom matte og strøm ligger i fotenden, og det er litt stråling rundt kontakten. Den norske importøren har hatt noen brukere som er meget eloverfølsomme, både for lavfrekvente felt (strømnettet) og høyfrekvent stråling som fra mobiltelefoner. I tillegg har de hatt noen personer med ME (kronisk utmattelsessyndrom). Importøren har gitt dem garanti på at de kan bytte inn matta med lengre reklamasjonsrett enn vanlig dersom de skulle føle seg dårligere. Firmaet har kun fått én reklamasjon på seks år. Et flertall gir tilbakemeldinger om at de føler velbehag.15

LES OGSÅ  Bedre helse med informasjonsmedisinsk behandling: Dette er NES

Jan Fredrik Poleszynski i UnoVita AS har målt indusert spenning i kroppen på folk som ligger på en biomatte, og de hadde (med noe variasjon) 180 volt i kroppen.16 Selv om matta har et skjermende lag, kan den ikke være helt jordet hvis man kan måle såpass høy spenning. Poleszynski har gjort produsenten oppmerksom på dette og at det er mulig å jorde slike matter.17 Vi kjenner ikke til hvorvidt produsenten har endret de nyeste modellene. Uansett rokker ikke dette ved at selv eloverfølsomme og sensitive ME-pasienter faktisk kan føle at biomatta gjør dem godt.

Terapimatter / 2017 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Jadematte

Natural Health Jadematte er et medisinsk produkt som bruker jadesteiner som helbredende og avslappende elementer.18 Jadesteiner er kjent for sine gunstige effekter helt fra antikken. Overdelen av matta består av 1 064 jadesteiner, som er en kilde til fjern infrarød stråling. Når man ligger på matta i en seng, formes den etter kroppen, og man får forsiktig massasje (akupressur, trykkakupunktur) fra steinene. Jaden som brukes i matta – xiuyan jade – angis å ha en rekke spesielle egenskaper og inneholder flere basiske mineraler og sporstoffer. Det angis at cellene våre skaper resonans med jadens frekvenser og at dette bidrar til økt aktivitet i celler og vev, fremmer blodsirkulasjonen og stoffskiftet, styrker immunforsvaret og øker avgiftning. Jadesteinene inneholder også germanium, et grunnstoff som angis å ha en rekke gunstige egenskaper.

Matta bidrar også til å ionisere molekyler. Når man ligger på den, blir man derfor i tillegg eksponert for negative ioner. Jadematta kobles til strømnettet og har en styrke på 220 W. Varmeeffekten på matta kan stilles inn via en termostat til 25–70°C. Det anbefales å plugge i kontakten rundt 30 minutter før bruk fordi det tar litt tid å varme opp jadesteinene. Ei jadematte koster kr 11 900.

LES OGSÅ  Hypnose for røykeslutt

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner