Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2018 > Testosteron

Jeg har en mann på 25 år som pasient. Han er meget veltrent, driver med vektløfting og har svært velutviklet muskulatur i bein, sete og rygg og er velproporsjonert uten ”oppumpede” biceps eller brystmuskler. Han har aldri tatt steroider eller andre vekststimulerende hormoner. Han tar tilskudd av Udo`s Choice oljeblanding, Sun Chlorella og svært moderate mengder proteintilskudd fra kjente produsenter. Mannens kosthold er meget bra; grønnsaker, kjøtt/fisk og en del fett, men lite karbohydrat. Han skulle med andre ord hatt et upåklagelig energinivå, men føler ofte at det mangler. Humøret er også jevnt over litt ”avflatet”. Symptomene har vart over flere år.

I løpet av det siste året har han i flere tilfeller fått påvist lavere testosteronnivå enn nedre grenseverdi i referanseområdet.

Mannen kom til meg både for å få akupunkturbehandling og for å få noen kostråd. Det må legges til at han aldri er syk, men han har en del belastningssmerter i forbindelse med sin idrett. Han har heller ikke hatt framgang i vektløftingen de siste tre åra til tross for jevn trening inntil seks dager per uke. Kan det helt eller delvis skyldes hans manglende testosteron?

Katrine Kirkhorn

Drammen Akupunktur

Annonse:

VOF: Det er umulig å stille en diagnose uten nærmere undersøkelser. Jeg foreslår at du henviser ham til Ken Purvis for undersøkelse av testosteronnivået, eventuelt til Senter for livsstils-medisin på Lysaker. Mitt umiddelbare inntrykk er at mannen kan være overtrent. For mye hardtrening over lang tid (mer enn en time hver gang) reduserer testosteronnivået og kan gjøre at man føler seg kronisk sliten. Kanskje vil det hjelpe om han kutter ned på treningsmengden til fire ganger per uke, maksimalt 45 minutter om gangen. Jeg har selv opplevd overtrening med maksimale løft og fikk en ”nedtur” som varte i over 1,5 år. En 25 år gammel mann tåler mer trening enn en på rundt 70, men det kan være lurt å trene lettere i perioder for å få mer overskudd. DVP

Legg igjen et svar